Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 8. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZIANTEP/ALEP - V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 9500 ljudi, od tega 6957 v Turčiji, v Siriji pa 2547. Število poškodovanih je v Turčiji naraslo na več kot 37.000, medtem ko so iz Sirije sporočili, da jih je tam poškodovanih več kot 4600. Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan je odpotoval na prizadeta območja, kjer bo obiskal provinci Kahramanmaras in Hatay in ocenil tamkajšnje razmere, so sporočili iz njegovega urada.

LONDON - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prispel na obisk v Združeno kraljestvo, kjer bo imel sestanek z britanskim premierjem Rishijem Sunakom, nagovoril pa bo tudi parlament v Londonu. To je sicer prvi obisk Zelenskega na Otoku od začetka ruske agresije na njegovo državo pred skoraj enim letom. Domovino je v tem času zapustil zgolj konec decembra lani, ko je obiskal Washington.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v torkovem govoru o položaju v državi pozval republikansko opozicijo v kongresu k sodelovanju za obnovo in razcvet države. Biden je bil odločen, glasen in šaljiv, republikance pa pripeljal do tega, da so glasno zanikali naklep o zmanjšanju pokojninskih ugodnosti. Analitiki so se strinjali, da je šlo za govor politika, ki bo kmalu napovedal kandidaturo za drugi štiriletni mandat.

WASHINGTON/VARŠAVA - ZDA so odobrile prodajo 18 natančnih raketnih sistemov himars, skupaj s strelivom in drugo opremo, Poljski, so včeraj sporočili iz Washingtona. Vrednost paketa, katerega prodajo mora zdaj odobriti še ameriški kongres, je ocenjena na deset milijard dolarjev. Raketne sisteme himars so ZDA že dobavile Ukrajini, medtem ko jih je decembra lani v okviru največjega orožarskega posla v zgodovini države šest kupila tudi Estonija. Latvija in Litva se o nakupu še dogovarjata.

PARIZ - Povpraševanje po električni energiji na svetu se bo po podatkih Mednarodne agencije za energijo (IEA) v naslednjih treh letih v povprečju povečalo za po tri odstotke. To je bistveno več kot v letih pred pandemijo, ko je bila rast v povprečju 2,4-odstotna. Povpraševanje spodbujajo predvsem Kitajska, Indija in države na jugovzhodu Azije. IEA pričakuje, da bo delež obnovljivih virov v svetovni mešanici proizvodnje energije do leta 2025 porasel na približno 35 odstotkov.

MADRID - V Španiji v javnih prevoznih sredstvih ni več obvezno nošenje zaščitnih mask. S tem je Španija kot ena zadnjih držav članic Evropske unije odpravila enega svojih zadnjih ukrepov proti covidu-19. Zaščitne maske niso več obvezne na vlakih, avtobusih in trajektih, ostajajo pa obvezne v bolnišnicah, zdravstvenih centrih in domovih za ostarele.

WASHINGTON - Republikanski kongresnik iz New Yorka George Santos se bo moral zaradi poplave laži, ki jih je izrekel v času lanskoletnih kongresnih volitev, zagovarjati pred etičnim odborom predstavniškega doma. Santos je med drugim lagal o svoji izobrazbi, športnih dejavnostih, spolni opredelitvi, službah, družini, etični in verski dediščini, največji problem zanj pa bodo preiskave, ki že potekajo, med drugim glede financiranja njegove kampanje, pri čemer ni znano, od kje je naenkrat prišlo več sto tisoč dolarjev.

akt/akt
© STA, 2023