Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 8. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LOS ANGELES - Zvezdnik Los Angeles Lakers LeBron James je ob porazu s 130:133 proti Oklahoma City Thunder dosegel 38 točk in s tem postal najboljši strelec v zgodovini najmočnejše košarkarske lige z 38.390 točkami. Osemintridesetletniku iz Akrona v Ohiu je mejnik uspel ob 36. točki ob koncu tretje četrtine, ko je prehitel prejšnjega lastnika strelskega rekorda Kareema Abdul-Jabbarja. Ta je kar 39 let v rokah držal strelsko krono, kariero pa končal z 38.387 točkami. Petinsedemdesetletni Abdul-Jabbar je bil med prvimi, ki je čestital Jamesu za izjemni dosežek. Ta mu je uspel v 20. sezoni v ligi NBA.

ZAGREB - Legendarni hrvaški nogometni trener Miroslav "Ćiro" Blažević je umrl dva dni pred svojim 88. rojstni dnevom, poročajo hrvaški mediji. Raka so pri njem prvič odkrili leta 2011, dvakrat je zdravljenje uspešno končal, tretjič je bila bolezen močnejša. Med drugim je bil selektor Hrvaške, sledi pa je pustil tudi v slovenskem nogometu. Hrvaško, ki jo je vodil med letoma 1994 in 2000, je leta 1998 popeljal do tretjega mesta na svetovnem prvenstvu. Leta 2003 je treniral tudi Muro iz Murske Sobote. Bil je velika javna oseba na Hrvaškem, cenjen v Evropi in svetu, v domovini se ga je prijel vzdevek trener vseh trenerjev.

DENVER - Slovenski košarkar Vlatko Čančar je ob visoki zmagi Denver Nuggets proti Minnesoti Timberwolves s 146:112 s klopi dosegel 12 točk. V 22:04 minute je dodal še šest skokov ter tri podaje. Iz igre je zadel pet od osmih metov. Goran Dragić je v dresu Chicago Bulls ob porazu proti Memphis Grizzlies z 89:104 dvoboj končal z eno podajo ter eno ukradeno žogo v 14:31 minute na parketu. V tem času je zgrešil vse štiri mete iz igre.

BRUSELJ - Italijanski trener Domenico Tedesco je postal novi selektor belgijske nogometne reprezentance, je na svoji spletni strani sporočila tamkajšnja zveza. Tedesco je podpisal pogodbo do konca evropskega prvenstva, ki bo prihodnje leto v Nemčiji. Sedemintridesetletni Tedesco je pred tem vodil nemška Schalke in Leipzig ter ruski Spartak iz Moskve. Nasledil je Španca Roberta Martineza, ki je po razočaranju na svetovnem prvenstvu v Katarju ostal brez službe, kasneje pa prevzel vodenje Portugalske.

TOKIO - Zaradi suma kršenja protimonopolne zakonodaje se je v priporu znašel nekdanji visoki uradnik organizacije olimpijskih iger 2020 v Tokiu, 55-letni Yasuo Mori. Tožilstvo je poleg njega izdalo nalog za pripor še za tri podjetnike, ki so sodelovali z organizatorji iger. Te so bile zaradi pandemije covida-19 izvedene predlani.

alz/jz/alz
© STA, 2023