Pregled - Slovenija, 7. 2. (torek)

Ljubljana, 7. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 7. februarja.

LJUBLJANA - V Cankarjevem domu poteka vsakoletna državna proslava pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, na kateri podeljujejo najvišja priznanja v umetnosti. Letošnja prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo sta multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Prejemniki nagrad Prešernovega sklada, ki jih podeljujejo za vrhunsko ustvarjalnost zadnjih treh let, pa so pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar in arhitekturni atelje Medprostor.

LJUBLJANA - Kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar se bo na pristojnem odboru DZ predstavil v ponedeljek. V koalicijskih SD in Levici so za zdaj z odzivi skopi. V SD so pojasnili, da ta resor spada v kvoto Svobode in da pričakujejo, da bo minister deloval v skladu z zakonodajo in koalicijskimi zavezami. Podobna pričakovanja imajo v Levici. V poslanski skupini Gibanja Svoboda so kandidaturo označili kot premišljeno in jo enotno podpirajo. V opozicijski NSi obžalujejo, da se je Golob odločil za politika, in ne strokovnjaka, v SDS pa bodo stališče predstavili v razpravi v DZ.

LJUBLJANA - V obeh policijskih sindikatih od kandidata za ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pričakujejo vzpostavitev kariernega sistema v policiji in pravičnejšega vrednotenja zaposlenih v njej. V Policijskem sindikatu Slovenije se ga spominjajo kot konstruktivnega sogovornika, v Sindikatu policistov Slovenije pa so do Poklukarja bolj zadržani. Oba sindikata od ministra pričakujeta, da jih bo podpiral pri zahtevah glede ponovne vzpostavitve razmerij plačnih razredov med pooblaščenimi uradnimi osebami.

LJUBLJANA - Na pomoč po ponedeljkovih katastrofalnih potresih, ki so prizadeli Turčijo in Sirijo, je iz Slovenije odšla skupina sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci, ki bodo delovali v okviru mehanizma EU za civilno zaščito. V Turčijo je v okviru omenjenega mehanizma v ponedeljek že odpotoval tudi slovenski strokovnjak, ki bo pomagal pri oceni stanja in koordinaciji ter bo pomoč nudil v Ankari. Unicef Slovenija medtem zbira sredstva za najnujnejšo pomoč prizadetim v potresu, akcijo zbiranja sredstev sta v ponedeljek začela tudi Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas.

LJUBLJANA - Za zagotovitev dostopnih stanovanj je nujno potreben robusten sistem financiranja in gradnje javnih najemnih stanovanj, ki bo predvidljiv in zmožen zgraditi 3000 stanovanj letno, je na novinarski konferenci poudaril minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. V prvi fazi je cilj do konca mandata te vlade leta 2026 zgraditi okoli 5000 stanovanj, tudi s podporo iz proračunskih in javnih virov. Še letos naj bi stekla gradnja okoli 1000 stanovanj.

LJUBLJANA - Sindikat Glosa je na kulturno-umetniškem dogodku ob slovenskem kulturnem prazniku pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani opozoril na položaj delavcev in delavk v kulturi, kjer se vse bolj širi prekarnost. Na njem je sodeloval tudi nedavno pridruženi sindikat samozaposlenih v kulturi Zasuk. Ob tej priložnosti so zbranim delili fige.

LJUBLJANA - Zdravniška zbornica Slovenije je na predlog skupine Mladi zdravniki Slovenije vložila kazenske ovadbe zoper deset posameznikov, ki so na družbenih omrežjih širili sovražni govor, usmerjen zoper zaposlene v zdravstvu, je dejala predsednica zbornice Bojana Beović. Zdravniške organizacije zakonodajalca tudi pozivajo k dopolnitvam dveh zakonov, med drugim zakona o javnem redu in miru, ki da naj zdravnika med izvajanjem zdravstvene obravnave obravnava smiselno enako kot uradno osebo pri uradnem poslovanju.

LJUBLJANA - Direktorico Evropskega centra za nalezljive bolezni Andreo Ammon, ki je na dvodnevnem delovnem obisku v Sloveniji, skrbi, ker so ljudje v nekaterih državah EU zadržani do cepljenja proti nalezljivim boleznim. Prizadevanje skupnosti pri pojasnjevanju pomena cepljenja je treba povečati, je dejala na novinarski konferenci. Da bi bilo cepljenih več ljudi, je treba namreč prebivalstvo po njenih besedah spomniti, kako pomembno se je cepiti, hkrati pa odgovoriti na vprašanja, ki jih postavlja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje medtem zagotavljajo, da stroka gradi na tem.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković je še enkrat zavrnil vse očitke nasprotnikov gradnje povezovalnega kanala C0, po katerem bodo odpadne vode iz Vodic in Medvod tekle do osrednje ljubljanske čistilne naprave v Zalogu. Župan vztraja, da bodo projekt s polno paro nadaljevali. Cirkusa, ki se dogaja v državnem zboru, v mestni hiši ne bo, pa se je odzval na ponedeljkovo nesklepčno izredno sejo o projektu, ki jo je sklical del mestne opozicije. Janković je še enkrat spomnil, da je bila trasa določena leta 1991. Preverili so tudi nekatere druge trase, ki pa so, kot je poudaril, neizvedljive.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je potrdilo sodbo višjega sodišča, da je pogodba o posojilu v švicarskih frankih nična, so sporočili iz Združenja franka. S tem je pritrdilo združenju, da posojilo v švicarski valuti pomeni neomejeno valutno tveganje, ki so mu izpostavljeni samo kreditojemalci, zato ima takšna pogodba vgrajeno znatno nesorazmerje v škodo potrošnika. Odvetnik kreditojemalcev Aleš Majcenovič je kot bistveno ugotovitev vrhovnega sodišča izpostavil, da banka v času sklepanja kreditne pogodbe v frankih ni ustrezno pojasnila valutnega tveganja.

LJUBLJANA - V družbi Sava Turizem so se odzvali na nasprotovanja prenosu sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca, ki je predviden s 1. marcem. Kot so pojasnili, pri outsourcingu čiščenja in drugih storitev sodelujejo z izvajalci, ki zaposlenim zagotavljajo ustrezno delovno okolje. Razlog za prenos sobaric so med drugim pripisali sezonski naravnanosti podjetja, na obali je na primer v nizki sezoni lahko zasedenih manj kot 100 sob dnevno, v visoki sezoni pa 750.

LJUBLJANA - Potekal je dan varne rabe interneta, ki je posebej izpostavil problematiko neprimernih spletnih vsebin. Varnost na spletu je dolžnost in odgovornost vseh uporabnikov, so ob dnevu opozorili na notranjem ministrstvu, ki pri preventivi pred spletnim nasiljem nad otroki vidi veliko vlogo staršev. Med najbolj ogroženimi uporabniki spleta so namreč otroci. Internet ni bil ustvarjen z mislijo na otroške uporabnike in je poln vsebin, ki niso za otroke, so medtem izpostavili v točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si v okviru ljubljanske fakultete za družbene vede.

jes/jes
© STA, 2023