Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 7. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZIANTEP/DAMASK - V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po najnovejših podatkih umrlo več kot 5000 ljudi, od tega najmanj 3419 v Turčiji in 1602 v Siriji, so sporočili uradniki in zdravstveni organi obeh držav. Iskalne in reševalne akcije se medtem nadaljujejo. Število žrtev bi lahko še naraslo, saj so mnogi ujeti pod ruševinami več tisoč porušenih stavb.

BRUSELJ - V okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite je bilo za pomoč Turčiji po uničujočem potresu doslej mobiliziranih 27 zdravstvenih ekip ter ekip za iskanje in reševanje, je zjutraj na Twitterju zapisal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ekipe sestavlja več kot 1150 reševalcev in 70 reševalnih psov.

BRUSELJ - Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v ponedeljek ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega povabil, naj se v prihodnosti osebno udeleži vrha voditeljev EU, je sporočil Michelov tiskovni predstavnik Barend Leyts. Več podrobnosti ni podal. Po neuradnih informacijah naj bi se Zelenski udeležil že vrha, ki bo konec tega tedna. Obenem pa naj bi potekalo tudi posebno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi poslance nagovoril Zelenski.

KIJEV/LONDON - Rusija se verjetno pripravlja na novo ofenzivo v Ukrajini, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo. Pri tem poudarja, da Moskva v prihodnjih tednih ne bo uspela zadostno okrepiti svojih sil, potek vojne pa se ne bo bistveno spremenil. Rusiji namreč trenutno primanjkuje streliva in vojakov, potrebnih za izvedbo uspešne ofenzive.

PRIŠTINA - Posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak se je v ponedeljek s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem pogovarjal o predlogu EU o normalizaciji odnosov med prestolnicama ter o pripravah na sestanek obeh voditeljev v Bruslju, za katerega pa ni povedal, kdaj naj bi bil. Kurti je po pogovoru na Twitterju sporočil, da Kosovo omenjeni predlog EU načeloma sprejema. Vučić je srečanje z Lajčakom ocenil kot dobro in odprto, a zatrdil, da Srbija ne bo priznala Kosova.

PARIZ - Francoski parlament je v ponedeljek začel razpravo o vladnem predlogu pokojninske reforme, ki je sprožil množične proteste in stavke. Razprava se je začela v razgretem ozračju. Ker je minister za delo Olivier Dussopt zaradi nemirov v opozicijskih klopeh le stežka dobil besedo, so zasedanje kmalu po začetku za nekaj minut prekinili. Leve stranke in desni nacionalisti reformo zavračajo. Za razpravo so poslanci na zasedanju vložili več kot 20.000 dopolnil.

SAN FRANCISCO - Ameriški tehnološki velikan Google je v ponedeljek uradno predstavil nov program umetne inteligence Bard. Kot je v predstavitvi poudaril glavni izvršni direktor Googlovega krovnega podjetja Alphabet Sundar Pichai, gre za pomemben naslednji korak na področju umetne inteligence za Google. Bard je Googlov odgovor na ChatGPT, program z umetno inteligenco, ki je v zadnjih nekaj mesecih postal zelo priljubljen.

ISLAMABAD - Pakistanske oblasti so po nedavni blokadi danes preklicale prepoved dostopa do spletne enciklopedije Wikipedija. Prepoved je vlada v Islamabadu prvotno uvedla, ker naj bi po njenem mnenju vsebovala bogokletne vsebine. Pristojni odbor bo sedaj preučil alternativne načine za blokado domnevno žaljivih vsebin na spletu, so sporočili. Umik prepovedi je odredil premier Šehbaz Šarif.

BRUSELJ - Letalski promet, ki ga je v preteklih letih močno prizadela pandemija covida-19, vztrajno okreva. Na evropskih letališčih so lani našteli 1,94 milijarde potnikov, kar je 98 odstotkov več kot leta 2021, a še vedno 21 odstotkov manj kot v predkoronskem letu 2019, poroča evropska veja Mednarodnega združenja letališč Airports Council International.

LONDON - Britanski energetski velikan BP je v lanskem letu na račun izstopa iz Rusije po začetku vojne v Ukrajini zdrsnil v rdeče številke. Lani je tako družba vknjižila 2,5 milijarde dolarjev izgube, medtem ko je leta 2021 ustvarila 7,6 milijarde dolarjev čistega dobička. Brez upoštevanja izrednega učinka izstopa iz ruskega trga se je dobiček energetskega velikana več kot podvojil na 27,7 milijarde dolarjev zaradi naraščajočih cen nafte in plina, kar se odraža tudi v velikih zaslužkih drugih energetskih velikanov.

SAN JOSE - Nad Kostariko so opazili kitajski balon, je v ponedeljek sporočilo zunanje ministrstvo te latinskoameriške države. Kitajsko veleposlaništvo v San Joseju je že izreklo obžalovanje zaradi incidenta in dodalo, da gre izključno za civilno plovilo za meteorološke raziskave. Do odkritja morebitnega novega balona prihaja potem, ko je ameriško lovsko letalo F-22 v soboto vzdolž obale Južne Karoline sestrelilo podoben domnevni kitajski vohunski balon.

BALTIMORE - Ameriško pravosodno ministrstvo je v ponedeljek Brandona Clinta Russella s Floride in Sarah Beth Clendaniel iz Marylanda obtožilo, da sta načrtovala napade na električne postaje okrog mesta Baltimore in popolno uničenje mesta. Tožilci trdijo, da sta napade načrtovala zaradi rasističnih in ekstremističnih prepričanj. Prebivalstvo mesta Baltimore je pretežno temnopolto.

akt/akt
© STA, 2023