Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 5. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV/LONDON - Med ukrajinskimi in ruskimi silami potekajo srditi spopadi za mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine, je sporočila ukrajinska vojska. Da so razmere v tem strateško pomembnem mestu v Donecku težke, je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinske sile naj bi odbile ruske napade, vendar pa so po nekaterih poročilih vse bolj izolirane.

WASHINGTON - Ameriško obrambno ministrstvo je v soboto zvečer sporočilo, da je njihovo vojaško lovsko letalo sestrelilo kitajski balon, ki so ga v preteklih dneh opazili nad ZDA. Kot so pojasnili, so s tem odgovorili na "nesprejemljivo kršitev" ameriške suverenosti. Ameriška vlada je balon označila za manevrirni nadzorni balon.

PEKING - Peking je obsodil ameriško sestrelitev kitajskega balona nad Atlantikom ter jo označil za ameriški napad na civilno zračno plovilo brez posadke. Kot je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo, si Peking pridružuje pravico do povračilnih ukrepov. Pri tem v Pekingu poudarjajo, da je ZDA večkrat obvestil, da je bil balon namenjen za civilne namene in da je v zračni prostor ZDA vstopil zaradi višje sile in povsem naključno.

BOGOTA - Kolumbijske oblasti so sporočile, da so v petek v svojem zračnem prostoru opazile predmet s podobnimi lastnostmi, kot je bil domnevni vohunski kitajski balon, ki ga je ameriška vojska v soboto sestrelila nad Atlantikom. Kot je sporočila kolumbijska zračna obramba, se je gibal s povprečno hitrostjo 25 vozlov. Spremljali so ga, dokler ni zapustil kolumbijskega zračnega prostora, zdaj pa sodelujejo z drugimi državami, da bi ugotovili izvor predmeta.

BRUSELJ - Potem ko je v začetku decembra lani začela veljati prepoved uvoza večine ruske surove nafte v Evropsko unijo, je začel veljati še embargo na ruske naftne derivate. Podjetja iz unije poleg tega ne smejo zagotavljati zavarovanj ali financiranja pomorskega transporta ruske nafte v tretje države. Začela je veljati tudi cenovna kapica za naftne derivate, ki jih Rusija izvaža v države po svetu. Za derivate, ki so dražji od surove nafte, je zgornja mejo določena pri 100 dolarjih na 159-litrski sod, za cenejše pa pri 45 dolarjih.

BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz je v pogovoru za Bildt am Sonntag dejal, da se z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim strinjata, da se orožje, ki ga Ukrajini dobavlja Zahod, ne sme uporabljati za napade na rusko ozemlje. Glede tega obstaja soglasje, je zatrdil. Vnovič je zavrnil pomisleke, da bi lahko Nemčija zaradi nedavne odločitve, da Ukrajini dobavi tanke leopard, postala aktivna stranka v konfliktu z Rusijo.

ISLAMABAD - Po dolgi bolezni je v 79. letu starosti v Dubaju umrl nekdanji pakistanski predsednik Pervez Mušaraf, je sporočila pakistanska vojska. Mušaraf je Pakistanu vladal od leta 1999 do leta 2008. Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 je Pakistan pod njegovim vodstvom postal ključni zaveznik Washingtona v boju proti talibanom.

JERUZALEM - Več desettisoč ljudi se je v soboto v večjih izraelskih mestih udeležilo protestov proti sporni pravosodni reformi, ki jo načrtuje vlada premierja Benjamina Netanjahuja. Protestniki so opozarjali, da je nova vlada grožnja svetovnemu miru in da je treba izraelsko demokracijo rešiti pred Netanjahujem. Protesti v Izraelu potekajo vsako soboto zvečer, odkar je nova vlada, ki velja za najbolj desno in versko usmerjeno v zgodovini države, decembra prevzela položaj.

PODGORICA - Hoteli s petimi zvezdicami in prihod svetovnih zvezd v Bar so eden od ciljev črnogorske vlade, ki je v doseganje tega cilja pripravljena vložiti do 200 milijonov evrov, je ta teden dejal črnogorski premier Dritan Abazović. Ocenil je, da bi Luka Bar lahko podeseterila dobiček, in dejal, da imajo načrte tudi z Barsko plovidbo.

OSLO - Norveški državni premoženjski sklad, eden največjih na svetu, je lani zabeležil rekordnih 1637 milijard norveških kron oz. okoli 150 milijard evrov izgube, kar je največ, odkar je bil ustanovljen. Donosnost sklada je znašala -14,1 odstotka. Slab rezultat naj bi bil posledica negotovih razmer na trgih.

BERLIN - Na nemških letališčih so lani našteli 155,2 milijona potnikov, kar je za 111 odstotkov več kot predlani, a za 31,5 odstotka manj kot leta 2019, ko pandemija covida-19 še ni ohromila letalskega sektorja. Obseg tovornega prometa se je zmanjšal.

DUBAJ - Pri letalskem prevozniku Emirates so izvedli uspešen testni polet letala boeing 777, ki ga je poganjalo trajnostno letalsko gorivo, je v začetku tedna sporočila družba. Glavni operativni direktor družbe Emirates Adel Al Redha je let označil za prelomni trenutek.

PARIZ - V preteklem letu so se na spletu okrepile napačne informacije o podnebnih spremembah, poudarjajo raziskovalci. Na družbenih omrežjih prihaja do zanikanja teh sprememb, objavljene so tudi teorije zarote, ki so se pojavile po ameriških okoljskih reformah in prevzemu Twitterja s strani milijarderja Elona Muska.

FRANKFURT - Nemški pivovarji so po upadu prodaje zaradi pandemije covida-19 lani nekoliko izboljšali rezultate. Prodali so 8,8 milijarde litrov piva, kar je 2,7 odstotka več kot predlani. Na nemškem trgu se je prodaja povečala za štiri odstotke.

LUXEMBOURG - Leta 2021 je bilo v državah EU 1,9 milijona osebnih električnih avtomobilov, ki jih je poganjala izključno baterija. To na letni ravni predstavlja 76-odstotno rast, leta 2020 je bilo po EU 1,1 milijona tovrstnih avtomobilov, ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Skupno je bilo v EU leta 2021 253 milijonov osebnih avtomobilov.

vb/vb
© STA, 2023