Pregled - Slovenija, 4. 2. (sobota)

Ljubljana, 4. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 4. februarja.

LJUBLJANA - Močan veter je danes povzročal obilo preglavic predvsem v severnem, vzhodnem, jugovzhodnem in osrednjem delu Slovenije. Veter je podiral drevesa, elektro in komunikacijske drogove ter odkrival strehe objektov. Zaradi podrtega drevja je bilo neprevoznih nekaj cest, zaradi vetra sta bili zaprti tudi smučišči na Krvavcu in Kaninu.

ZIDANI MOST - Na železniški postaji Zidani Most je dopoldne stekla prva faza dviga 380-tonskega transformatorja, ki se je prevrnil v začetku januarja. Pri dvigu so uporabljali uporabljajo posebne nosilce, s katerimi so transformator postavili v pokončno lego, nato pa ga dvignili na posebno ploščad. Priprave na dvig so sicer potekale več dni. V četrtek so najprej stekla dela za odstranitev 20-kilovoltnega daljnovoda, v petek pa še pripravljalna dela za dvig transformatorja.

KRANJ - Na kranjski avtobusni postaji se je danes na shodu zbralo približno 70 članov Sindikata voznikov avtobusov Slovenije. Kot pravijo, so ogorčeni nad dogajanjem v javnem potniškem prometu, razvrednotenjem njihovega poklica, nedostojnim plačilom in nehumanim delovnim časom.

LJUBLJANA - Slovenske železnice so po prvi oceni lani ob 620 milijonov evrov prihodkov ustvarile nekaj več kot 40 milijonov evrov dobička iz poslovanja, kar je največ doslej, je v intervjuju za spletni portal 24ur.com dejal generalni direktor družbe Dušan Mes. Finančno sanacijo železnic je po njegovih besedah zdaj kot glavni cilj zamenjalo zadovoljstvo potnikov.

GORNJI SENIK - Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je danes obiskala Slovensko vzorčno kmetijo v Porabju, kjer se je srečala z madžarskim kolegom Istvanom Nagyijem. Izmenjala sta mnenja o aktualnih kmetijskih vprašanjih ter govorila o upravljanju z divjadjo ob meji, afriški prašičji kugi in trajnostnem upravljanju z gozdovi.

WILLINGEN - Na tekmah smučarskih skakalk in skakalcev v nemškem Willingenu sta drugo mesto zasedla Slovenca Ema Klinec in Anže Lanišek. Lanišek je na stopničke stopil po skoraj mesecu dni, ko mu je to uspelo na zadnji tekmi novoletne turneje v Bischofshofnu, današnje drugo mesto pa je za skakalko Klinec tretje zapovrstjo.

LJUBLJANA - Svetovni dan boja proti raku, ki ga obeležujemo danes, letos opozarja na neenakosti pri obravnavi bolnikov z rakom. Poročilo Evropske komisije in OECD o stanju neenakosti na področju raka za Slovenijo ugotavlja, da je enakost oskrbe bolnikov z rakom na visoki ravni. Po mnenju strokovnjakov pa je potrebnih več raziskav o raku. Po podatkih slovenskega registra raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana v Sloveniji vsako leto za rakom na novo zboli več kot 16.000 oseb, več kot 6500 pa jih umre. Slovensko združenje za kronične nenalezljive bolezni je ob tem pozvalo k strožjim ukrepom na področju alkohola ter večjemu vlaganju v kakovostno preventivo. Alkohol namreč spada med glavne dejavnike tveganja za nastanek raka, ozaveščenost ljudi in odziv politike pa sta še vedno nezadostna, so opozorili.

sag/sag
© STA, 2023