Pregled - šport, 4. 2. (sobota)

Ljubljana, 4. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 4. februarja.

WILLINGEN - Norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud (296,6 točke) je zmagovalec tekme za svetovni pokal v nemškem Willingenu. Drugo mesto je zasedel najboljši Slovenec Anže Lanišek (293,9) in še desetič v tej sezoni ter 23. v karieri stopil na zmagovalni oder. Tretje mesto je pripadlo Poljaku Dawidu Kubackemu (281,3). Do točk je prišlo še pet slovenskih skakalcev. Drugi najboljši med varovanci glavnega trenerja Roberta Hrgote je bil Žiga Jelar (255,2) na 11. mestu. Tik za njim je končal Timi Zajc (244,3), ki je brez večjih težav nastopil po petkovem strašljivem skoku in padcu pri 161,5 m. Lovro Kos (233,9) je v drugi seriji pridobil deset mest in bil 19., Domen Prevc (225,8) pa jih je izgubil šest za končno 24. mesto. Žak Mogel (200,6) je bil 30. in petič v karieri osvojil točke za svetovni pokal.

WILLINGEN - Slovenka Ema Klinec (256,3 točke) je na tekmi smučarskih skakalk za svetovni pokal v nemškem Willingenu zasedla drugo mesto. S sijajnim finalnim skokom jo je ugnala le domačinka Katharina Althaus (264,4). Tretje mesto je pripadlo Japonki Sari Takanashi (245,7). V finalu sta od varovank glavnega trenerja slovenske reprezentance Zorana Zupančiča nastopili še Maja Vtič (167,7) in Katra Komar (122,5). Vtič je v finalu izgubila eno mesto in končala na 21., Komar pa je izgubila dve mesti za končno 29. mesto. Nejka Repinc Zupančič (43,8) je bila 31. in za las zgrešila prve točke v svetovnem pokalu.

CHAMONIX - Švicar Ramon Zenhäusern je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v francoskem Chamonixu. Grk AJ Ginnis se je s startno številko 45 prebil na oder za zmagovalce in je z zaostankom 1,02 sekunde končal na drugem mestu. Tretji je bil Švicar Daniel Yule (+1,06). Edini Slovenec na startu Štefan Hadalin je prvo vožnjo končal na 32. mestu. Za Zenhäuserna je to tretja slalomska zmaga v karieri.

OSLO - Rokometašice Krima Mercatorja so v 13., predzadnjem krogu prvega dela lige prvakinj v gosteh izgubile proti Kristiansandu z 31:36 (15:20). Ljubljančanke bodo zadnjo tekmo tega dela tekmovanja igrale prihodnjo nedeljo, ko bodo gostile Bukarešto.

ISTANBUL - Slovenska teniška reprezentanca je izgubila dvoboj Davisovega pokala v kvalifikacijah za svetovno skupino I. V Istanbulu je morala priznati premoč Turčiji, ki je do zmage prišla po igri dvojic, v kateri sta barve Slovenije zastopala Blaž Rola in Sebastian Dominko. Turška reprezentanta Altug Celikbilek in Mehmet Cem Ilkel sta po dobrih dveh urah igre zmagala s 7:5, 4:6 in 6:4. Slovenijo letos čaka še en nastop v Davisovem pokalu, in sicer septembra v svetovni skupini II.

DOBBIACO - Švedska smučarska tekačica Ebba Andersson je zmagala na tekmi za svetovni pokal na 10 km v prostem slogu v Dobbiacu. Na 30. mestu je med 56 uvrščenimi končala Anja Mandeljc (+1:36,3), 51. je bila Anita Klemenčič (+3:36,5), 53. pa tretja Slovenka Neža Žerjav (+3:57,5).

DOBBIACO - Norvežan Paal Golberg je zmagovalec posamične preizkušnje na 10 km v drsalnem koraku v italijanskem Dobbiacu. Za sabo je za 0,3 sekunde zaostanka zadržal rojaka Simena Hegstada Krügerja, še 2,5 sekunde več je na tretjem mestu zaostal vodilni v skupnem seštevku, prav tako Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo. Do točk je z 42. mestom prišel Miha Ličef.

MILANO - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so v peti tekmi drugega dela alpske lige v skupini master v gosteh premagali ekipo Unterland Cavaliers s 5:1 (0:0, 3:0, 2:1).

TANGER - Nogometaši afriškega podprvaka Al Ahlija iz Egipta so v drugem četrtfinalu klubskega svetovnega prvenstva v Tangerju z 1:0 premagali Seattle Sounders, prvaka Severne in Srednje Amerike ter Karibov. Al Hilal bo v polfinalu 7. februarja igrala proti južnoameriškemu prvaku Flamengu iz Brazilije, zmagovalcu predhodnika tekmovanja - medcelinskega pokala - 1981.

BANGKOK - Ukrajinka Lesja Curenko in Kitajka Zhu Lin sta finalistki turnirja serije WTA v tajskem Hua Hinu z nagradnim skladom 238.000 evrov. Ukrajinka bo igrala za peti naslov na najvišji ravni, Kitajka pa se je sploh prvič uvrstila v finale.

DALLAS - Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić zaradi poškodbe pete ne bo odšel na serijo petih gostovanjih Dallas Mavericks, je sporočila ekipa severnoameriške lige NBA. Desno peto si je poškodoval prejšnji večer ob zmagi svojega moštva s 111:106 proti New Orleans Pelicans. Dončić se je komaj dobro vrnil po poškodbi levega gležnja, nato pa je imel smolo, ko je po padcu že v tretji četrtini predčasno končal tekmo. Dallas je izgubil vseh šest tekem v sezoni, ko je bil brez Dončića, igral pa je le štiri minute, ko si je levi gleženj zvil 26. januarja ob zmagi nad Phoenixom.

ad/tb/lr/alz/zzb/jz/nem/lr
© STA, 2023