Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 4. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON/PEKING - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek po razkritju, da je domnevno vohunski balon nad ameriškim ozemljem kitajskega izvora, preložil napovedani obisk Pekinga in kasneje dejanje Kitajske označil za neodgovorno in nesprejemljivo. Kitajska je nato danes v odzivu obtožila ameriške medije in politike, da so domneve Pentagona, da je poslala vohunski balon nad severozahod ZDA, izkoristili za napade na Peking. Trdijo, da gre za civilni balon za meteorološke raziskave, ki je zaradi vetra zašel s poti.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v petek po zaključku vrha z voditelji EU v Kijevu v svojem rednem večernem nagovoru ukrajinskim državljanom zavzel za hiter vstop svoje države v EU. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sicer pred tem dejala, da Ukrajino čaka še dolga pot, preden bo postala članica unije.

WASHINGTON - ZDA so uvedle sankcije proti osmim iranskim posameznikom na vodilnih položajih v iranskem podjetju Paravar Pars, proizvajalcu brezpilotnih letalnikov, ki jih Rusija izkorišča za napade na Ukrajino. Iran je sicer iz več razlogov že dlje časa tarča kritik in tudi sankcij zahodnih zaveznic.

DUNAJ - ZDA, Nemčija, Francija in Velika Britanija so Iran v petek pozvale k sodelovanju z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), potem ko je ta v inšpekcijskem nadzoru ugotovila, da je Iran na skrivaj spremenil objekt za proizvodnjo visoko obogatenega urana. Štiri države so v skupni izjavi kritizirale "neustrezen" odziv Irana na poročilo IAEA o njegovem jedrskem programu.

BEOGRAD - Srbija ne sme priznati Kosova, niti se ne sme strinjati z njegovim sprejemom v Združene narode, je bilo glavno sporočilo tako koalicije kot opozicijskih poslancev na dvodnevnem izrednem zasedanju srbskega parlamenta. Zasedanje se je s sprejetjem poročila o pogajalskem procesu s Prištino o normalizaciji odnosov končalo v petek malo pred polnočjo.

OSIJEK - Neimenovani ameriški vlagatelji so v industrijski coni Nemetin v Osijeku zakupili za 169.000 kvadratnih metrov površin. Tam nameravajo zgraditi tovarno in v naslednjih štirih letih zaposliti okoli 4500 ljudi, piše hrvaški časnik Večernji list. Prihod Američanov so potrdili tudi v mestni upravi, kjer pa ne smejo razkriti nobenih informacij o poslu.

SAN FRANCISCO - Porota v San Franciscu je v petek sklenila, da Elon Musk s svojimi tviti iz leta 2018 o privatizaciji proizvajalca električnih avtomobilov Tesla s pomočjo savdskih investitorjev ni ogoljufal vlagateljev. Posel namreč ni bil izveden, vlagatelji pa so Muska tožili zaradi prevare.

BRUSELJ - Trgovina s ponarejenim blagom in piratskimi kopijami vse bolj povzroča težave malim in srednje velikim podjetjem, pri čemer je ogrožen tudi obstoj nekaterih tovrstnih podjetij, v ta teden objavljeni raziskavi opozarja Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO). Obstoj teh podjetij je zaradi kršitev intelektualne lastnine zmanjšan za 34 odstotkov.

PARIZ - Investicije v čistejšo energijo so lani presegle 1000 milijard dolarjev (916,7 milijarde evrov), s čimer so prvič doslej dosegle ravni zneskov, porabljenih za fosilna goriva, je razvidno iz ta teden objavljenega poročila raziskovalne skupine BloombergNEF.

lkr/rp/vr/tib/mrn/rbi/lkr
© STA, 2023