Pregled - Slovenija, 3. 2. (petek)

Ljubljana, 3. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 3. februarja.

LJUBLJANA - Poročili o izrednem nadzoru pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 sta pokazali razloge za sum, da je 13 policistov storilo kaznivo dejanje, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. Med 13 policisti so tudi štirje vodstveni delavci na policiji, so razkrili na novinarski konferenci ministrstva za notranje zadeve in policije. Po besedah v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava so vse primere sumov storitve kaznivih dejanj že odstopili posebnemu oddelku Specializiranega državnega tožilstva.

LJUBLJANA - NSi ne bo vložila interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, saj z osmimi poslanci nima zadostnega števila podpisov za vložitev. Poslanci SDS, ki svoje podpise pogojujejo s podpisi NSi k interpelaciji vlade, pa podpisov niso prispevali. Ministrica Vrečko je v odzivu ponovila, da se takšnega zaslišanja v DZ ne bi bala, saj so argumenti za združitev dveh muzejev na njihovi strani.

MURSKA SOBOTA - V prometni nesreči avtobusa romunskih registrskih oznak na pomurski avtocesti med Gančani in Mursko Soboto so umrli trije ljudje, dve potnici in potnik v avtobusu. Nesrečo je po prvih do zdaj zbranih podatkih povzročil voznik avtobusa romunskih oznak, ki je zapeljal desno z vozišča, kjer se je avtobus, na katerem je bilo 26 potnikov in trije vozniki, prevrnil na bok v jarek. Še trije ljudje so bili huje poškodovani. Zaradi nesreče je bila pomurska avtocesta dlje časa zaprta.

LJUBLJANA - DZ je z 49 glasovi za in 23 proti sprejel novelo zakona o državni upravi, ki opredeljuje pristojnosti posameznih ministrstev in prenos pristojnosti oziroma delovnih področij v skladu s spremembami zakona o vladi, potrjenimi na referendumu. Sprejetje novele bo omogočilo začetek delovanja vlade v skladu s temi spremembami.

LJUBLJANA - V DZ so po tradiciji počastili prihajajoči kulturni praznik s prireditvijo v organizaciji odbora DZ za kulturo. Podpredsednik DZ Danijel Krivec je v nagovoru podčrtal pomen praznika za narod in izrazil željo po sobivanju vseh državljanov. Ob tem se je navezal na verze Prešernove Zdravljice - "da rojak, prost bo vsak, ne vrag, le sosed bo mejak".

LJUBLJANA - Umetnica Svetlana Makarovič je na Upravni odbor Prešernovega sklada (UO PS) naslovila predlog za izročitev Prešernove nagrade. To je storila, potem ko je UO PS sporočil, da se bo na državni proslavi 7. februarja držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa Svetlane Makarovič. Ta je Prešernovo nagrado leta 2000 zavrnila, letos pa izrazila pričakovanje, da ji bo nagrada vrnjena.

LJUBLJANA - Proti igralcu Matjažu Tribušonu, o čigar domnevno neprimernem vedenju kot profesorju igre na ljubljanski AGRFT je v medijih pred dvema letoma razkrila igralka Mia Skrbinac, je tožilstvo 1. decembra lani vložilo obtožnico zaradi spolnega nadlegovanja. Obtožnica še ni pravnomočna, proti njej pa je bil vložen ugovor, je poročalo Delo.

LJUBLJANA - Poslanci SD so na vlado naslovili pobudo, s katero predlagajo vzpostavitev sistema brezplačnega predšolskega varstva in vzgoje ter prenos financiranja predšolske vzgoje z lokalne na državo raven. Do uveljavitve nove rešitve pa v luči napovedanega dviga cen vrtcev predlagajo vzpostavitev začasnega mehanizma, ki bo to preprečil.

LJUBLJANA - Na osnovni šoli Savsko naselje so štirje učenci lani pridobili geslo za dostop do elektronske redovalnice in v njej popravljali svoje ocene. Ko je vodstvo šole opazilo spremembe in identificiralo učence, so ti posege v redovalnico priznali. O sumu kaznivega dejanja je šola obvestila policijo, je pojasnila ravnateljica Verica Šenica Pavletič.

BRUSELJ - Države članice EU so dosegle dogovor o višini cenovne kapice za ruske naftne derivate, ki jih Moskva izvaža v tretje države, je na Twitterju sporočilo švedsko predsedstvo Svetu EU. Podrobnosti niso navedli. Kot so za STA potrdili viri pri EU, so zgornjo mejo za dizel določili pri 100 dolarjih za 159-litrski sod, za cenejše derivate pa pri 45 dolarjih. Dogovor morajo članice zdaj še uradno potrditi.

LJUBLJANA - Število registriranih brezposelnih se je januarja na mesečni ravni pričakovano sezonsko zvišalo, in sicer za 4,1 odstotka na 55.386 oseb. Na medletni ravni je medtem vnovič upadlo, tokrat za 18,4 odstotka, je objavil Zavod RS za zaposlovanje. Zaradi izteka zaposlitev za določen čas se je minuli mesec na zavod prijavilo 4678 oseb.

LJUBLJANA - Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob enajstem popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 31. januarja stala 40,30 evra, kar je približno evro manj od vrednosti na desetem popisu. Povprečna vrednost je tako dosegla novo najnižjo vrednost od septembra lani, so zapisali na ministrstvu. Tudi na tokratnem popisu je bila vrednost najcenejše košarice v Lidlu, in sicer je znašala 38,66 evra.

BUDIMPEŠTA - Obrambni minister Marjan Šarec je sklenil dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, kjer sta se z gostiteljem, madžarskim kolegom Kristofom Szalayjem Bobrovniczkym zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju. Govorila sta tudi o sodelovanju v okviru Nata in EU ter o vojni v Ukrajini.

LJUBLJANA - Državni proračun je januarja po preliminarnih podatkih ministrstva za finance zabeležil 149 milijonov evrov presežka. To je več kot v prvem lanskem mesecu, ko je presežek dosegel 105,6 milijona evrov. Proračunski prihodki so se tudi zaradi manj pobrane dohodnine znižali za 9,4 odstotka na 1,08 milijarde evrov, odhodki pa za 14,3 odstotka 931 milijonov evrov, je objavilo ministrstvo za finance.

LJUBLJANA - Slovenija je lani izvozila za 52,9 milijarde evrov in uvozila za 56,8 milijarde evrov blaga. Trgovanje s tujino je bilo tako po podatkih statistikov precej večje kot leto prej, saj je bila vrednost izvoza višja za 34,2 odstotka, uvoza pa za 36,6 odstotka. Največ blaga je Slovenija lani izvozila in uvozila iz Švice, je objavil državni statistični urad.

vb/vb
© STA, 2023