Pregled - šport, 3. 2. (petek)

Ljubljana, 3. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 3. februarja.

WILLINGEN - Na tekmi mešanih ekip v smučarskih skokih za svetovni pokal v nemškem Willingenu so zaradi slabih vremenskih razmer odpovedali drugo serijo, tako da so obveljali izidi prve. Zmagala je Norveška pred Avstrijo in Nemčijo. Slovenska četverica je bila peta, potem ko je Timi Zajc skočil kar 161,5 metra, a pri doskoku padel. Močno je skrajšal skok, pri pristanku z velike višine pa tudi padel, a na srečo ni staknil hujših poškodb. Rekord skakalnice je sicer za moške 153 metrov, njegov lastnik je Poljak Klemens Muranka. V Willingenu sta za konec tedna predvideni še po dve posamični tekmi v ženski in moški konkurenci. Za danes so bile predvidene še kvalifikacije za moško tekmo, a so jih zaradi vetra prestavili na soboto ob 14.45.

DOBBIACO - Slovenska smučarska tekača Eva Urevc in Miha Šimenc, ki sta se skozi kvalifikacije uvrstila v izločilne boje sprinta za svetovni pokal v prostem slogu v Dobbiacu, sta nato obstala v četrtfinalu. Uvrstila sta se na 13. oziroma 25. mesto, zmagala sta olimpijska prvaka, Švedinja Jonna Sundling in Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo.

DUNAJ - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 46. kroga lige ICEHL v gosteh premagali dunajsko ekipo Vienna Capitals s 3:1. Naslednja tekma, zadnja pred reprezentančnim premorom naslednji teden, ko bo Slovenija igrala na turnirju v Bolzanu, čaka Ljubljančane v nedeljo. V Tivoliju bodo gostili ekipo iz Gradca, ki ima trenutno kot zadnja na mestih za dodatne kvalifikacije v končnico deset točk naskoka.

ISTANBUL - Slovenska teniška reprezentanca po prvem dnevu Davisovega pokala v Istanbulu proti Turčiji zaostaja z 0:2. Sebastian Dominko ni bil kos najboljšemu turškemu igralcu Altugu Celikbileku, ki je slavil s 6:2, 6:3, Bor Artnak pa je moral priznati premoč Mehmetu Cemu Ilkelu, ki je bil boljši s 6:2 in 7:6. Turčija za napredovanje med 28 najboljših reprezentanc v Davisovem pokalu potrebuje še eno zmago iz treh sobotnih partij. Prvi dvoboj ob 9. uri zjutraj po slovenskem času bo igra dvojic, v kateri bosta barve Slovenije zastopala Sebastian Dominko in Blaž Rola.

HUA HIN - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je nastope na turnirju WTA v Hua Hinu na Tajskem z nagradnim skladom 238.000 evrov končala v četrtfinalu. Slovenka je danes gladko izgubila proti Kitajki Lin Zhu, 54. igralki na svetovni lestvici, ki je po uri in 16 minutah igre zmagala s 6:2 in 6:2. Zidanšek, ki je bila v navezi z avstralsko igralko Ellen Perez prva nosilka med dvojicami, je tudi v parih izgubila v četrtfinalu.

LJUBLJANA - Portorož bi moral med 11. in 17. septembrom znova gostiti ženski teniški turnir WTA 125. Kot kaže, pa ga bodo morali organizirati drugje. Kot poroča Sportklub, lastnik zemljišča TC Marina, podjetje Terme Čatež d. d., in mestna občina Piran nista našla skupnega jezika glede prodaje območja, kjer je potekal turnir. Kot je poročal Sportklub, je lastnik zahteval 4,8 milijona evrov oziroma trikratnik zneska, ki ga je v skrajnem primeru s pomočjo hotelske verige LifeClass želela nuditi občina, zato se TC Marina zapira. Kot dodajajo, je usoda teniškega centra negotova, zagotovo pa turnirja letos tam ne bo.

WHISTLER - Potem ko je slovenska smučarska skakalka Nika Prevc pokazala odlično pripravljenost na Olimpijskem festivalu evropske mladine in v Planici osvojila tri zlate kolajne, je dobre predstave nanizala tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kanadi. Na posamični tekmi v Whistlerju je postala svetovna podprvakinja in lanski zlati kolajni dodala še srebro. Zmagala je domačinka Alexandria Loutitt, ki je nedavno v Sapporu slavila svojo prvo zmago tudi v svetovnem pokalu. Med mladinci je zmagal Finec Vilho Palosaari, najboljši Slovenec pa je bil Taj Ekart na desetem mestu.

DALLAS - Slovenski košarkar Luka Dončić, ki se je v severnoameriški ligi NBA komaj dobro vrnil po poškodbi levega gležnja, je imel smolo na tekmi proti New Orleansu. Njegov Dallas je sicer zmagal s 111:106, Dončić pa je po padcu zaradi poškodbe desne pete že v tretji četrtini predčasno končal tekmo. Dončić je do takrat zbral 31 točk, osem skokov, štiri podaje in dve ukradeni žogi. Vlatko Čančar pa je za Denver Nuggets odigral 32 minut. Potem ko je začel v prvi peterki, je k zmagi nad prvaki Golden State Warriors s 134:117 prispeval 17 točk, po tri skoke in podaje ter dve ukradeni žogi. Zmagali so tudi Chicago Bulls Gorana Dragića; v domači dvorani so bili s 114:98 boljši od Charlotte Hornets. Dragić je odigral le 14 minut tekme, v tem času pa za bike zbral štiri podaje.

lr/tb/ic/zza/zzb/ag/lr
© STA, 2023