Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 3. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - V ukrajinski prestolnici Kijev in drugod po državi so se danes tik pred začetkom vrha EU-Ukrajina oglasile sirene, ki opozarjajo na možnost zračnega napada. Voditelji institucij EU in Ukrajine bodo sicer danes razpravljali o podpori Ukrajini na njeni poti v EU in pri soočanju z rusko agresijo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v svojem rednem nagovoru v četrtek zvečer pred današnjim vrhom pozval h krepitvi pritiska na Rusijo.

WASHINGTON/OTTAWA - Ameriško obrambno ministrstvo spremlja sumljiv balon, ki je že več dni v ameriškem zračnem prostoru in naj bi domnevno vohunil za Kitajsko, je v četrtek zvečer sporočil Pentagon. Balon so opazili tudi nad Kanado, kanadske oblasti pa mu sledijo. Kitajska je danes sporočila, da navedbe preverja, in pozvala k mirnosti.

PEKING - Kitajske oblasti so sporočile, da bodo s ponedeljkom odpravile omejitve pri prehajanju mej med celinsko kitajsko ter Hongkongom in Macaom. Trenutno namreč še vedno veljajo številni ukrepi, sprejeti za zajezitev pandemije covida-19, kot so obvezno testiranje in dnevne kvote pri prehodu meja. Hongkong si medtem pospešeno prizadeva popraviti posledice pandemije in omejitev ter oživiti svoje gospodarstvo, predvsem turistični sektor.

PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je v četrtek po srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem v Parizu poudaril potrebo po odločnem ukrepanju zaradi napredovanja iranskega jedrskega programa. Kot je dejal, bi ta lahko imel "neizogibne posledice, če se bo nadaljeval". Govorila sta tudi o vojni v Ukrajini in bližnjevzhodni krizi.

REKA - Na Hrvaškem zadnje dni razburja incident, v katerem so trije mladeniči, ki trenirajo mešane borilne veščine, na smučišču Platak pri Reki pretepli dva pripadnika gorske reševalne službe in eno žensko. Policija je vložila prijavo za prekršek proti petim osebam, med katerimi je tudi eden od napadenih gorskih reševalcev, kar je naletelo na ostre kritike v javnosti in hrvaškem saboru.

SOFIJA/SKOPJE - Bolgarija je v četrtek znova zagrozila Severni Makedoniji z blokado približevanja EU. To ji je zagrozil bolgarski parlament v izjavi z obsodbo nedavnega napada na bolgarskega aktivista v Ohridu. Novih napetosti med državama se bojijo v soboto ob obeležitvi obletnice rojstva revolucionarja Goceta Delčeva, ki si ga lastita obe državi.

RIM - Italijanska obalna straža je v četrtek zvečer na krovu čolna v osrednjem Sredozemlju našla osem trupel migrantov, preostalih 42 premraženih ljudi pa je že pripeljala na otok Lampedusa, je sporočil župan otoka Filippo Mannino. Ob tem je dodal, da je bilo med mrtvimi pet moških in tri ženske, med njimi tudi nosečnica.

SAINT-ETIENNE - V Franciji so v četrtek prijeli obsojenega italijanskega morilca, ki naj bi bil član italijanske mafijske združbe 'Ndrangheta, je sporočil Interpol. 63-letnega Edgarda Greca so aretirali po 16 letih na begu v mestu Saint-Etienne, kjer je po navedbah francoskega tožilstva nekoč pod vzdevkom vodil restavracijo.

SAO PAULO - Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je v četrtek svojega predhodnika Jaira Bolsonara obtožil poskusa državnega udara. Kot je dejal Lula, je prepričan, da je Bolsonaro aktivno sodeloval pri načrtovanju vdora svojih podpornikov v vladna poslopja v Brasilii 8. januarja.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek v Beli hiši gostil jordanskega kralja Abdulaha II. in princa Huseina ter jima zagotovil podporo ZDA varnosti in gospodarski blaginji Jordanije. Obenem je izrazil podporo rešitvi izraelsko-palestinskega spora z dvema državama.

NEW YORK - Več kot dve desetletji po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 je v taborišču Guantanamo na Kubi še vedno zaprtih 34 terorističnih osumljencev, je v četrtek sporočil Pentagon. Na isti dan so iz taborišča izpustili Madžida Kana, po rodu iz Savdske Arabije, ki se je preselil v ZDA, ujeli pa so ga v Pakistanu.

WASHINGTON - Republikanska večina v predstavniškem domu ameriškega kongresa je iz odbora za mednarodne odnose izključila demokratko iz Minnesote, muslimanko Ilhan Omar. Gre za povračilni ukrep za potezo demokratov, ki so leta 2021 iz odborov odstranili republikanca Paula Gosarja in Marjorie Taylor Greene zaradi spodbujanja nasilja in nestrpnosti.

lkr/rpe/vr/msc/tib/mlu/mc/blm/rp/lkr
© STA, 2023