Tedenski pregled - Slovenija od 3. do 9. 2.

Ljubljana, 10. februarja - Vlada je predstavila izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju, premier Robert Golob je v DZ poslal kandidaturo Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve. Slovenija je priskočila na pomoč po silovitih potresih, ki so prizadeli Turčijo in Sirijo, odmevalo je tudi dogajanje ob kulturnem prazniku.

PETEK, 3. februarja

LJUBLJANA - Na novinarski konferenci ministrstva za notranje zadeve in policije so razkrili, da sta poročili o izrednem nadzoru pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 pokazali razloge za sum, da je 13 policistov storilo kaznivo dejanje, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. Med 13 policisti so tudi štirje vodstveni delavci na policiji. Po besedah v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava so vse primere sumov storitve kaznivih dejanj že odstopili posebnemu oddelku Specializiranega državnega tožilstva.

LJUBLJANA - NSi se je odločila, da ne bo vložila interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, saj z osmimi poslanci nima zadostnega števila podpisov za vložitev. Poslanci SDS, ki so svoje podpise pogojevali s podpisi NSi k interpelaciji vlade, podpisov niso prispevali. Ministrica Vrečko je v odzivu ponovila, da se takšnega zaslišanja v DZ ne bi bala, saj so argumenti za združitev dveh muzejev na njihovi strani.

LJUBLJANA - DZ je z 49 glasovi za in 23 proti sprejel novelo zakona o državni upravi, ki opredeljuje pristojnosti posameznih ministrstev in prenos pristojnosti oziroma delovnih področij v skladu s spremembami zakona o vladi, potrjenimi na referendumu. Sprejetje novele bo omogočilo začetek delovanja vlade v skladu s temi spremembami.

LJUBLJANA - V DZ so po tradiciji počastili prihajajoči kulturni praznik s prireditvijo v organizaciji odbora DZ za kulturo. Podpredsednik DZ Danijel Krivec je v nagovoru podčrtal pomen praznika za narod in izrazil željo po sobivanju vseh državljanov. Ob tem se je navezal na verze Prešernove Zdravljice - "da rojak, prost bo vsak, ne vrag, le sosed bo mejak".

BUDIMPEŠTA - Obrambni minister Marjan Šarec je sklenil dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, kjer sta se z gostiteljem, madžarskim kolegom Kristofom Szalayjem Bobrovniczkym zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju. Govorila sta tudi o sodelovanju v okviru Nata in EU ter o vojni v Ukrajini.

LJUBLJANA - Umetnica Svetlana Makarovič je na Upravni odbor Prešernovega sklada (UO PS) naslovila predlog za izročitev Prešernove nagrade. To je storila, potem ko je UO PS sporočil, da se bo na državni proslavi 7. februarja držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa Svetlane Makarovič. Ta je Prešernovo nagrado leta 2000 zavrnila, letos pa izrazila pričakovanje, da ji bo nagrada vrnjena.

LJUBLJANA - Proti igralcu Matjažu Tribušonu, o čigar domnevno neprimernem vedenju kot profesorju igre na ljubljanski AGRFT je v medijih pred dvema letoma razkrila igralka Mia Skrbinac, je po poročanju Dela tožilstvo 1. decembra lani vložilo obtožnico zaradi spolnega nadlegovanja. Obtožnica še ni pravnomočna, proti njej pa je bil vložen ugovor.

LJUBLJANA - Poslanci SD so na vlado naslovili pobudo, s katero predlagajo vzpostavitev sistema brezplačnega predšolskega varstva in vzgoje ter prenos financiranja predšolske vzgoje z lokalne na državo raven. Do uveljavitve nove rešitve pa v luči napovedanega dviga cen vrtcev predlagajo vzpostavitev začasnega mehanizma, ki bo to preprečil.

MURSKA SOBOTA - V prometni nesreči avtobusa romunskih registrskih oznak na pomurski avtocesti med Gančani in Mursko Soboto so umrli trije ljudje, dve potnici in potnik v avtobusu. Policisti bodo kazensko ovadili 32-letnega romunskega voznika avtobusa za kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

LJUBLJANA - Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob enajstem popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 31. januarja stala 40,30 evra, kar je približno evro manj od vrednosti na desetem popisu. Povprečna vrednost je tako dosegla novo najnižjo vrednost od septembra lani, so zapisali na ministrstvu.

LJUBLJANA - Število registriranih brezposelnih se je januarja na mesečni ravni pričakovano sezonsko zvišalo, in sicer za 4,1 odstotka na 55.386 oseb. Na medletni ravni je medtem vnovič upadlo, tokrat za 18,4 odstotka, je objavil Zavod RS za zaposlovanje. Zaradi izteka zaposlitev za določen čas se je minuli mesec na zavod prijavilo 4678 oseb.

LJUBLJANA - Slovenija je po podatkih statističnega urada lani izvozila za 52,9 milijarde evrov in uvozila za 56,8 milijarde evrov blaga. Trgovanje s tujino je bilo tako po podatkih statistikov precej večje kot leto prej, saj je bila vrednost izvoza višja za 34,2 odstotka, uvoza pa za 36,6 odstotka. Največ blaga je Slovenija lani izvozila in uvozila iz Švice.

SOBOTA, 4. februarja

ZIDANI MOST - Na železniški postaji Zidani Most je stekla prva faza dviga 380-tonskega transformatorja, ki se je prevrnil v začetku januarja. Pri dvigu so uporabljali uporabljajo posebne nosilce, s katerimi so transformator postavili v pokončno lego, nato pa ga dvignili na posebno ploščad. 18. februarja bodo transformator nato naložili na isti vagon, ki ga je pripeljal v Zidani Most, in ga dan pozneje prepeljali v tovarno v Črnuče, kjer ga bodo predstavniki proizvajalca natančno pregledali.

KRANJ - Na kranjski avtobusni postaji se je na shodu zbralo približno 70 članov Sindikata voznikov avtobusov Slovenije. Kot pravijo, so ogorčeni nad dogajanjem v javnem potniškem prometu, razvrednotenjem njihovega poklica, nedostojnim plačilom in nehumanim delovnim časom.

GORNJI SENIK - Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je obiskala Slovensko vzorčno kmetijo v Porabju, kjer se je srečala z madžarskim kolegom Istvanom Nagyijem. Izmenjala sta mnenja o aktualnih kmetijskih vprašanjih ter govorila o upravljanju z divjadjo ob meji, afriški prašičji kugi in trajnostnem upravljanju z gozdovi.

WILLINGEN - Na tekmah smučarskih skakalk in skakalcev v nemškem Willingenu sta drugo mesto zasedla Slovenca Ema Klinec in Anže Lanišek. Lanišek je na stopničke stopil po skoraj mesecu dni, ko mu je to uspelo na zadnji tekmi novoletne turneje v Bischofshofnu, današnje drugo mesto pa je za skakalko Klinec tretje zapovrstjo.

NEDELJA, 5. februarja

LJUBLJANA - Slovenski PEN je Upravni odbor Prešernovega sklada pozval, naj pesnico Svetlano Makarovič povabi k sprejetju Prešernove nagrade na odru Cankarjevega doma. Upravni odbor omenjenega sklada je namreč pred kratkim sporočil, da se bo na državni proslavi 7. februarja držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke.

DALLAS - V severnoameriški košarkarski ligi NBA je odmevala novica, da bo slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić pri ekipi Dallas Mavericks dobil soigralca z zvezdniškim statusom Kyrieja Irvinga, doslej člana moštva ekipe Brooklyn Nets.

PONEDELJEK, 6. februarja

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je v DZ poslal kandidaturo Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve. Poklukarja, ki je to funkcijo že opravljal v vladi Marjana Šarca, zdaj najprej čaka predstavitev pred parlamentarnim odborom. DZ pa bo po napovedih premierja Goloba o kandidatu za ministra odločal na februarski redni seji. Ob zeleni luči DZ bo Poklukar na čelu notranjega ministrstva nasledil Tatjano Bobnar, ki je s funkcije odstopila decembra lani. V obeh policijskih sindikatih od kandidata pričakujejo vzpostavitev kariernega sistema v policiji in pravičnejšega vrednotenja zaposlenih v njej.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji odločila, da bo Slovenija za pomoč pri reševanju po uničujočem potresu v Turčijo napotila tri strokovnjake v enoto EU za oceno stanja in koordinacijo. Na zunanjem ministrstvu pa so za STA povedali, da nimajo podatkov, da bi bil kak Slovenec v potresu prizadet. Ministrstvo sicer odsvetuje potovanja na jugovzhod Turčije. Premier Robert Golob je na vladnem Twitter profilu zapisal, da ga je uničujoč potres pretresel. Tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon sta izrekli sožalje prebivalcem obeh držav.

LJUBLJANA - V NSi so ob napovedanih podražitvah cen vrtcev zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje. Prepričani so, da so te posledica neustreznega ukrepanja vlade ob vsesplošni draginji in dviga plač pomočnic vzgojiteljic, ki da je padel na pleča staršev. Stroške napovednih podražitev bi moral kriti državni proračun, menijo. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ob podražitvah z marcem napoveduje uskladitev otroških dodatkov z inflacijo. S februarjem pa se povečujejo tudi pragi za socialne transferje, kar po besedah ministra prinaša lažji dostop do subvencij.

LJUBLJANA - KPK pri pregledu sumov nasprotja interesov Aleša Šabedra pri opravljanju nalog na različnih položajih na ministrstvu za zdravje in v javnih zdravstvenih zavodih ni ugotovila nepravilnosti. Je pa vlado opozorila na možna korupcijska tveganja pri tovrstnih imenovanjih. Presojo združljivosti funkcij je odstopila inšpektoratu za javni sektor.

KOPER - Delničarji Luke Koper so na izredni skupščini odpoklicali štiri člane nadzornega sveta, ki so jih imenovali v času vlade Janeza Janše, in sicer Francija Matoza, Nevenko Črešnar Pergar, Andreja Koprivca in Božidarja Godnjavca. Za nadzornike so imenovali Boruta Škabarja, Barbaro Nose, Jožefa Petroviča, Boštjana Raderja in Mirka Bandlja. Odpoklic je predlagal Slovenski državni holding. Delničarji so se uradno seznanili tudi z odstopom Tamare Kozlovič, ki je odstopila, ker je bila izvoljena za poslanko DZ. V nadzornem svetu ostaja peti predstavnik kapitala Tomaž Benčina, ki je mandat začel junija lani.

BUDIMPEŠTA/MARIBOR - Madžarska bančna skupina OTP je sporočila, da je uspešno zaključila prevzem Nove KBM. Postala je uradna lastnica skupine s sedežem v Mariboru, sledil bo postopek integracije Nove KBM z SKB banko, ki bo predvidoma trajal leto in pol. Sprememba lastništva za stranke Nove KBM ne prinaša pomembnejših sprememb.

LJUBLJANA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je pred kulturnim praznikom opozorila, da je dan namenjen poklonu vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem. Obenem pa je dan, ko je potrebno govoriti o razmerah in delovnih pogojih na področju kulture. Po več kot desetletnem zanemarjanju je trenutno stanje v izjavi za medije označila za alarmantno. Predstavniki sindikatov Sviz, Glosa in Zasuk so pred praznikom opozorili na številne težave zaposlenih v kulturi in samega sektorja. Vsi trije sindikati, ki so se tokrat prvič združili z istim ciljem, rešitve pričakujejo čim prej. Pri tem stavijo na kulturo dialoga in ne ulice.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je v izdanem poročilu ugotovilo, da je v postopkih obravnave državljana Pakistana prišlo do kršitev. Na te je opozorila tudi delovna skupina za azil Ambasade Rog, ki vlado poziva k ukrepanju. Medtem je policija 24. januarja letos omenjenega tujca skupaj s še enim sodržavljanom deportirala v Pakistan.

LJUBLJANA - Letna stopnja inflacije se je januarja nekoliko znižala - bila je desetodstotna, medtem ko je decembra lani znašala 10,3 odstotka. Na mesečni ravni je bila rast cen 0,2-odstotna, so izračunali na statističnem uradu. V obeh primerjavah so na inflacijo najbolj vplivale cene hrane in brezalkoholnih pijač, v letu dni so se zvišale za skoraj petino. Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila januarja 9,9-odstotna, potem ko je bila decembra 10,8-odstotna. Na mesečni ravni so se po teh izračunih cene znižale za 0,1 odstotka.

TOREK, 7. februarja

LJUBLJANA - V Cankarjevem domu je potekala vsakoletna državna proslava pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, na kateri podeljujejo najvišja priznanja v umetnosti. Letošnja prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo sta multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Prejemniki nagrad Prešernovega sklada, ki jih podeljujejo za vrhunsko ustvarjalnost zadnjih treh let, pa so pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar in arhitekturni atelje Medprostor. Po koncu uradnega dela je na oder prišla še pesnica Svetlana Makarovič v spremstvu aktivista in režiserja Jaše Jenulla in pesnika Borisa A. Novaka. Prebrala je pomenljivo pesem Zla runa iz knjige Saga o Hallgerd. Sindikat Glosa je na kulturno-umetniškem dogodku ob prazniku pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani opozoril na položaj delavcev in delavk v kulturi, kjer se vse bolj širi prekarnost. Na njem je sodeloval tudi nedavno pridruženi sindikat samozaposlenih v kulturi Zasuk. Ob tej priložnosti so zbranim delili fige.

LJUBLJANA - Na pomoč po ponedeljkovih katastrofalnih potresih, ki so prizadeli Turčijo in Sirijo, je iz Slovenije odšla skupina sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci, ki bodo delovali v okviru mehanizma EU za civilno zaščito. Unicef Slovenija medtem zbira sredstva za najnujnejšo pomoč prizadetim v potresu, akcijo zbiranja sredstev sta v ponedeljek začela tudi Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas.

LJUBLJANA - Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je na novinarski konferenci pojasnil, da je za zagotovitev dostopnih stanovanj nujno potreben robusten sistem financiranja in gradnje javnih najemnih stanovanj, ki bo predvidljiv in zmožen zgraditi 3000 stanovanj letno. V prvi fazi je cilj do konca mandata te vlade leta 2026 zgraditi okoli 5000 stanovanj, tudi s podporo iz proračunskih in javnih virov. Še letos naj bi stekla gradnja okoli 1000 stanovanj.

LJUBLJANA - Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je povedala, da je zbornica na predlog skupine Mladi zdravniki Slovenije vložila kazenske ovadbe zoper deset posameznikov, ki so na družbenih omrežjih širili sovražni govor, usmerjen zoper zaposlene v zdravstvu. Zdravniške organizacije zakonodajalca tudi pozivajo k dopolnitvam dveh zakonov, med drugim zakona o javnem redu in miru, ki da naj zdravnika med izvajanjem zdravstvene obravnave obravnava smiselno enako kot uradno osebo pri uradnem poslovanju.

LJUBLJANA - Direktorico Evropskega centra za nalezljive bolezni Andreo Ammon, ki je bila na dvodnevnem delovnem obisku v Sloveniji, skrbi, ker so ljudje v nekaterih državah EU zadržani do cepljenja proti nalezljivim boleznim. Prizadevanje skupnosti pri pojasnjevanju pomena cepljenja je treba povečati, je dejala na novinarski konferenci. Da bi bilo cepljenih več ljudi, je treba namreč prebivalstvo po njenih besedah spomniti, kako pomembno se je cepiti, hkrati pa odgovoriti na vprašanja, ki jih postavlja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje medtem zagotavljajo, da stroka gradi na tem.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković je še enkrat zavrnil vse očitke nasprotnikov gradnje povezovalnega kanala C0, po katerem bodo odpadne vode iz Vodic in Medvod tekle do osrednje ljubljanske čistilne naprave v Zalogu. Župan vztraja, da bodo projekt s polno paro nadaljevali. Cirkusa, ki se dogaja v državnem zboru, v mestni hiši ne bo, pa se je odzval na ponedeljkovo nesklepčno izredno sejo o projektu, ki jo je sklical del mestne opozicije. Janković je še enkrat spomnil, da je bila trasa določena leta 1991. Preverili so tudi nekatere druge trase, ki pa so, kot je poudaril, neizvedljive.

LJUBLJANA - Združenje frank je sporočilo, da je vrhovno sodišče potrdilo sodbo višjega sodišča, da je pogodba o posojilu v švicarskih frankih nična. S tem je pritrdilo združenju, da posojilo v švicarski valuti pomeni neomejeno valutno tveganje, ki so mu izpostavljeni samo kreditojemalci, zato ima takšna pogodba vgrajeno znatno nesorazmerje v škodo potrošnika. Odvetnik kreditojemalcev Aleš Majcenovič je kot bistveno ugotovitev vrhovnega sodišča izpostavil, da banka v času sklepanja kreditne pogodbe v frankih ni ustrezno pojasnila valutnega tveganja. V Združenju bank Slovenije so medtem zapisali, da je šlo v konkretni zadevi za bistveno drugačno dejansko stanje od primerov v predhodni sodni praksi vrhovnega sodišča. Sodba po njihovih navedbah potrjuje stališče, da je treba v zadevah kreditojemalcev v frankih primere presojati posamično, zakonsko urejanje pa da ni primerno.

LJUBLJANA - V družbi Sava Turizem so se odzvali na nasprotovanja prenosu sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca, ki je predviden s 1. marcem. Kot so pojasnili, pri outsourcingu čiščenja in drugih storitev sodelujejo z izvajalci, ki zaposlenim zagotavljajo ustrezno delovno okolje. Razlog za prenos sobaric so med drugim pripisali sezonski naravnanosti podjetja, na obali je na primer v nizki sezoni lahko zasedenih manj kot 100 sob dnevno, v visoki sezoni pa 750. Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je v odzivu zavrnil argumente glede sezonske narave dejavnosti ter vnovič opozoril, da so delavci pri zunanjih izvajalcih praviloma manj plačani kot redno zaposleni delavci za primerljivo delo.

KOPER - Pozno popoldne je nad naseljem Rakitovec v občini Koper, ob meji s Hrvaško, izbruhnil obsežen travniški požar. Približno 150 gasilcev ga je ponoči uspelo ukrotiti. Zgorelo je približno 100 hektarov trave in nizke podrasti. Do požara je prišlo, ker je 40-leten moški z območja Ljubljane v naravo odvrgel cigaretni ogorek, so sporočili s koprske policijske uprave.

SREDA, 8. februarja

LJUBLJANA/KRANJ/VRBA - Kulturni praznik, 8. februar, je tudi letos minil ob večjih in manjših prireditvah. Osrednja pod sloganom Bog živi vas Slovenke je bila pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, v Ljubljani so se Prešerna spomnili z recitalom, v Kranju so vabili na Prešernov smenj. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je medtem na gradu Brdo sprejela letošnje Prešernove nagrajence. Ob počastitvi pomena kulture in letošnjih Prešernovih nagrajencev je odmevalo tudi vprašanje o prihodnosti delavcev v kulturi. Na težave zaposlenih v kulturi, predvsem prekarcev, in samega sektorja so opozorili predstavniki sindikatov Sviz, Glosa in Zasuk. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ponovila, da so si na ministrstvu že ob začetku mandata zadali, da se bodo s temi vprašanji resno spopadli. Nekatere so že začeli reševati, določene pa je po njenih besedah treba rešiti sistemsko.

LJUBLJANA/ISTANBUL - Vlada je na dopisni seji sklenila, da bo Slovenija Turčiji zaradi posledic uničujočega potresa zagotovila materialno pomoč v skupni vrednosti 451.400 evrov. Pomoč bo Turčiji zagotovila v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite. Slovenska enota civilne zaščite za iskanje in reševanje je medtem ponoči prispela v Istanbul. Tam jo je sprejela kontaktna oseba iz turškega organa za upravljanje nesreč in izrednih razmer ter jo premestila v Adano, od koder so jo napotili v provinco Hatay, ki so jo ponedeljkovi katastrofalni potresi močno prizadeli.

TAŠKENT - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v okviru obiska v Uzbekistanu s podpredsednikom tamkajšnje vlade za investicije in ekonomske odnose s tujino Žamšidom Hodajevim podpisala sporazum o gospodarskem sodelovanju med državama. Njegov namen je krepitev gospodarskega sodelovanja s to vodilno srednjeazijsko državo, so sporočili z zunanjega ministrstva. Na obisku so ministrico spremljali 12-članska delegacija gospodarstvenikov in predstavniki javne agencije Spirit. Ob tej priložnosti so pripravili tudi slovensko-uzbeški poslovni forum. Podpredsednik Hodajev je zagotovil interes in podporo uzbeške vlade slovenskim gospodarskim projektom.

ČETRTEK, 9. februarja

LJUBLJANA - Vlada je sindikatom predstavila izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju. Med bistvenimi rešitvami so nova plačna lestvica, s katero bi odpravili plače, nižje od minimalne, vzpostavitev plačnih stebrov ter prevetritev sistemov napredovanja in nagrajevanja, je povedala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj ugotavlja, da je še veliko nejasnosti. Vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek napoveduje dolgotrajna in naporna pogajanja. Za oba pa je sporen predlog zamrznitve napredovanj.

LJUBLJANA - Proti Turčiji, ki jo je ponedeljek prizadel silovit potres, je krenil prvi konvoj z materialno pomočjo za prizadete. Slovenija jim bo pomagala s 25 šotori, ustreznimi grelci in 1000 odejami. Vlada je sicer sklenila, da bo Slovenija Turčiji in Siriji zagotovila humanitarno pomoč v višini 400.000 evrov, še 100.000 evrov jima bo preko Slovenske karitas zagotovilo zunanje ministrstvo. Slovenski reševalci s psi medtem že delujejo v turškem mestu Hatay, delo je po besedah njihovega vodje Blaža Turka zelo zahtevno. Telekomunikacijski operaterji pa zaradi potresa začasno uvajajo brezplačne klice v Turčijo in Sirijo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je zaradi spletne objave podmladka avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) s protislovensko vsebino na pogovor poklicalo veleposlanico Avstrije v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer. Avstrijskemu zunanjemu ministrstvu pa so poslali verbalno noto ter Avstrijo pozvali k ukrepanju ter polni uresničitvi 7. člena avstrijske državne pogodbe. Mladi svobodnjaki so volivce pozvali, naj z glasovanjem z oblasti na avstrijskem Koroškem umaknejo socialdemokratsko stranko in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele.

BRUSELJ - Premier Robert Golob, ki je sodeloval na srečanju evropskih voditeljev z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je dejal, da je Slovenija glede na število prebivalcev ena največjih donatoric za Ukrajino, zato za zdaj ni napovedal dodatne pomoči tej državi. Golob je sicer še dejal, da Slovenija ne podpira financiranja ograj na zunanjih mejah EU iz evropskih sredstev.

BERLIN - Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je na predstavitvenem obisku gostil slovensko predsednico Natašo Pirc Musar. Po pogovorih sta izpostavila odlične odnose med državama in usklajenost stališč glede Ukrajine, Zahodnega Balkana, podnebnih sprememb in drugih tem. Steinmeier je pozdravil zavezanost nove slovenske predsednice, da nadaljuje pobudo Brdo-Brioni. Predsednica se je v sklopu obiska sestala tudi s predstavniki nemškega gospodarstva.

LJUBLJANA - Vlada je izdala uredbo o izvajanju izredne začasne podpore kmetom ter malim in srednje velikim podjetjem, ki opravljajo dejavnosti predelave ali trženja kmetijskih proizvodov in jih je vpliv ruske invazije na Ukrajino še posebej prizadel. Za ukrep je namenjenih 12 milijonov evrov, od tega bo devet milijonov prispevala EU.

mva/arh
© STA, 2023