Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 2. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV/BRUSELJ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in 15 evropskih komisarjev je dopoldne prispelo na obisk v Kijev, kjer se bodo sestali z ukrajinsko vlado, so sporočili s komisije. Kot so zapisali, je to "močan znak podpore komisije Ukrajini spričo ruske agresije". Govorili bodo o sodelovanju med EU in Ukrajino ter njeni evropski poti.

BRUSELJ - Cilj Ukrajine je v Evropi, je v današnji razpravi o petkovem vrhu EU-Ukrajina v Evropskem parlamentu povedal evropski komisar za proračun Johannes Hahn. Vendar pa je ob tem opozoril, da je pot v EU maraton, in ne sprint. Skupaj s švedskim obrambnim ministrom Palom Jonsonom sta zagotovila, da ruski zločini v Ukrajini ne bodo ostali nekaznovani.

FRANKFURT - Evropske borze so današnji trgovalni dan začele z rastjo indeksov. Vlagatelji so sicer predvsem v pričakovanju izsledkov današnjega zasedanja Evropske centralne banke (ECB) in britanske Bank of England o prihodnji denarni politiki območja evra in Velike Britanije. Od obeh se pričakuje napoved novega zvišanja obrestnih mer.

VARŠAVA/BRUSELJ - Poljska je pripravljena Ukrajini poslati bojna letala F-16, če bo to skupna odločitev članic Nata, je v sredinem intervjuju za nemški tabloid Bild pojasnil poljski premier Mateusz Morawiecki. Ob tem je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell dejal, da ne bo presenečen, če bodo določene države EU sprejele takšno odločitev.

KIJEV - V ruskem raketnem napadu je bilo v sredo zvečer uničeno stanovanjsko poslopje v mestu Kramatorsk na vzhodu Ukrajine. Glede na trenutne podatke so umrli najmanj trije ljudje, še 20 je bilo ranjenih. V Kijevu se medtem vrstijo opozorila, da Rusija pred prvo obletnico invazije na ozemlju Ukrajine pripravlja novo obsežno ofenzivo.

DUNAJ - Avstrija je izgnala štiri ruske diplomate, ki delajo na Dunaju, ker so izvajali aktivnosti, ki niso združljive z njihovim diplomatskim statusom, je sporočilo avstrijsko zunanje ministrstvo. Razglasili so jih za nezaželene osebe, državo pa morajo zapustiti do 8. februarja.

DUNAJ - Sodišče na Dunaju je po več mesecih sojenja ponoči štiri moške spoznalo za krive, da so Kujtimu Fejzulaiju novembra 2020 pomagali pri izvedbi terorističnega napada na Dunaju, v katerem so umrli štirje ljudje. Dva izmed njih sta prejela dosmrtno kazen, še dva pa po 19 in 20 let zapora. Dva obtoženca je sodišče oprostilo obtožb pomoči pri umorih.

ISLAMABAD - Število smrtnih žrtev bombnega napada na mošejo v pakistanskem mestu Pešavar se je zmanjšalo na 84, je sporočila tamkajšnja policija in pojasnila, da so se napačni podatki pojavili zaradi dvojne registracije družin v bolnišnicah. Obenem so ugotovili tudi, da je imel samomorilski napadalec med napadom oblečeno policijsko uniformo.

TEL AVIV/GAZA - Izraelska letala so zgodaj davi obstreljevala območje Gaze, od koder je v odgovor priletelo več raket. Izrael je nove napade, katerih tarča so bila vojaška vadbena območja palestinskega skrajnega gibanja Hamas, označil za odgovor na predhodno izstrelitev rakete s palestinskega ozemlja, ki so jo izraelske sile sicer prestregle.

BEOGRAD - Srbija se je že odločila, da se obrne proti Zahodu, vezi med njo in Rusijo pa slabijo iz dneva v dan, je v sredo za televizijo N1 Srbija ocenil ameriški veleposlanik v Beogradu Christopher Hill. Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je o evropski poti Srbije v sredo pogovarjal tudi z ameriškim državnim sekretarjem Anthonyjem Blinknom, danes pa sodeluje na izredni seji srbskega parlamenta na temo Kosova.

SEUL/PJONGJANG - Južna Koreja je v sredo z ZDA izvedla skupne letalske vojaške vaje s strateškimi bombniki in ameriški lovci, opremljenimi s tehnologijo stealth, je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. Pjongjang je v odzivu zagrozil z ostrim odgovorom na morebitno ameriško vojaško delovanje.

WASHINGTON - Predsednik ZDA Joe Biden je v sredo v Beli hiši sprejel predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevina McCarthyja in mu ponovil, da se ne namerava pogajati okrog dviga dovoljene meje javnega dolga ZDA. Bela hiša je sporočila, da je bil pogovor odkrit in neposreden, sicer pa Biden in McCarthy kakega odmevnega preboja nista dosegla.

MEMPHIS - V sredo je potekala pogrebna slovesnost za 29-letnim Tyrom Nicholsom, ki so ga prejšnji mesec v Memphisu v ZDA do smrti pretepli policisti. Na pogrebu so govorniki, vključno s podpresednico ZDA Kamalo Harris, pozivali tudi k policijskim reformam in prenehanju policijskega nasilja.

lkr/vr/msc/blm/mrn/jhl/spo/tib/sk/vb/rp/lkr
© STA, 2023