Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 1. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

LUXEMBOURG - Območje z evrom je januarja na letni ravni zabeležilo 8,5-odstotno inflacijo, potem ko je bila ta decembra pri 9,2 odstotka, v prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Inflacijo so še naprej poganjale visoke cene energentov in hrane.

KINŠASA - Papež Frančišek je danes v prestolnici Demokratične republike Kongo, molil za konec nasilja v Afriki. Njegove maše se je po navedbah oblasti udeležilo več kot milijon vernikov, papež pa jih je pozval, naj postanejo misijonarji miru in si prizadevajo prekiniti krog nasilja na celini. Papež se bo po napovedih danes srečal še z žrtvami nasilja in številnimi predstavniki humanitarnih organizacij.

LONDON - V Veliki Britaniji danes poteka največja stavka v zadnjem desetletju, ki naj bi se je po napovedih organizatorjev udeležilo okoli pol milijona ljudi. Sedem sindikatov zaposlenih v javnem sektorju jo je pripravilo zaradi nezadovoljstva s plačami in delovnimi pogoji. Stavka je prizadela šole in univerze ter železniški in avtobusni promet. V stavki sodeluje okoli 100.000 javnih uslužbencev iz 124 vladnih služb in oddelkov. Stavkajo tudi člani največjega šolskega sindikata v državi, Nacionalnega sindikata za izobraževanje (NEU).

WASHINGTON - Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je v torek očitala Rusiji, da zavrača nadaljevanje inšpekcijskih pregledov na terenu, ki jih zahteva pogodba o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start in režim nadzora oborožitve med državama na splošno.

BRUSELJ - Gradnja zidov in postavljanje žičnatih ograj na mejah ni dobra rešitev za soočanje z migracijami, je v torkovem intervjuju za STA povedala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Ob tem je vztrajala pri stališču, da Evropska komisija ne bo financirala zidov in ograj na zunanjih mejah EU, je pa treba biti pri nadzoru pragmatičen.

BRUSELJ - Evropska komisija bo danes predstavila podrobnosti zelenega načrta za evropsko industrijo, ki je med drugim odgovor na ameriško zakonodajo za zniževanje inflacije. Načrt, ki vključuje zakonodajni okvir za čisto tehnologijo, prilagoditev pravil za državne pomoči in financiranje na ravni EU, bodo prihodnji teden obravnavali voditelji EU.

KIJEV - Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je danes prispel v Kijev, kjer si bo ogledal delo humanitarnih projektov, pri katerih sodeluje Avstrija. To je njegovo prvo potovanje v tujino, odkar je prisegel za drugi predsedniški mandat. Ob obisku se bo v luči priprav na vrh EU-Ukrajina sestal tudi z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim.

DUNAJ - V Avstriji bodo 30. junija ukinili vse protikoronske ukrepe, je danes odločila avstrijska vlada. Že pred tem bodo 30. aprila ukinili obvezno uporabo mask v zdravstvenih ustanovah ter domovih za ostarele. Od poletja ne bodo veljale niti omejitve za okužene z novim koronavirusom. Že zdaj okuženim v Avstriji ni treba v karanteno, morajo pa nositi masko tipa FFP2 v zaprtih prostorih in na prostem, kadar so v tesnem stiku z drugimi ljudmi.

PERTH - V Avstraliji so po več dneh iskanja našli majhno, a nevarno radioaktivno kapsulo, ki je januarja med prevozom iz rudnika v skladišče padla s tovornjaka na oddaljenem odseku puščavske avtoceste v Zahodni Avstraliji, so danes sporočile avstralske oblasti. Pogrešano kapsulo so iskali s posebnim vozilom, na katerega so namestili velik senzor. Z njim so zaznali sevanje kapsule, ki so jo našli ob robu ceste blizu odročnega mesta Newman.

TOKIO - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes na Japonskem pohvalil načrt te države, da poviša svoje obrambne izdatke, in dejal, da to odraža njeno odločenost, da se v nestabilnem svetu še bolj zavzame za varnost.

KOEBENHAVN - Novinarski sindikati Danske, Norveške, Finske in Islandije so v torek oznanili izstop iz Mednarodne zveze novinarjev (IFJ) v znak protesta proti politiki te organizacije. Med drugim IFJ očitajo pomanjkanje transparentnosti in premalo strogo držo do Rusije. Predsednica finskega novinarskega sindikata UJF Hanne Aho se je pritožila zaradi pomanjkanja preglednosti pri sprejemanju odločitev, pa tudi zaradi načina organizacije kongresov in volitev. "Upamo, da bo naš umik spodbudil druge članice IFJ, da bodo zahtevale spremembe," je dejala.

ISTANBUL - Nemški konzulat v Istanbulu je danes zaprt zaradi zvišanega tveganja napada, predvsem v mestnem središču. Nemško zunanje ministrstvo je svojim državljanom svetovalo, naj se izogibajo množicam, mestnemu predelu Beyoglu in osrednjemu trgu Taksim. Svoje državljane so pred nevarnostjo napadov pred tem posvarili Švedska, Norveška, Danska ter ZDA.

YANGON - Drugo obletnico državnega udara v Mjanmaru, ki je strmoglavil vlado Aung San Suu Kyi, so v znak tihega protesta v številnih krajih po državi zaznamovale prazne ulice in zaprte trgovine. Vladajoča vojaška hunta je medtem namignila, da bi lahko podaljšala izredne razmere in odložila nove volitve.

LIMA - V Peruju so v torek zvečer znova potekali protesti, medtem ko se poslanci v parlamentu niso uspeli dogovoriti o izvedbi predčasnih volitev. S tem bi izpolnili eno glavnih zahtev protestnikov, ki ob vsesplošni politični krizi v državi skoraj vsakodnevno demonstrirajo že od začetka decembra.

MIAMI - V ZDA bodo sodili še štirim osumljenim vpletenosti v umor haitijskega predsednika Jovela Moiseja julija 2021. Ameriško ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da so četverico v torek s Haitija prepeljali v pripor v ZDA, kjer bodo obtoženi na Floridi. Danes naj bi prvič stopili pred zveznega sodnika v Miamiju, ki jim bo prebral obtožnice. V ZDA je tako zdaj v priporu skupaj sedem osumljencev sodelovanja pri atentatu. Več deset osumljenih pa je še v glavnem haitijskem zaporu.

RIJAD - V času vladavine kralja Salmana in njegovega sina, kronskega princa Mohameda bin Salmana, ki je de facto voditelj države, se je število usmrtitev v Savdski Arabiji v zadnjih letih skoraj podvojilo, sta v torek sporočili dve nevladni organizaciji za zaščito človekovih pravic.

ORLANDO - Nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro namerava "ostati aktiven v brazilski politiki", kot je sporočil v torek na sprejemu v Orlandu na Floridi, ki ga je organizirala konservativna organizacija brazilskih izseljencev v ZDA Yes Brazil USA.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden bo 10. februarja gostil brazilskega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silvo, so v torek sporočili iz Bele hiše. V ZDA je od konca decembra tudi bivši predsednik Jair Bolsonaro, ki je pred kratkim zaprosil za podaljšanje bivanja.

PARIZ - V EU je bilo med lani prodanimi novimi avtomobili 12,1 odstotka električnih, kar je tri odstotne točke več kot leto prej in največ doslej, je sporočilo Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA). Rast prodaje električnih avtomobilov je bila posebej opazna v Nemčiji. V EU, ki namerava z letom 2035 prepovedati prodajo avtomobilov z bencinskim ali dizelskim motorjem, je bilo lani prodanih več kot 1,1 milijona električnih vozil.

BRUSELJ - V Belgiji so opolnoči izključili iz omrežja jedrski reaktor Tihange 2, ki je leta predstavljal jabolko spora z Nemčijo, saj se nahaja le 50 kilometrov od meje med državama. Gre za drugi izključeni reaktor v nekaj mesecih, čeprav je Belgija izvajanje načrta za popolno opustitev jedrskih elektrarn zaradi energetske krize upočasnila. Nemške oblasti so že več let pozivale k izključitvi 40 let starega reaktorja.

SEATTLE - Ameriški proizvajalec letal Boeing se je v torek poslovil od ikone, dostavil je namreč svoje zadnje veliko letalo 747, popularno imenovano jumbo jet, ki ga je izdeloval 55 let. Skupaj z zadnjim jih je Boeing izdelal 1574.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ/TOKIO - Tečaji na osrednjih evropskih borzah se v začetnem delu današnjega trgovanja gibljejo nad izhodišči. Vlagatelji pričakujejo današnjo izjavo predsednika ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jeroma Powlla po koncu dvodnevnega zasedanja Fedovega odbora za odprti trg. Upajo, da se bo Fed odločil za manjši dvig ključne obrestne mere. Tudi delniški indeksi na borzah v Aziji so se v pričakovanju Powllove izjave danes okrepili.

SINGAPUR - Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko zvišale. Po ocenah analitikov je možnost bolj umirjenega dviga ključne obrestne mere s strani ameriške centralne banke Federal Reserve pripeljala do večjega povpraševanja. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena aprila, je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 85,57 dolarja, kar je 11 centov več kot v torek.

NEW YORK - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v New Yorku predstavil projekt novega železniškega predora pod reko Hudson med New Yorkom in New Jerseyjem. Del sredstev zanj, 292 milijonov dolarjev, bodo zagotovili iz 1,2 milijarde dolarjev vrednega zakona o obnovi ameriške infrastrukture iz leta 2021, ki je eden od dosežkov prvih dveh let Bidnove vlade.

NEW YORK - Ameriški energetski velikan ExxonMobil je lani ustvaril rekordnih 55,7 milijarde dolarjev (51,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je predvsem posledica višjih cen. V zadnjem lanskem trimesečju se je dobiček zvišal za 43,7 odstotka na 12,8 milijarde dolarjev (11,8 milijarde evrov). Leta 2021 je čisti dobiček po podatkih s spletne strani družbe dosegel 23,04 milijarde dolarjev.

AHMADABAD - Vrednost delnic podjetij indijske skupine Adani še naprej upada, potem ko jo je poročilo družbe za raziskave Hindenburg Research obtožilo "nesramne manipulacije z delnicami in računovodskih goljufij". Lastnik skupine Gautam Adani je izgubil že 40 milijard dolarjev svojega premoženja.

SEUL - Južnokorejski proizvajalec čipov SK Hynix, sicer drugi največji na svetu, je v zadnjem četrtletju lani pridelal 3520 milijard vonov (2,6 milijarde evrov) čiste izgube, v enakem obdobju 2021 je imel medtem 3320 milijard vonov (2,5 milijarde evrov) čistega dobička. Ob slabih poslovnih rezultatih so v podjetju napovedali krčenje investicij.

ŽENEVA - Švicarski farmacevt Novartis, sicer lastnik družbe Lek, je v zadnjem četrtletju lani vknjižil 1,47 milijarde dolarjev (1,35 milijarde evrov) čistega dobička, kar pomeni 91-odstotno medletno znižanje. Prodaja je nazadovala za štiri odstotke na 12,69 milijarde dolarjev (11,66 milijarde evrov). Padci so posledica izključitve bilanc podjetja Roche.

LONDON - Britanski farmacevtski koncern GlaxoSmithKline (GSK) poroča o uspešnem poslovnem letu 2022. Na račun oddelitve enote za zdravje potrošnikov, ki je dobila novo ime Haleon, je čisti dobiček zvišal s 4,4 na 14,9 milijarde funtov (s 5,0 na 16,9 milijarde evrov), prihodke pa za 19 odstotkov na 29,3 milijarde funtov (33,1 milijarde evrov).

LOS ANGELES - Ameriški igralec in producent Alec Baldwin je bil v torek uradno obtožen nenamernega uboja zaradi nenamerne ustrelitve snemalke na snemanju nizkoproračunskega vesterna z naslovom Rust. Baldwin je oktobra 2021 med vajami za film streljal s pištolo colt.45 in ubil snemalko Halyno Hutchins.

mc/rpe/mlu/jhl/mrn/lkr/blm/sk/rp/mlj/rbi/vr/jb/mc
© STA, 2023