Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 31. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BALTIMORE - Po nedavni odločitvi Washingtona, da Ukrajini zagotovijo tanke abrams, je ameriški predsednik Joe Biden v ponedeljek zavrnil možnost, da bi ZDA Ukrajini poslale lovska letala F-16. Podobno je to v nedeljo izključil tudi nemški kancler Olaf Scholz, medtem ko francoski predsednik Emmanuel Macron dobave bojnih letal načeloma ne izključuje.

WASHINGTON - Mednarodni denarni sklad (IMF) je v dopolnjenem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih (WEO) izboljšal napoved za letošnjo svetovno gospodarsko rast, in sicer glede na zadnje redno poročilo jeseni lani za 0,2 odstotne točke na 2,9 odstotka. Leta 2022 je bila rast po ocenah IMF 3,4-odstotna. Območje z evrom naj bi letos zabeležilo 0,7-odstotno gospodarsko rast, leta 2024 pa 1,6-odstotno.

LUXEMBOURG - Območje z evrom je v zadnjem četrtletju lani na četrtletni ravni zabeležilo 0,1-odstotno rast, na medletni pa 1,9-odstotno. Rast BDP celotne EU se medtem na ravni trimesečja ni spremenila, na medletni ravni pa je bila 1,8-odstotna. V celotnem letu 2022 je imelo evrsko območje 3,5-odstotno rast BDP, EU pa 3,6-odstotno, kaže prva ocena Eurostata.

MEMPHIS - Policija v Memphisu je v povezavi s smrtjo 29-letnega Tyra Nicholsa v ponedeljek suspendirala še dva policista. Trije reševalci, ki Nicholsu 7. januarja, ko so ga zaradi domnevnega prometnega prekrška surovo pretepli policisti, niso nudili ustrezne pomoči, pa so v ponedeljek ostali brez službe.

KIJEV - Na ukrajinskem zunanjem ministrstvu so kot nesprejemljive označili besede hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, da je "povsem jasno, da Krim nikoli več ne bo Ukrajina". Na njegovo ponedeljkovo izjavo, v kateri je dodal še, da je bilo Kosovo ugrabljeno, se vrstijo odzivi tudi v regiji. Srbski zunanji minister Ivica Dačić je izjavil, da gre za resnico, medtem ko jo je podpredsednik kosovskega parlamenta Enver Hoxhaj označil za nesmisel.

LONDON- Britanski premier Rishi Sunak je tri leta po izstopu Združenega kraljestva iz EU zagovarjal brexit. Kot je dejal, je Velika Britanija naredila pomembne korake pri izkoriščanju priložnosti, ki jih je ponudil brexit za reševanje izzivov, s katerimi se sooča država. Anketa, ki jo je v ponedeljek objavil javnomnenjski inštitut Ipsos, je sicer pokazala, da 45 odstotkov vprašanih meni, da se brexit odvija slabše od pričakovanj.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poudaril, da mora Ukrajina doseči popolno zmago proti Rusiji, ki je pred skoraj enim letom začela agresijo proti njegovi državi. Kot je dejal v ponedeljek v svojem večernem video nagovoru, mora ruski teror izgubiti povsod, da bodo lahko znova obnovili vso državo.

ISLAMABAD - Število smrtnih žrtev ponedeljkovega bombnega napada na mošejo v pakistanskem mestu Pešavar, ki je bil najverjetneje uperjen proti policiji, je naraslo na 89, so sporočile tamkajšnje oblasti. Po najnovejših podatkih je bilo ranjenih 221 ljudi, med njimi jih je najmanj deset v kritičnem stanju. Iskanje žrtev v ruševinah se nadaljuje, a oblasti ne pričakujejo, da bodo našli preživele.

PRIŠTINA - Albanski in kosovski mediji so v ponedeljek poročali o novem non-paperju, v katerem "neimenovani zahodni diplomat, ki je globoko vpleten" v proces normalizacije odnosov med Kosovom in Srbijo, izpostavlja negativne posledice za obe državi, če ne bosta sprejeli najnovejšega predloga Evropske unije o normalizaciji odnosov. Med drugim bi to pomenilo "ustavitev procesa integracije in potencialni preobrat odnosa z EU".

BRUSELJ - V napadu z nožem na postaji podzemne železnice v evropski četrti v Bruslju je bila ena oseba huje ranjena, dve pa lažje, je po poročanju medijev sporočila belgijska policija, ki je napadalca prijela. Policija je postajo Schuman izpraznila, promet s podzemno železnico pa so začasno ustavili. Motiv za napad še ni bil znan.

WASHINGTON - Izredne razmere zaradi pandemije covida-19 se bodo v ZDA končale 11. maja, je ameriški predsednik Joe Biden v ponedeljek sporočil kongresu. V Beli hiši so datum utemeljili s pojasnili, da bi nenaden konec izrednih razmer povzročil kaos in negotovost v sistemu zdravstvenega varstva.

LJUBLJANA - V boju proti korupciji je skoraj tretjina držav v Zahodni Evropi in EU dosegla zgodovinsko nizke rezultate, ugotavlja nevladna organizacija Transparency International (TI) ob objavi indeksa zaznave korupcije v javnem sektorju (CPI) za leto 2022. Ob tem opozarja na tesno prepletenost korupcije, konfliktov in varnosti.

BERLIN - Nemčija je decembra zabeležila najnižjo rast cen uvoženega blaga v 19 mesecih. Umirjanje rasti je posledica nadaljnjega upadanja cen električne energije, je objavil nemški statistični urad Destatis.

BRASILIA - Brazilija ne bo dobavljala streliva za bojne tanke leopard, ki jih je Nemčija nedavno obljubila Ukrajini, pripravljena pa je biti posrednik med Kijevom in Moskvo, je na srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, ki se mudi na štiridnevnem obisku v Južni Ameriki, v ponedeljek zatrdil brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. V tej vlogi bi lahko Brazilija delovala skupaj s Kitajsko, je menil.

NEW YORK - V soboto je umrla ameriška igralka Lisa Loring, ki je v izvirni televizijski seriji Addamsovi v 60. letih minulega stoletja odigrala otroški lik Wednesday Addams. Stara je bila 64 let. Po poročanju ameriških medijev, za katere je smrt v ponedeljek potrdil njen agent, je umrla zaradi možganske kapi.

spo/spo
© STA, 2023