Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 30. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

SANTIAGO DE CHILE - Nemčija ne bo dovolila, da bi se vojna v Ukrajini razplamtela v konflikt med Rusijo in Natom, je v nedeljo zvečer med obiskom v Čilu dejal nemški kancler Olaf Scholz in zatrdil, da Nemčija Ukrajini ne bo poslala bojnih letal. Potem ko je Nemčija minuli teden odobrila dobavo težkih bojnih tankov leopard 2 Ukrajini, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Berlin pozval, naj Kijevu pošlje tudi bojna letala in rakete dolgega dosega.

LONDON/MOSKVA - Nekdanji britanski premier Boris Johnson je izjavil, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin v nenavadnem telefonskem pogovoru tik pred napadom Rusije na Ukrajino zagrozil z raketnim napadom. Grožnjo naj bi izrekel po tem, ko mu je Johnson dejal, da bi vojna v Ukrajini pomenila popolno katastrofo. Podrobnosti telefonskega pogovora razkriva v BBC-jev dokumentarni film Putin vs the West (Putin proti Zahodu), ki ga bodo na BBC 2 predvajali danes. V Kremlju so Johnsonove navedbe označili za laž.

KIJEV - Pomočnik ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je Mednarodni olimpijski komite (Mok) označil za promotorja vojne. Ukrajinske oblasti so se s tem zelo ostro odzvale na napovedi Moka o vrnitvi ruskih in beloruskih športnikov na olimpijske igre v Parizu leta 2024. Na najnovejše napovedi se je odzval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Povabil je predsednika Moka Thomasa Bacha, naj obišče ukrajinsko mesto Bahmut, kjer trenutno divjajo hudi spopadi.

KIJEV/MIKOLAJIV/ZAPOROŽJE - V ruskem obstreljevanju mesta Herson na jugu Ukrajine so umrli najmanj trije ljudje, šest pa je bilo ranjenih, je v nedeljo zvečer sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Mesto Herson, ki je imelo pred vojno približno 300.000 prebivalcev, so kmalu po začetku vojne zasedle ruske sile. Te so se nato novembra ob napredovanju ukrajinske vojske iz mesta umaknile prek reke Dneper.

ISLAMABAD - V mošeji v mestu Pešavar na severozahodu Pakistana je med opoldansko molitvijo odjeknila silovita eksplozija, ki je zahtevala najmanj 25 žrtev, vsaj 120 ljudi pa je ranjenih, so sporočile tamkajšnje oblasti. Eksplozija je bila verjetno posledica samomorilskega bombnega napada, vendar preiskava še poteka, je sporočila policija. Oblasti se zato bojijo, da bo žrtev še več. Med ranjenimi, ki so jih prepeljali v bolnišnico, jih je več v kritičnem stanju.

ANKARA - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nedeljo dejal, da bi Ankara lahko vstop Finske v zvezo Nato potrdila brez njihove sosede Švedske. Ob tem je turški voditelj ponovil zahtevo, da jim Švedska izroči osumljence, ki jim Turčija očita teroristične aktivnosti.

ALEP - Na vzhodu Sirije je v letalskem napadu na konvoj, ki naj bi v državo prevažal iransko orožje, umrlo sedem ljudi. Odgovornosti za napad doslej še ni prevzel nihče, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Poleg konvoja naj bi bil po podatkih lokalnih medijev tarča napada tudi sedež proiranskih oboroženih skupin na vzhodu države.

PORT ELIZABETH - Napadalca, oborožena s strelnim orožjem, sta v nedeljo na praznovanju rojstnega dne v južnoafriškem pristaniškem mestu Gqeberha, nekdanjem Port Elizabethu, ubila osem ljudi, med njimi tudi slavljenca, tri pa ranila, je danes sporočila tamkajšnja policija. Storilca sta na begu, motiv za napad pa še ni znan.

AMSTERDAM - Nizozemski proizvajalec medicinske opreme in izdelkov za osebno higieno Philips bo zaradi izgube v luči odpoklicev pokvarjenih respiratorjev po svetu odpustil še 6000 zaposlenih. Kot so sporočili iz družbe, so v zadnjem lanskem četrtletju vknjižili 105 milijonov evrov čiste izgube.

DUBLIN - Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je v tretjem četrtletju svojega poslovnega leta, v treh mesecih do konca decembra, zabeležil 211 milijonov evrov čistega dobička, potem ko je leto prej imel 96 milijonov evrov izgube. Močno povpraševanje je beležil predvsem med božično-novoletnimi prazniki.

vb/vb
© STA, 2023