Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 29. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

LONDON - Britanski premier Rishi Sunak je odstavil predsednika konservativne stranke Nadhima Zahawija, potem ko je preiskava morebitnega izogibanja davkom pri Zahawiju v času, ko je bil še finančni minister, pokazala resne kršitve ministrskega kodeksa. Sunak je sicer še v sredo v parlamentu zagovarjal odločitev o imenovanju Zahawija za predsedujočega konservativne stranke. Zahawi bi moral plačati davek zaradi svojega deleža v družbi YouGov, ki jo je soustanovil, preden je postal poslanec. Ker tega ni storil, je plačilo zahtevala davčna uprava. Kasneje je z davčno upravo sklenil poravnavo v višini 5,5 milijona evrov. Do te naj bi prišlo lani, ko je bil minister. Zahawi je poravnavo potrdil in dodal, da je bila prvotna odločitev, da ne plača davka, nepazljiva in nenamerna napaka.

JERUZALEM - Izraelski varnostni kabinet je v soboto po dveh palestinskih strelskih napadih v vzhodnem Jeruzalemu, ki sta terjala sedem smrtnih žrtev in več ranjenih, napovedal ukrepe za odvzem pravic do socialne varnosti "družinam teroristov, ki podpirajo terorizem". Poleg tega so člani kabineta napovedali, da bodo olajšali pogoje za pridobitev dovoljenja za nošenje strelnega orožja. Danes pa se bo sestala tudi izraelska vlada, ki bo razpravljala o morebitnem odvzemu izraelskih osebnih izkaznic "družinam teroristov". Do odločitev izraelskih oblasti prihaja v luči dveh strelskih napadov v vzhodnem Jeruzalemu. V petek je 21-letni Palestinec v bližini tamkajšnje sinagoge ubil sedem ljudi, nato pa ga je policija po zasledovanju ustrelila. V drugem napadu pa je 13-letni Palestinec huje ranil dva moška.

MEMPHIS - Oblasti v Memphisu v ameriški zvezni državi Tennessee so v soboto razpustile posebno policijsko enoto, katere policisti so obtoženi umora neoboroženega Tyra Nicholsa. Odvetniki Nicholsove družine so ukrep označili za ustrezen, več deset protestnikov pa je medtem pred mestno hišo zahtevalo reformo policije. Policijska uprava Memphisa je sporočila, da je v najboljšem interesu vseh, da se posebna policijska enota Scorpion razpusti. Policisti, ki so razporejeni v to enoto, se brez pridržkov strinjajo s tem naslednjim korakom, je dodala.

LIMA - V perujski prestolnici Lima je v soboto izbruhnil nov protivladni protest, v spopadu s policijo pa je bil pri tem ubit en človek. Policija v opremi za obvladovanje nemirov je pohod ustavila in protestnikom preprečila pot do parlamenta, zaradi česar je prišlo do spopadov. Medtem ko so protestniki v policijo metali kamenje in opeke, so varnostne sile odgovorile s solzivcem. Do protesta je prišlo na dan, ko je parlament zavrnil predlog predsednice države Dine Boluarte, da bi predčasne splošne volitve potekale že decembra letos in ne aprila 2024. Poslanci so po osemurni razpravi v soboto njen predlog zavrnili, predsednica pa jih je pozvala k ponovnemu premisleku. O predlogu naj bi tako znova razpravljali in glasovali v ponedeljek.

ST. PÖLTEN - V Spodnji Avstriji potekajo deželne volitve, na katerih konservativni Ljudski stranki grozi izguba absolutne večine, uspeh pa si glede na ankete lahko obetajo desničarski svobodnjaki. S tem se začenja niz volitev v avstrijskih zveznih deželah, ki se bo nadaljeval 5. marca na Koroškem in sklenil 23. aprila na Solnograškem. V Spodnji Avstriji je sicer že desetletja na oblasti ÖVP, ki pa ji, sodeč po javnomnenjskih raziskavah, grozi padec podpore za približno deset odstotnih točk na okoli 40 odstotkov. Po drugi strani so svobodnjaki na pragu zgodovinskega uspeha in bi lahko skoraj podvojili podporo s 14 na približno 25 odstotkov. Socialdemokrati na tretjem mestu naj bi ohranili okoli 22-odstotno podporo.

PARK CITY - Veliko nagrado žirije na letošnjem filmskem festivalu Sundance prejme ameriška socialna drama A Thousand and One. Film režiserke A. V. Rockwell govori o materi, ki svojega sina ugrabi iz rejništva. Glavno nagrado občinstva pa si je prislužil film Radical, posnet po resnični zgodbi učitelja, ki je poučeval v obubožani mehiški šoli. Film je režiral Christopher Zalla, ki je na festivalu Sundance leta 2007 prejel nagrado za film Padre Nuestro. Druge nagrade občinstva sta prejela celovečerca The Persian Version in Shayda ter dokumentarna filma Beyond Utopia in 20 Days in Mariupol. V sekciji svetovni kino je žirija za zmagovalca okronala film Scrapper, v kategoriji svetovni dokumentarec pa je slavil film The Eternal Memory.

TEHERAN - Severozahodni del Irana je v soboto zvečer prizadel močan potres, v katerem so po poročanju tamkajšnjih medijev umrli trije ljudje, več kot 800 pa je ranjenih. Kot navaja seizmološki center Univerze v Teheranu, je bilo žarišče potresa z magnitudo 5,9 pri mestu Hoj v provinci Zahodni Azerbajdžan. Prejšnji teden je prav to območje stresel potres z magnitudo 5,8, v katerem je bilo poškodovanih najmanj 120 ljudi, povzročil pa je tudi veliko gmotno škodo. Poškodovanih je bilo več sto zgradb.

ISLAMABAD - Na jugozahodu Pakistana se je zgodila huda avtobusna nesreča, v kateri je umrlo najmanj 40 ljudi. Po navedbah predstavnikov lokalnih oblasti je avtobus z 48 potniki, na poti iz Kvete v Karači, zgrmel z mosta in zagorel. Našli so tri preživele. Ker je ogenj povsem uničil avtobus, bodo morali identiteto žrtev ugotavljati z analizo DNK, je povedal predstavnik province Baločistan na kraju nesreče. Zaradi slabega vzdrževanja in ohlapnih varnostnih ukrepov so hude nesreče na pakistanskih cestah pogoste.

np/np
© STA, 2023