Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 29. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

ŠPINDLERUV MLIN - Ameriška smučarska zvezdnica Mikaela Shiffrin je vodilna po prvi vožnji slaloma za svetovni pokal v češkem Špindleruvem Mlynu. Shiffrin je tako še eno dobro vožnjo oddaljena od izenačitve absolutnega rekorda po številu zmag v svetovnem pokalu. Tega drži legendarni Šved Ingemar Stenmark (86). Slovenka Ana Bucik je bila po prvi vožnji osma, za vodilno zaostaja 1,68 sekunde, za tretjim mestom pa 83 stotink sekunde. Druga slovenska predstavnica Neja Dvornik je bila po sobotnem 17. mestu danes prepočasna za še en nastop. Za Shiffrin je zaostala 3,02 sekunde in za natanko desetinko sekunde ostala brez finala na 32. mestu. Američanki Shiffrin, ki se ji nasmiha že 53. slalomska zmaga, se je najbolj približala Nemka Lena Dürr, ki zaostaja 67 stotink sekunde. Tretjeuvrščena Hrvatica Zrinka Ljutić zaostaja 85 stotink.

SALT LAKE CITY - Košarkarji Chicago Bulls so ponoči v severnoameriški ligi NBA zabeležili visoko zmago proti Orlando Magic s 128:109. Po desetih dneh se je v postavo bikov vrnil Goran Dragić in dosegel sedem točk. Ostala Slovenca, Luka Dončić pri Dallas Mavericks in Vlatko Čančar, ki igra za Denver Nuggets, ob porazu svojih moštev nista stopila na parket. Dončić je izpustil prvo tekmo po poškodbi gležnja, Utah pa je bil na domačem parketu boljši s 108:100. Triindvajseto zmago v sezoni pa so vknjižili Chicago Bulls (23-26). Ti so na gostovanju na Floridi zanesljivo premagali Orlando Magic (19-31). Dragić, ki se po odsotnosti zaradi bolezni vrnil na parket, je v 12:38 minute dosegel sedem točk, pet podaj in štiri skoke. Zadel je dve trojki iz petih poskusov.

TAMPA - Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški ligi NHL po so treh zaporednih zmagah doživeli prvi poraz. V gosteh so z 2:5 klonili proti ekipi Tampa Bay Lightning. Kapetan gostov Anže Kopitar v 21 minutah in sekundi, ki jih je preživel na ledu, ni dosegel točke, sprožil pa je le en strel na vrata tekmecev. Tampa, podprvakinja lige in prvakinja leta 2021 in 2020, je dosegla klubski rekord po dvanajsti zaporedni domači zmagi. Nick Perbix je imel tri podaje, vratarja Andreja Vasilevskija, ki je zaustavil 26 strelov kraljev, pa sta premagala le Jaret Anderson-Dolan in Phillip Danault, čuvaj mreže gostov Jonathan Quick je imel 20 obramb.

MELBOURNE - Prvi nosilki Barbora Krejčikova in Katerina Sinikova sta zmagovalki odprtega prvenstva Avstralije v konkurenci dvojic v Melbournu. Čehinji sta tako osvojili še četrti zaporedni turnir za grand slam, na katerih sta nastopili skupaj. V finalu sta zanesljivo s 6:4, 6:3 premagali japonsko navezo Shuko Aoyama/Ena Shibahara.

MELBOURNE - Nemški kolesar Marius Mayrhofer (Team DSM) je zmagovalec velike oceanske dirke Cadela Evansa. Druga preizkušnja letošnje svetovne serije je potekala v Geelongu in se po 174,3 km končala s sprintom večje skupine, iz katere je Mayrhofer ugnal Francoza Huga Pagea (Intermarche-Circus-Wanty) in Avstralca Simona Clarka (Israel-Premier Tech). Naslednja preizkušnja svetovne serije bo med 20. in 26. februarjem, ko bo na sporedu dirka po Združenih arabskih emiratih. Tam bo med drugimi nastopil tudi slovenski as Tadej Pogačar.

BUENOS AIRES - Kolumbijski kolesarski zvezdnik Egan Bernal (Ineos Grenadiers) je moral v šesti etapi dirke po San Juanu v Argentini odstopiti zaradi poškodbe kolena iz prve etape, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred današnjo zadnjo etapo je sicer v najboljšem položaju njegov rojak Miguel Angel Lopez (Medellin-EPM). Bernal je za Lopezom v kraljevski peti etapi do Alto Colorada na 2623 m nadmorske višine zaostal 40 sekund in zasedel četrto mesto. Tudi v skupnem seštevku je bil četrti.

jz/alz/jz
© STA, 2023