Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 28. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

JERUZALEM - Vzhodni Jeruzalem je po petkovem napadu v bližini sinagoge danes pretresel nov strelski napad, v katerem sta bila huje ranjena dva moška. Oba so prepeljali v bolnišnico. Policija je sporočila, da je napad izvedel 13-letni Palestinec. Novi strelski napad se je v vzhodnem Jeruzalemu zgodil dan po petkovem streljanju v bližini tamkajšnje sinagoge, kjer je 21-letni Palestinec ubil sedem ljudi, nato pa ga je policija po zasledovanju ubila. Izraelska policija je po petkovem napadu aretirala 42 ljudi.

KIJEV - Med ukrajinskimi in ruskimi enotami potekajo siloviti spopadi za nadzor nad mestom Vugledar v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, kjer so se boji v zadnjih dneh okrepili. "Vugledar bi lahko kmalu postal še en zelo pomemben uspeh za nas," je v petek dejal Denis Pušilin, vodja regije Doneck, ki ga je imenovala Moskva. Obe strani sta v bojih za mesto razglasili uspeh, vendar po navedbah Kijeva v mestu, kjer je pred vojno živelo 15.000 ljudi, še nič ni odločeno, potekajo pa siloviti spopadi.

MEMPHIS - Oblasti v Memphisu v ameriški zvezni državi Tennessee so v petek objavile videoposnetke, na katerih temnopolti policisti pretepajo temnopoltega Tyra Nicholsa, ki so ga ustavili zaradi domnevno neprevidne vožnje. Pretepli so ga tako hudo, da je kasneje umrl. Objava posnetkov je po ZDA sprožila mirne proteste, ni pa bilo izgredov, ki so se jih bale oblasti.

LIMA - Perujski parlament je danes zavrnil predlog predsednice države Dine Boluarte, da bi predčasne splošne volitve potekale decembra letos in ne aprila 2024, kot so poslanci že odločili. Za je glasovalo 45 poslancev, 65 jih je bilo proti, dva pa sta se glasovanja vzdržala. Predsednica je novi datum predlagala, medtem ko državo že od 7. decembra lani pretresajo skoraj vsakodnevni protesti privržencev takrat odstavljenega levičarskega predsednika države Pedra Castilla.

PRAGA - V drugem krogu predsedniških volitev na Češkem, na katerih se za položaj potegujeta nekdanji načelnik generalštaba češke vojske Petr Pavel in nekdanji premier Andrej Babiš, se obeta visoka udeležba. Glede na trenutne podatke se bo tokrat na volišča odpravilo več ljudi kot v prvem krogu pred štirinajstimi dnevi, ko je bila volilna udeležba približno 68-odstotna, ali v drugem krogu pred petimi leti, ko je volilo nekaj manj kot 67 odstotkov volilnih upravičencev. Skoraj 15.000 volišč so odprli že v petek popoldne, Čehi pa svoj glas lahko oddajo še danes do 14. ure. Kmalu po zaprtju volišč naj bi bili znani prvi izidi volitev.

SAN FRANCISCO - V San Franciscu so v petek objavili videoposnetek napada na moža nekdanje predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Na njem je videti, kako se 82-letni Paul Pelosi med lanskim napadom na njunem domu v San Franciscu z napadalcem bojuje za nadzor nad kladivom in druge podrobnosti incidenta.

NEW YORK - Ameriško pravosodno ministrstvo je v petek tri moške obtožilo poskusa umora ameriške novinarke iranskega rodu Masih Alinedžad lani na njenem domu v New Yorku. Med obtoženimi je tudi Polad Omarov, ki so ga aretirali na Češkem ter ima češko in slovensko državljanstvo, je sporočilo ministrstvo. Obtožnice so objavili, ko so v četrtek v ZDA aretirali vodjo tolpe Rafata Amirova. Khalida Mehdiyeva so aretirali že lani julija oboroženega z avtomatsko puško blizu doma novinarke. Polada Omarova pa so ujeli 4. januarja na Češkem. Še vedno je v češkem zaporu, ZDA pa zahtevajo njegovo izročitev.

LOS ANGELES - Predsednica Nacionalnega odbora ameriške republikanske stranke (RNC) Ronna McDaniel je v četrtek na volitvah osvojila še četrti dveletni mandat potem, ko je s 111 proti 51 premagala najmočnejšo izzivalko Harmeet Dhillon iz Kalifornije. Volitve so bile razgibane, podobno kot so bile volitve za predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa, kjer se je Kevin McCarthy soočal z uporom skrajno desnih poslancev iz svoje stranke in bil izvoljen šele po tednu dni.

BERLIN - Nemški sindikat Verdi je tudi danes pozval k stavki poštnih delavcev po državi. Po podatkih sindikata je v četrtek stavkalo 6000, v petek pa 18.000 ljudi. S celodnevnimi stavkovnimi akcijami zahtevajo zvišanje plač. Po navedbah sindikata se bodo celodnevne akcije udeležili zaposleni v izbranih dejavnostih v centrih za dostavo paketov in pisem ter pri dostavi paketov, pisem in skupinskih pošiljk.

LJUBLJANA/LONDON - Vodilni v organizacijah po vsem svetu podnebne spremembe vidijo kot glavno poslovno prioriteto, ugotavlja najnovejše poročilo o trajnostnem razvoju za 2023, ki so ga pripravili v svetovalni družbi Deloitte. Uvrščajo jih na drugo mesto med najbolj perečimi poslovnimi vprašanji, takoj za gospodarskimi obeti, so sporočili iz podjetja.

WELLINGTON - Po močnem deževju, ki je zajelo Novo Zelandijo, so po podatkih policije umrli trije ljudje, enega človeka še pogrešajo. V Aucklandu z okoli 1,6 milijona prebivalcev so razglasili izredne razmere, potem ko so zabeležili rekordno količino padavin. V noči na petek je ponekod v mestu padlo do 265 milimetrov dežja.

mc/vr/rp/rbi/sk/spo/mc
© STA, 2023