Pregled - šport, 27. 1. (petek)

Ljubljana, 27. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 27. januarja.

STOCKHOLM/GDANSK - Po današnjih polfinalnih tekmah sta znana oba finalista letošnjega rokometnega svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem. Danska je na prvi polfinalni tekmi v Gdansku premagala Španijo s 26:23 (15:10), Francija pa je bila na drugi polfinalni tekmi v Stockholmu boljša od Švedske z 31:26 (16:12). Francija bo v nedeljo v švedski prestolnici naskakovala sedmo zmago na svetovnih prvenstvih po Islandiji 1995, Franciji 2001 in 2017, Hrvaški 2009, Švedski 2011 in Katarju 2015. Na najbolj prestižni turnirski tekmi se bo pomerila z Dansko, ki bo lovila tretjo zaporedno zmago po turnirjih v Nemčiji in Danski 2019 ter Egiptu 2021, kar doslej ni uspelo še nobeni izbrani vrsti na svetu.

GRADEC - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 44. kroga lige ICEHL v gosteh izgubili z graško ekipo Graz99ers z 1:4. Častni gol za zmaje je dosegel Žiga Pance, Ljubljančani so zdaj že v zelo resnih težavah, če se še želijo prebiti med deseterico ekip z možnostjo za končnico. Naslednja tekma Ljubljančane čaka v nedeljo, ko bodo gostili tretjeuvrščeni Innsbruck.

TORONTO - Deskarji na snegu so se v kanadskem Blue Mountainu pomerili na tekmi svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu. V ženski konkurenci je slavila Nemka Ramona Theresia Hofmeister, v moški pa Poljak Oskar Kwiatkowski. Med Slovenci se je v izločilne boje prebil le Tim Mastnak in izpadel v osmini finala in zasedel 15. mesto Žan Košir je bil 19. in Rok Marguč 23.

ANNECY - Švedska smučarska tekačica Ebba Andersson je zmagovalka preizkušnje za svetovni pokal na 10 km v prostem slogu v francoskem Les Roussesu. Od obeh slovenskih predstavnic je višje posegla Anja Mandeljc, ki je bila 30., medtem ko je Eva Urevc končala na 37. mestu. Moško preizkušnjo je dobil Norvežan Harald Oestberg. Miha Ličef je na 55. mestu z zaostankom 1:51,5 ostal brez točk svetovnega pokala, Miha Šimenc, najvišje uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku, pa po prehodnem dogovoru ni nastopil, saj vse moči usmerja v sobotni sprint v klasičnem koraku.

SEEFELD - Norvežan Jens Luraas Oftebro je zmagovalec tekme nordijskih kombinatorcev za svetovni pokal v Seefeldu. Kot osmi po skokih je za 8,1 sekunde ugnal avstrijskega svetovnega prvaka Johannesa Lamparterja. Prvi favorit Norvežan Magnus Riiber, drugi po skokih, je osvojil šele četrto mesto. Gašper Brecl je bil 46. Na ženski tekmi, ki je doživela premiero v Seefeldu, je bila najboljša Slovenka Ema Volavšek. Ta je bila po skokih 13., v petkilometrskem teku pa je z devetim dosežkom nato pridobila tri mesta in tekmo končala na desetem mestu. Silva Verbič je osvojila 24. mesto. Zmagala je Norvežanka Gyda Westvold Hansen.

BAD MITTERNDORF - Vseh sedem slovenskih smučarskih skakalcev se je uvrstilo na sobotno posamično tekmo za svetovni pokal na letalnici na Kulmu. Najboljši med njimi je bil na petem mestu Žiga Jelar, še trije pa so kvalifikacije zaključili med najboljšimi desetimi. Kvalifikacije je dobil Avstrijec Stefan Kraft. Timi Zajc je bil meter krajši od Jelarja in zasedel končno sedmo mesto. Lovro Kos je pred tem ob svojem skoku Slovencem zagotovil trojno vodstvo, na koncu pa bil osmi. Domen Prevc je bil v kvalifikacijah dva metra krajši od Kosa, bil pa je deseti, Anže Lanišek 12. in Peter Prevc 23. in Žak Mogel 40. Obe posamični tekmi bosta konec tedna na sporedu ob 14.15, v nedeljo bodo pred tem še kvalifikacije ob 12.45.

PLANICA/TRBIŽ - Mlade slovenske športnice in športniki so danes na Olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem) 2023 v italijanski Furlaniji Julijski Krajini osvojili dve novi zlati medalji. Smučarske skakalke in skakalci so zmagali na mešani ekipni tekmi v Planici. Veleslalomsko preizkušnjo alpskih smučarjev na smučišču Svete Višarje je dobil Miha Oserban.

MELBOURNE - Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je drugi finalist odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V polfinalu je s 7:5, 6:1, 6:2 po dveh urah in 20 minutah ugnal Američana Tommyja Paula. Đokoviću bo rekordno 22. slavje na turnirjih za grand slam in že deseto v prav toliko finalnih nastopih na OP Avstralije skušal preprečiti Grk Stefanos Cicipas. Atenčan je v prvem polfinalu po štirih nizih premagal Rusa Karena Hačanova s 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3 in se prvič uvrstil v finale OP Avstralije.

PHOENIX - Slovenski košarkarski as Luka Dončić je moral zaradi poškodbe levega gležnja zapustiti parket na tekmi med njegovimi Dallas Mavericks in Phoenix Suns v severnoameriški ligi NBA. Kljub temu se je moštvo iz Teksasa dobro upiralo soncem in na koncu slavilo z 99:95. Dončić, ki je bil pred tem izbran v začetno peterko tekme zvezd, je moral igrišče zapustiti v tretji minuti prve četrtine, potem ko je po preigravanju in obratu nesrečno stopil na nogo Mikala Bridgesa. Dallas je med dvobojem sporočil, da je bilo slikanje negativno, še vedno pa ni jasno, kako dolgo bo moral 23-letni Ljubljančan počivati. Dinwiddie je pri Dallasu dvoboj končal s 36 točkami in devetimi podajami, pri domačih sta po 22 točk dosegla Cameron Johnson in Chris Paul. Še tretjo tekmo zapovrstjo je v dresu Chicago Bulls zaradi bolezni izpustil Goran Dragić. Biki so v gosteh izgubili proti Charlotte Hornets s 96:111.

KARLSRUHE - Anita Horvat (Velenje) je na prvem atletskem dvoranskem mitingu zlate svetovne serije v nemškem Karlsruheju v teku na 800 m zmagala. S časom dveh minut in 44 stotink je dosegla izid sezone na svetu in osebni rekord. Druga Slovenka Neja Filipič (Mass) je bila sedma v troskoku s 13,35 metra.

ag/jz/tb/ad/nem/alz/lr/ad
© STA, 2023