Pregled - svet, 27. 1. (petek)

Ljubljana, 27. januarja - Pregled dogodkov v svetu v petek, 27. januarja.

OSWIECIM/VARŠAVA/MOSKVA - Po svetu so obeležili dan spomina na žrtve holokavsta. Osrednja slovesnost na območju nekdanjega nemškega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau je minila v znamenju kritik Rusije zaradi vojne v Ukrajini. Poljski premier Mateusz Morawiecki je v Varšavi ruskega predsednika Vladimirja Putina obtožil, da med vojno v Ukrajini gradi nova taborišča. Putin, ki je z argumentom boja proti neonacizmu že večkrat upravičeval invazijo, pa je spet ponovil, da v Ukrajini delujejo neonacisti.

STOCKHOLM - Evropska unija pripravlja vzpostavitev urada mednarodnega tožilstva za vojne zločine v Ukrajini, je po neformalnem zasedanju pravosodnih ministrov povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. To bo po njegovih besedah prvi korak za zagotavljanje odgovornosti za mednarodne zločine v Ukrajini.

ZAPOROŽJE - Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v četrtek sporočila, da so blizu jedrske elektrarne v ukrajinskem Zaporožju, ki je pod nadzorom Rusije, odjeknile močne eksplozije. Generalni direktor agencije Rafael Grossi je ob tem vnovič pozval k vzpostavitvi varnega območja okoli nuklearke. V Moskvi so trditve IAEA označili za neutemeljene.

JERUZALEM - V streljanju med molitvijo v sinagogi v vzhodnem Jeruzalemu je bilo ubitih najmanj sedem oseb, še nekaj jih je utrpelo strelne rane, je sporočila izraelska služba za nujno medicinsko pomoč. Napad je kot terorističnega potrdila tudi izraelska policija, ki je sporočila, da je strelca že nevtralizirala.

ŽENEVA - Zdravstveni strokovnjaki so na odboru za izredne razmere Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) razpravljali o morebitni odpravi izrednih razmer, razglašenih zaradi pandemije covida-19. Dokončna odločitev bo znana v ponedeljek. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je v uvodnem nagovoru nakazal, da izredna faza pandemije še ni končana.

LONDON - Francija po poročanju britanskih medijev ne izključuje dobave bojnih letal Ukrajini. "Prošnje moramo preučiti od primera do primera in pustiti odprta vsa vrata," je med obiskom v Londonu v četrtek izjavil predsednik odbora za obrambo francoskega parlamenta Thomas Gassilloud in dodal, da bo več znanega v prihodnjih tednih.

GAZA - Izraelske sile so izvedle več zračnih napadov na območje Gaze kot odgovor na raketne napade militantnih skupin iz te palestinske enklave, so sporočili iz izraelske vojske in dodali, da so omenjene rakete prestregli. Do izmenjave ognja je prišlo dan po tem, ko so izraelske sile med racijo na okupiranem Zahodnem bregu ubile devet Palestincev.

ATENE - Grška vlada je prestala glasovanje o nezaupnici, predlog katere je zaradi prisluškovalne afere vložila opozicija. Vlado je z glasovanjem proti nezaupnici podprlo 156 od 300 poslancev. Glasovanje je potekalo po treh dneh razgrete razprave, v kateri je premier Kiriakos Micotakis obtožbe označil za politično blatenje pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami.

PRAGA - Na Češkem so se začele volitve, na katerih izbirajo novega predsednika države. Volitve se bodo nadaljevale v soboto, ko bodo volišča odprta od 8. do 14. ure. Volivci v drugem krogu izbirajo med nekdanjim načelnikom generalštaba Petrom Pavlom in nekdanjim premierjem Andrejem Babišem.

BRUSELJ - Svet EU je za še pol leta podaljšal sankcije, ki so usmerjene proti specifičnim gospodarskim sektorjem v Rusiji. Sankcije, ki so bile prvič uvedene že leta 2014 kot odziv na rusko destabilizacijo Ukrajine in so bile februarja lani z pričetkom invazije krepko razširjene, bodo tako veljale do 31. julija, je sporočil Svet EU.

BRUSELJ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v pismu voditeljem držav članic EU pred zasedanjem, ki bo sredi februarja, predstavila predloge ukrepov na področju migracij. Ukrepi so namenjeni okrepljeni zaščiti zunanjih meja, hitrejšim azilnim postopkom in sodelovanju s tretjimi državami.

BUDIMPEŠTA - Madžarska ne bo podprla sankcij Evropske unije proti Rusiji, ki bi bile usmerjene proti ruskemu jedrskemu sektorju, je v pogovoru za madžarski radio Kossuth dejal madžarski premier Viktor Orban. Pri tem je poudaril, da vlada v Budimpešti ne bo podprla nobenih sankcij, ki bi dodatno povečale inflacijo v državi.

MEMPHIS - Tožilstvo v Memphisu je v četrtek vložilo obtožnico zoper pet policistov zaradi nenamernega umora 29-letnega Tyra Nicholsa, ki so ga v začetku januarja ustavili zaradi brezobzirne vožnje. Grozi jim od 16 do 60 let zapora. Nicholsa so ustavili zaradi domnevne brezobzirne vožnje, nakar je skušal pobegniti, a so ga ujeli in pretepli.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je potrdil predhodna medijska poročila in za novega vodjo kabineta Bele hiše imenoval Jeff Zientsa. Izbral je izkušenega tehnokrata, ki je vodil odziv njegove vlade na pandemijo covida-19. Zients je nasledil Rona Klaina, ki je vodil kabinet od januarja 2021.

HELSINKI - Finsko sodišče je dva novinarja časnika Helsingin Sanomat v zvezi s člankom iz leta 2017 spoznalo za kriva izdaje tajnih podatkov o obveščevalni enoti finske vojske, enega od njiju pa je doletela tudi denarna kazen. V organizaciji Novinarji brez meja so sodbo označili za nevaren precedens.

WASHINGTON - V ameriški vojaški akciji na severu Somalije, ki jo je ukazal predsednik Joe Biden, je bil ubit regionalni vodja džihadistične skupine Islamska država (IS) Bilal al Sudani, so v četrtek sporočili iz Bele hiše. V operaciji, ki so jo izvedli s pomočjo helikopterjev, je bilo ubitih tudi približno deset pripadnikov IS, med ameriškimi vojaki pa ni bilo žrtev ali ranjenih.

WASHINGTON - Ameriška vlada je v četrtek uvedla sankcije proti ruski paravojaški skupini Wagner, ki jo je prejšnji teden označila za transnacionalno kriminalno organizacijo. Sankcije so ZDA uvedle tudi proti kitajskemu podjetju, ki je Wagnerju pomagalo s satelitskimi posnetki Ukrajine.

HAAG - Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je objavila dolgo pričakovano poročilo, ki odgovornost za napad s klorom leta 2018 v mestu Duma med državljansko vojno v Siriji, v katerem je umrlo 43 ljudi, pripisuje Damasku.

NEW YORK - Islamskega skrajneža Sajfula Saipova, ki je leta 2017 na noč čarovnic na priljubljeni newyorški kolesarski stezi s poltovornjakom ubil osem ljudi, je newyorška zvezna porota v četrtek spoznala za krivega umorov in drugih kaznivih dejanj, zaradi česar mu po zvezni zakonodaji grozi smrtna kazen.

TEHERAN - V Teheranu je moški z avtomatskim orožjem napadel azerbajdžansko veleposlaništvo. V napadu je umrl vodja varnostne službe, dva varnostnika pa sta bila ranjena. Moški naj bi po navedbah vodje teheranske policije Hosejna Rahimija veleposlaništvo napadel zaradi osebnih razlogov, Azerbajdžan pa je evakuiral osebje in za napad okrivil Iran.

DÜSSELDORF - Na letališču v Düsseldorfu so zaradi stavke zaposlenih odpovedali približno tretjino letov. Razlog za stavko, ki bo trajala cel dan, je nova pogodba za opravljanje storitev letališke oskrbe, ki tokrat ni šla v roke dosedanjemu izvajalcu, podjetju Aviapartner. Po navedbah sindikata Verdi, ki je pozval k stavki, je ogroženih 700 delovnih mest.

spo/spo
© STA, 2023