Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 27. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ZAPOROŽJE - Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v četrtek sporočila, da so blizu jedrske elektrarne v ukrajinskem Zaporožju, ki je pod nadzorom Rusije, odjeknile močne eksplozije. Generalni direktor agencije Rafael Grossi je ob tem vnovič pozval k vzpostavitvi varnega območja okoli nuklearke. V Moskvi so trditve IAEA označili za neutemeljene.

LONDON - Francija po poročanju britanskih medijev ne izključuje dobave bojnih letal Ukrajini. "Prošnje moramo preučiti od primera do primera in pustiti odprta vsa vrata," je med obiskom v Londonu izjavil predsednik odbora za obrambo francoskega parlamenta Thomas Gassilloud in dodal, da bo več znanega v prihodnjih tednih.

BEOGRAD - Srbski zunanji minister Ivica Dačić je v sredo prvič namignil, da bi Beograd lahko spremenil smer in uvedel sankcije proti Rusiji, kar je ena od ključnih zahtev Bruslja za napredovanje pogajanj za članstvo v Evropski uniji. Poudaril je, da so Srbijo vedno vodile predvsem ocene, kaj je v njenem najboljšem interesu, piše bruseljski portal Euractiv.

BUDIMPEŠTA - Madžarska ne bo podprla sankcij Evropske unije proti Rusiji, ki bi bile usmerjene proti ruskemu jedrskemu sektorju, je danes v pogovoru za madžarski radio Kossuth dejal madžarski premier Viktor Orban. Pri tem je poudaril, da vlada v Budimpešti ne bo podprla nobenih sankcij, ki bi dodatno povečale inflacijo v državi.

GAZA - Izraelske sile so minulo noč izvedle več zračnih napadov na območje Gaze kot odgovor na raketne napade militantnih skupin iz te palestinske enklave, so sporočili iz izraelske vojske in dodali, da so omenjene rakete prestregli. Do izmenjave ognja je prišlo dan po tem, ko so izraelske sile med racijo na okupiranem Zahodnem bregu ubile devet Palestincev.

BRUSELJ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v pismu voditeljem držav članic EU pred zasedanjem, ki bo sredi februarja, predstavila predloge ukrepov na področju migracij. Ukrepi so namenjeni okrepljeni zaščiti zunanjih meja, hitrejšim azilnim postopkom in sodelovanju s tretjimi državami. Von der Leyen jih je pozvala, naj sodelujejo.

OSWIECIM/ŽENEVA/LJUBLJANA - Svet se danes spominja žrtev holokavsta. Na današnji dan pred 78 leti je namreč sovjetska Rdeča armada osvobodila nemško nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Osrednji slovesnosti bosta na lokaciji taborišča, kjer zdaj deluje muzej, in na sedežu Združenih narodov v Ženevi.

WASHINGTON - V ameriški vojaški akciji na severu Somalije, ki jo je ukazal predsednik Joe Biden, je bil ubit regionalni vodja džihadistične skupine Islamska država (IS) Bilal al Sudani, so v četrtek sporočili iz Bele hiše. V operaciji, ki so jo izvedli s pomočjo helikopterjev, je bilo ubitih tudi približno deset pripadnikov IS, med ameriškimi vojaki pa ni bilo žrtev ali ranjenih, so navedli. Al Sudani naj bi bil odgovoren za financiranje širjenja IS.

WASHINGTON - Ameriška vlada je v četrtek uvedla sankcije proti ruski paravojaški skupini Wagner, ki jo je prejšnji teden označila za transnacionalno kriminalno organizacijo. Sankcije so ZDA uvedle tudi proti kitajskemu podjetju, ki je Wagnerju pomagalo s satelitskimi posnetki Ukrajine.

MEMPHIS - Tožilstvo v Memphisu v ameriški zvezni državi Tennessee je v četrtek vložilo obtožnico zoper pet policistov zaradi nenamernega umora 29-letnega Tyra Nicholsa, ki so ga v začetku januarja ustavili zaradi brezobzirne vožnje. Grozi jim od 16 do 60 let zapora. Po navedbah tiskovnega predstavnika policije so policisti Nicholsa ustavili zaradi domnevne brezobzirne vožnje. Nichols je poskušal pobegniti, a so ga ujeli in pretepli. Zaradi poškodb ledvic in srca je dva dni kasneje umrl.

NEW YORK - Islamskega skrajneža Sajfula Saipova, ki je leta 2017 na noč čarovnic na priljubljeni newyorški kolesarski stezi s poltovornjakom ubil osem ljudi, je newyorška zvezna porota v četrtek spoznala za krivega umorov in drugih kaznivih dejanj, zaradi česar mu po zvezni zakonodaji grozi smrtna kazen. Tožilci so poroto prepričali, da je 34-letni Uzbekistanec ubijal v imenu skrajne skupine Islamska država. Porota se bo o smrtni kazni ali dosmrtnem zaporu odločala 6. februarja.

MADRID - V Španiji od 8. februarja ne bo več veljalo obvezno nošenje mask v javnem prevozu, kar vključuje avtobuse, vlake, letala ter taksije, je v četrtek sporočila španska ministrica za zdravje Carolina Darias. Maske pa ostajajo obvezne v zdravstvenih ustanovah vključno z lekarnami.

DÜSSELDORF - Na letališču v Düsseldorfu so zaradi stavke zaposlenih danes odpovedali približno tretjino letov. Razlog za stavko, ki bo trajala cel dan, je nova pogodba za opravljanje storitev letališke oskrbe, ki tokrat ni šla v roke dosedanjemu izvajalcu, podjetju Aviapartner. Po navedbah sindikata Verdi, ki je pozval k stavki, je ogroženih 700 delovnih mest.

STOCKHOLM - Švedski tekstilni velikan H&M je v lanskem poslovnem letu, ki se je končalo s koncem novembra, zabeležil 3,6 milijarde kron (318 milijonov evrov) čistega dobička, kar je 68 odstotkov manj kot leto prej. Padec pripisujejo rastočim stroškom ter umiku z ruskega trga. Novo poslovno leto so medtem začeli optimistično, s petodstotno rastjo prodaje.

NEW YORK - Proizvajalec računalniških čipov Intel je v četrtek po zaprtju borz poročal o poslovanju v zadnjem lanskem četrtletju, ki niso izpolnili pričakovanj analitikov, saj se industrija čipov še naprej spopada z upočasnjenim povpraševanjem potrošnikov in podjetij. Intel je napovedal, da bo tudi v tekočem četrtletju posloval z izgubo. Intel je močno prizadelo krčenje trga osebnih računalnikov, šibkejši pa je tudi na področju podatkovnih centrov.

NEW YORK - Največji svetovni obdelovalec plačil s kreditnimi karticami Visa je z dobičkom in prihodki v zadnjem četrtletju lanskega leta presegel pričakovanja analitikov Wall Streeta. Skupni obseg plačil s karticami Vise se je od zadnjega četrtletja 2021 povečal za sedem odstotkov na 3001 milijardo dolarjev.

mc/tib/jhl/vb/zc/jb/blm/msc/rbi/rp/mc
© STA, 2023