Tedenski pregled - Slovenija od 27. 1. do 2. 2.

Ljubljana, 3. februarja - Koalicijski vrh je začrtal izhodišča reforme plač v javnem sektorju ter stanovanjske reforme. V začetku tedna je odjeknila novica o dveh priprtih domnevnih ruskih vohunih, ki ju je izsledila Sova v Ljubljani. Predsednica Nataša Pirc Musar je obiskala Zagreb, Slovenija se je najslabše doslej odrezala pri indeksu zaznave korupcije.

PETEK, 27. januarja

LJUBLJANA - Prvič se je sestal strateški svet za zdravstvo, ki bo pripravil predloge za napovedano zdravstveno reformo. Svet bo najprej obravnaval predloge rešitev za primarni nivo zdravstva ter glede povečanja vpisa na medicinski fakulteti, je napovedal predsednik sveta kirurg Erik Brecelj. Premier Robert Golob je pojasnil, da je naloga sveta priprava strokovnih izhodišč, medresorska delovna skupina za zdravstvo pa bo pripravila zakonodajo.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je razveljavilo določbe zakona o zdravstveni dejavnosti, ki omogočajo skoraj samodejno podaljšanje koncesije za opravljanje javne službe. Ustavno sodišče je ugotovilo, da obstajata dva različna postopka za podelitev nove oz. podaljšanje obstoječe koncesije, kar je v neskladju s splošnim načelom enakosti. Do nove zakonske ureditve bo po izteku 15-letnih koncesij potreben nov postopek za podelitev koncesije.

CELJE - Potem ko je razburjeni bolnik 25. januarja na urgenci celjske bolnišnice poškodoval zdravnika in medicinsko sestro, ki je kasneje zaradi stresa doživela srčni infarkt, je vodstvo bolnišnice varovanje zaposlenih in objekta dvignilo na najvišjo zakonsko določeno raven. Incident je sprožil številne obsodbe in pojasnila, da za razmere ni krivo zdravstveno osebje.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize. Novela določa, da do subvencij za stroške energije v letošnjem letu ter do sodelovanja v shemi skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo ne bodo več upravičena podjetja, za katera velja regulirana cena elektrike. To je vlada določila s 30. decembra 2022 sprejeto uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja, ki velja do 30. junija.

LJUBLJANA - DZ je sprejel interventni zakon o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, ki predvideva dodelitev subvencij prevoznikom za vzpostavitev dodatnih linij iz Slovenije. V treh letih naj bi država za to namenila 5,6 milijona evrov letno. Pomoč mora odobriti še Evropska komisija, prav tako še ni znano, katere povezave bo država spodbujala. Slovenija je sicer na dnu lestvice evropskih držav po okrevanju letalskega potniškega prometa.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo kazenskega zakonika, ki glede kaznivega dejanja trgovine z ljudmi prinaša strožje kazni za javne uslužbence, ki so sodelovali pri tem. Nova je tudi obteževalna okoliščina, če je bil nagib za storitev kaznivega dejanja narodnostna pripadnost oškodovanca, njegovo politično ali drugo prepričanje, spol ali katera koli druga osebna okoliščina.

LJUBLJANA - DZ je sprejel zakon o okrepitvi skupnega sklada za rezervacije z jamstvom Slovenije za zagotavljanje izredne makrofinančne pomoči Ukrajini. Slovenija zagotavlja sorazmerni del od 3,66-milijardnega jamstva, v višini do 12,5 milijona evrov, za posojilo EU v skupni višini šest milijard evrov.

LJUBLJANA - DZ je sprejel zakon o zaščiti prijaviteljev, ki ureja varstvo prijaviteljev kršitev pri predpisih, in sicer v delovnem okolju tako v javnem kot zasebnem sektorju. V slovenski pravni red se z njim prenaša evropska direktiva o zaščiti oseb, ki prijavijo kršitve prava EU.

LJUBLJANA - Direktor STA Igor Kadunc in v. d. direktorica urada vlade za komuniciranje (Ukom) Petra Bezjak Cirman sta podpisala pogodbo za financiranje javne službe STA v letošnjem letu. Vrednost pogodbe znaša 2.271.600 evrov in je v v primerjavi z 2022 višja za 243.600 evrov. Nadomestilo bo izplačevano mesečno v enakih obrokih in ne bo odvisno od količinske produkcije novic. Po podpisu pogodbe so zaposleni STA z oken prostorov agencije na Tivolski cesti umaknili napis zaobSTAnek, ki so ga obesili ob zaostritvi razmer leta 2021.

OSWIECIM/LJUBLJANA - Osrednje slovesnosti ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta sta se udeležili ministrica za kulturo Asta Vrečko in državna sekretarka v premierjevem kabinetu Kaja Širok. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici državljane nagovorila, naj se uprejo izključevanju in sovraštvu. V Mini teatru je bila osrednja slovesnost s slavnostno govornico predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič.

LJUBLJANA - Alpe Adria Green (AAG) je po odločitvi upravnega sodišča, sprejeti v začetku januarja, lahko stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za del kanala C0 med Črnučami in Brodom v Ljubljani. Zadevo je sodišče zato vrnilo v ponovni postopek. V AAG menijo, da občina Ljubljana kot investitor za ta del kanala C0, kjer dela še niso končana, nima okoljevarstvenega dovoljenja. Ljubljanski župan Zoran Jankovič se je odzval, da je odpiranje tega soglasja na pravnomočno gradbeno dovoljenje "praktično neizvedljivo".

KOPER - Okrožno sodišče je domnevnega vodjo slovenske celice kavaškega klana Klemna Kadivca skupaj z Bojanom Stanojevićem obsodilo zaradi protipravnega odvzema prostosti Danijelu Božiću, ki je bil kasneje umorjen v Naklem, in Žarku Tešanoviću novembra 2019 v Ankaranu. Kadivcu je sodnica prisodila enotno kazen 6 let in 5 mesecev zapora, Stanojeviću pa 4 leta in 9 mesecev. Obtoženega Dragana Čikojevića je sodišče oprostilo. Sodba še ni pravnomočna, tožilstvo je napovedalo pritožbo.

BERLIN - Predstava gledališča Schauspielhaus Bochum Otroci sonca Maksima Gorkega slovenske režiserke Mateje Koležnik je bila uvrščena med deset izstopajočih predstav, ki so bile uprizorjene v minuli gledališki sezoni na nemškem govornem območju.

SOBOTA, 28. januarja

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je novoizvoljenemu češkemu predsedniku Petru Pavlu čestitala za zmago na volitvah. Na Twitterju mu je zaželela uspeh pri njegovih prizadevanjih. Zapisala je še, da se veseli krepitve prijateljstva in sodelovanja med Slovenijo in Češko, da bi ljudem zagotovili uspešno prihodnost v EU.

LJUBLJANA - Dars za letos načrtuje investicije v skupni vrednosti 301 milijon evrov, od tega naj bi za gradbena dela v okviru obnov avtocest in hitrih cest namenili 106 milijonov evrov, za investicije v novogradnje pa 77 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Evropski dan varstva osebnih podatkov je minil v duhu novice, da je Slovenija z uveljavitvijo zakona o varstvu osebnih podatkov 26. januarja v svoj pravni red vendarle prenesla splošno uredbo o varstvu podatkov.

LJUBLJANA - Skupina Joker Out bo Slovenijo na izboru za Pesem Evrovizije, ki jo bo letos v imenu Ukrajine gostil Liverpool, predstavljala s skladbo z naslovom Carpe Diem. Skladba bo odpeta v slovenščini.

HINTERZARTEN/BAD MITTERNDORF - Smučarska skakalka Ema Klinec je na tekmi svetovnega pokala osvojila drugo mesto. Smučarski skakalec Domen Prevc pa je bil tretji na letalnici na Kulmu. Dan kasneje je Timi Zajc na Kulmu osvojil drugo mesto, Klinec pa je bila še enkrat druga v Hinterzartnu.

PONEDELJEK, 30. januarja

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - V slovenskem priporu sta od začetka decembra lani domnevna ruska vohuna z argentinskim državljanstvom. Slovenska-obveščevalno varnostna služba (Sova), ki ju je izsledila v sodelovanju s partnerji iz EU in Nata, je o njunem delovanju obvestila tožilstvo, ki je zanju predlagalo pripor. Par je osumljen kaznivega dejanja vohunstva in overitve lažne vsebine. V poslovni stavbi v Ljubljani sta imela registrirano podjetje ter umetnostno galerijo. Zunanja ministrica Tanja Fajon je potrdila, da sta pripadnika ruske obveščevalne službe ter da gre za resno in mednarodno odmevno zadevo. Državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič pa je ocenil, da bo v primeru potrditve njunih vohunskih dejavnosti to največji uspeh Sove.

BRDO PRI KRANJU - Predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob sta na tradicionalnem sprejemu diplomatskega zbora izpostavila zavzemanje Slovenije za spoštovanje človekovih pravic, pravno državo ter solidarnost. To bo tudi vodilo Slovenije pri kandidaturi za nestalno članico VS ZN. Oba sta se v nagovorih dotaknila ruske invazije na Ukrajino in opozorila, da je treba kakršnekoli mirovne dogovore pripraviti v sodelovanju z Ukrajino.

LJUBLJANA - V Gibanju Svoboda vztrajajo, da bodo zakon o finančni upravi poslali v ustavno presojo. Pobudo bodo pripravili in ponudili v podpis koalicijskim partnerjem.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je zaradi okrnitve ugleda inštituta vložil tožbo zoper nekdanjega ministra Aleša Hojsa. Zaradi obtožb na Twitterju, da zaradi referenduma o noveli zakona o vodah, pri katerem je sodelovalo več civilnodružbenih organizacij, ni bilo vode za gašenje požarov na Krasu, inštitut zahteva odškodnino v višini 3000 evrov. Hojs se je po poročanju medijev na tožbo odzval z besedami, da gre za neke vrste politični pritisk.

BRUSELJ - Slovenija je na zasedanju kmetijskih ministrov članic EU predstavila pobudo o reviziji direktive o medu, v kateri si prizadeva za jasno označevanje porekla medu. Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je poudaril, da mora biti označevanje jasno, a tudi sorazmerno in napovedal skorajšnjo predstavitev predloga revizije.

LJUBLJANA - Za šolarje iz vzhodnega dela Slovenije so se začele zimske počitnice, sicer nekoliko prej kot ponavadi. Razlog za premik začetka letošnjih zimskih počitnic je nordijsko svetovno prvenstvo, ki bo konec februarja in v začetku marca potekalo v Planici.

LJUBLJANA - Po Sloveniji in v Trstu bo do 5. februarja potekal osmi festival Kavč, ki umetnost pripelje na domove in v prostore, ki običajno ne gostijo tovrstnih dogodkov. Zavzel bo 150 nekonvencionalnih prizorišč v večjih mestih in tudi na podeželju. Vsak dan opoldne ga bo neposredno prenašal tudi spletni radio Žica.

CLERMONT-FERRAND - Na 44. mednarodni festival kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu, ki poteka od 27. januarja do 4. februarja, se je v Lab tekmovalni program uvrstil animirani film Pentola režiserja Lea Černiča.

TOREK, 31. januarja

LJUBLJANA - Slovenija je leta 2022 na indeksu zaznave korupcije (CPI) znova nazadovala in dosegla zgodovinsko dno, je sporočila nevladna mednarodna organizacija Transparency International. S 56 točkami, kar je točka manj kot leta 2021, se je uvrstila na 41. mesto med 180 državami. V KPK so ocenili, da je čas za spremembe, da je treba prevetriti zakonodajo in določiti sankcije za kršitelje. V koalicijskih SD in Levici menijo, da je potreben razmislek in ukrepanje vlade in politike.

LJUBLJANA - Veljati so začele spremembe družinskega zakonika, ki zakonsko zvezo opredeljujejo kot skupnost dveh oseb in omogočajo posvojitev otroka tudi istospolnim parom. Ob tem sta se ministrstvo za delo in vlada na družbenih omrežjih odela v mavrične barve, pred ministrstvom pa so izobesili mavrično zastavo.

BRUSELJ - Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v pogovoru za STA dejala, da se je nadzora na notranjih schengenskih mejah treba znebiti. Komisija se po njenih besedah pogovarja s članicami, ki izvajajo nadzor, in njihovimi sosedami, tudi s Slovenijo in Avstrijo, da bi našli druge načine za zagotavljanje varnosti.

LJUBLJANA - V NSi so po vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije spisali interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki so jo poslali v sopodpis opozicijski SDS in poslancema obeh narodnih skupnosti; slednja sta to možnost zavrnila, SDS pa bodo podpise prispevali, če bodo vsi poslanci NSi podpisali interpelacijo vlade; slednjega v NSi ne izključujejo.

LJUBLJANA - Cene pogonskih goriv zunaj avtocest so se zvišale. Liter 95-oktanskega bencina se je podražil za 6,7 centa na 1,355 evra, liter dizla pa je z 1,529 evra dražji za 4,6 centa. Za štiri cente na 1,155 evra se je povzpela cena litra kurilnega olja.

LJUBLJANA - Slovenijo je obiskal portugalski zunanji minister Joao Gomes Cravinho. Z zunanjo ministrico Tanjo Fajon sta poudarila prijateljske odnose med državama, obenem pa sta se zavzela za nadgradnjo sodelovanja, zlasti gospodarskega. Srečal se je tudi s premierjem Robertom Golobom in predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. Cravinho je izrazil podporo slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

LJUBLJANA - Vlada je dala soglasje k vsebini razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2023/2024. Na voljo bo skupaj 19.792 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za redni in izredni študij. Razpis povečuje število vpisnih mest za študija radiologije in psihologije, ne pa tudi medicine.

LJUBLJANA - Varuh človekovih pravic je na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti 169. člena zakona o kazenskem postopku. Člen ne predvideva odgovora
na pritožbo državnega tožilca zoper sklep zunajobravnavnega senata, s katerim je bila zavrnjena zahteva za preiskavo.

LJUBLJANA - Reorganizacija ministrstev bo po besedah ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana prinesla veliko dobrega gospodarstvu, turizmu in športu, ki so odslej prvič pod isto streho. Skozi panogo bodo krepili promocijo države, je napovedal. Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je dodala, da izvajajo intenzivno promocijo Slovenije na številnih športnih prireditvah.

LJUBLJANA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko napoveduje reformo celotne medijske zakonodaje, ki jo predvideva že koalicijska pogodba. Prednostna naloga bo po njenih zagotovilih zaščita neodvisnosti Slovenske tiskovne agencije in Radiotelevizije Slovenija, da bosta lahko nemoteno izvajali javno službo.

LjUBLJANA - Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS bo letos imela na voljo 329 milijonov evrov proračunskih sredstev. Vlada je določila tudi predlog novele zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki vzpostavlja enotno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS).

LJUBLJANA - Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je zavrnilo zahtevek igralca in nekdanjega profesorja na AGRFT Matjaža Tribušona in ugotovilo, da je izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi, ki jo je podala Univerza v Ljubljani, zakonita. Tribušona je nekdanja študentka obtožila spolnega nadlegovanja.

LJUBLJANA - Festival Ljubljana je letošnji šesti Zimski festival združil s prvim mednarodnim klavirskim tekmovanjem, ki se ga bo udeležilo predvidoma 24 pianistov iz 16 držav. Dogodka bosta potekala konec februarja in v začetku marca.

SREDA, 1. februarja

BRDO PRI KRANJU - Koalicija je začrtala izhodišča reforme javnega plačnega sistema. Cilj je, da v javnem sektorju ne bi bilo več plač, nižjih od minimalne, pravi premier Robert Golob. Iskali bodo tudi skupno osnovo za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferjev. Glede predvidene časovnice plačne reforme premier napoveduje, da bo do aprila dogovor o odpravi plačnih anomalij, za širšo reformo pa bo potrebnega več časa. Cilj koalicije je tudi vzpostaviti dolgoročno vzdržen sistem za gradnjo 3000 javnih stanovanj na leto. Nosilec bo republiški stanovanjski sklad, iz proračuna naj bi se namenilo po približno 100 milijonov evrov letno.

LJUBLJANA - Protestniki so na shodu t. i. ljudske iniciative Glas upokojencev napolnili ljubljanski Trg republike. V večtisočglavi množici na shodu so bili predvsem starejši prebivalci, številni pa so v rokah nosili slovenske zastave in ob narodnozabavni glasbi med drugim zahtevali dostojne pokojnine, ki so po njihovem mnenju njihova pravica. Nekateri so s transparenti sporočali svoje zahteve in sporočila vladi.

ZAGREB - Predsednica Nataša Pirc Musar je obiskala Zagreb. S hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem sta ocenila, da so odnosi med državama dobri, nerešena vprašanja pa bosta državi znali rešiti. Pri vprašanju implementacije arbitražne razsodbe si želita dialoga med vladama, pogovarjala sta se tudi o prihodnosti pobude Brdo-Brioni.

MARIBOR - Madžarska bančna skupina OTP je po več kot letu in pol prejela soglasje Agencije za varstvo konkurence za prevzem Nove KBM. Pogodba za nakup druge največje slovenske banke je bila podpisana konec maja 2021, OTP pa je vmes že prejela soglasje v okviru skupnega nadzora bank v evrskem območju.

LJUBLJANA - Javnofinančni prihodki so po prvih izračunih finančnega ministrstva lani znašali 23,3 milijarde evrov, odhodki pa 24,9 milijarde evrov. Primanjkljaj je tako dosegel 1,6 milijarde evrov oz. 2,8 odstotka BDP, kar je ugodneje kot leto prej. Zmanjšal se je tudi primanjkljaj državnega proračuna.

NIKOZIJA - Obrambni minister Marjan Šarec je s ciprskim kolegom Haralambosom Petridesom podpisal sporazum o sodelovanju na obrambnem področju. Govorila sta tudi o aktualnih varnostnih razmerah na Zahodnem Balkanu in v Vzhodnem Sredozemlju ter vojni v Ukrajini.

LJUBLJANA - ZZZS je pri nadzoru celjskega urgentnega centra ugotovil, da na triaži in opazovalni enoti niso imeli dovolj kadra. Bolnišnico so pozvali k odpravi pomanjkljivosti.

LJUBLJANA - Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je objavilo razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2023/2024. Skupaj za redni in izredni študij je razpisanih 11.800 vpisnih mest, kar je toliko kot lani, so sporočili z ministrstva.

LJUBLJANA - Začel se je mesec varne rabe interneta, ki bo v Sloveniji tokrat osredotočen na problematiko neprimernih spletnih vsebin.

ČETRTEK, 2. februarja

LJUBLJANA - Vlada je ob opozorilih zakonodajno-pravne službe DZ iz zakonodajnega postopka umaknila predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev, po katerem bi pravosodni funkcionarji z januarjem prejeli mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto. V društvu državnih tožilcev so nad odločitvijo vlade presenečeni in pričakujejo, da je umik zgolj začasen. V Slovenskem sodniškem društvu potezo razumejo kot začasen zaplet.

LJUBLJANA - Pooblaščena skupina komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je na Sovi opravila nenapovedan nadzor. Člane komisije je zanimalo, zakaj so informacije o razkritih ruskih agentih prišle v javnost, seznanili so se tudi tehniko zbiranja informacij, zanimalo jih je tudi poslovanje skupine Gen-I na Balkanu.

BUDIMPEŠTA - Minister za obrambo Marjan Šarec je na povabilo madžarskega ministra za obrambo Kristofa Szalaya Bobrovniczkega začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem. Glavne teme pogovorov so priložnosti za krepitev sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju.

LJUBLJANA - Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o upravnem sporu. Po besedah ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan je cilj predlaganih novosti povečati učinkovitost postopkov v upravnem sporu in skrajšati čas odločanja. V predlogu ni več prvotno predvidene določbe o izdajanju začasnih odredb v upravnem sporu.

LJUBLJANA - Izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju bo vladna stran sindikatom predvidoma predstavila 9. februarja. Nekaj načrtovanih korakov so javnosti sicer že razkrili, v sindikatih pa zdaj pričakujejo podrobnejša pojasnila, saj opozarjajo, da je nejasnosti še veliko.

BRUSELJ - Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se je pridružil 11 okoljskim ministrom članic EU v pozivu Evropski komisiji, naj zagotovi ohranitev zaščite volka. Resolucija Evropskega parlamenta o zaščiti živinoreje in velikih zveri v Evropi, sprejeta novembra 2022, namreč daje možnost za zmanjšanje zaščite te zveri.

LJUBLJANA - Upravni odbor Prešernovega sklada se je odzval na domneve, da bo Svetlani Makarovič Prešernova nagrada, ki jo je leta 2000 zavrnila, izročena na proslavi. Scenarij prireditve ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke, za ponovno podelitev nagrade pa ni pravne podlage, je zapisal. Makarovič je napovedala, da bo na oder prišla ob koncu proslave in povedala pesem. Na ministrstvu za kulturo so pojasnili, da ni prišlo do dogovora, da se Makarovič leta 2000 podeljeno Prešernovo nagrado izroči na osrednji proslavi.

LJUBLJANA/KRANJ - V Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije so ogorčeni nad dogajanjem v javnem cestnem potniškem prometu, saj je zanimanje za ta poklic zaradi nedostojnega plačila za opravljeno delo, nehumanega delovnega časa in neznosnih delovnih pogojev doseglo dno. Zato so za 4. februarja napovedali nov protestni shod, tokrat v Kranju.

LJUBLJANA - Švicarski farmacevt Novartis je lani v Sloveniji investiral rekordnih 346 milijonov evrov, med drugim v gradnjo objekta za aseptične proizvodne zmogljivosti v Ljubljani in vzpostavitev Centra za razvoj bioloških zdravil v Mengšu. Ob koncu leta je v Sloveniji zaposloval okoli 5800 ljudi, skoraj sedem odstotkov več kot leto prej.

NOVO MESTO - V Renaultovi avtomobilski tovarni Revoz so se v letu 2022 soočali s težavami, ki jih je povzročala neredna oskrba z elektronskimi deli in z vsesplošno krizo. Marca so prešli s poldruge na eno proizvodno izmeno, skupna proizvodnja je bila nekaj več kot 68.000 vozil, predlani pa skoraj 96.000. Družbo je lani zapustilo nekaj manj kot 700 zaposlenih, konec 2022 je bilo zaposlenih 1402.

snk/gm/bst/tz/np/bst
© STA, 2023