Tedenski pregled - svet od 27. 1. do 2. 2.

Ljubljana, 3. februarja - Najvišji predstavniki EU so bili na obisku v Kijevu. Evropska komisija je predstavila načrt za ohranitev konkurenčnosti evropskih proizvajalcev. Čehi so izvolili novega predsednika države. Izraelsko-palestinski spor je znova terjal žrtve. Srbija in Kosovo imata težave z najnovejšim predlogom EU za normalizacijo odnosov.

PETEK, 27. januarja
        OSWIECIM/VARŠAVA/MOSKVA - Po svetu so obeležili dan spomina na žrtve holokavsta. Osrednja slovesnost na območju nekdanjega nemškega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau je minila v znamenju kritik Rusije zaradi vojne v Ukrajini.
        ZAPOROŽJE - Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je 26. 1. sporočila, da so blizu jedrske elektrarne v Zaporožju, ki je pod nadzorom Rusije, odjeknile močne eksplozije.
        JERUZALEM - V streljanju med molitvijo v sinagogi v vzhodnem Jeruzalemu je 21-letni Palestinec ubil sedem ljudi. Izraelska policija ga je po zasledovanju ubila. Napad je sledil izraelskemu napadu na palestinsko taborišče dan prej.
        MEMPHIS - Oblasti v ameriški zvezni državi Tennessee so objavile videoposnetke, na katerih temnopolti policisti pretepajo temnopoltega Tyra Nicholsa, ki so ga ustavili zaradi domnevno neprevidne vožnje. Kasneje je Nichols umrl. Objava posnetkov je po ZDA sprožila mirne proteste.
        HAAG - Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je objavila dolgo pričakovano poročilo, ki odgovornost za napad s klorom leta 2018 v mestu Duma med državljansko vojno v Siriji, v katerem je umrlo 43 ljudi, pripisuje Damasku.

SOBOTA, 28. januarja
        PRAGA - Na predsedniških volitvah na Češkem je upokojeni general Petr Pavel premagal nekdanjega premierja in milijarderja Andreja Babiša. Po razglasitvi rezultatov je poudaril, da so zmagale vrednote, kot so resnica, dostojanstvo, spoštovanje in ponižnost.
        JERUZALEM - Vzhodni Jeruzalem je pretresel še en strelski napad, v katerem sta bila huje ranjena dva moška. Napad je izvedel 13-letni Palestinec.
        TRIPOLI - Italija in Libija sta se dogovorili, da bosta v prihodnje še odločneje ukrepali proti nezakonitim migracijam v Sredozemlju, je povedala italijanska premierka Giorgia Meloni. Državi sta ob njenem obisku podpisali tudi 7,4 milijarde evrov vreden sporazum o oskrbi s plinom.

NEDELJA, 29. januarja
        ANKARA - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da bi Ankara lahko vstop Finske v zvezo Nato potrdila brez njihove sosede Švedske. Ob tem je ponovil zahtevo, da jim Švedska izroči osumljence, ki jim Turčija očita teroristične aktivnosti.
        LONDON - Britanski premier Rishi Sunak je odstavil predsednika konservativne stranke Nadhima Zahawija, potem ko je preiskava morebitnega izogibanja davkom pri Zahawiju v času, ko je bil še finančni minister, pokazala resne kršitve ministrskega kodeksa.
        ST. PÖLTEN - Vladajoča Ljudska stranka je na deželnih volitvah v Spodnji Avstriji utrpela velike izgube. Je zmagala, a izgubila absolutno večino v parlamentu. Drugi so svobodnjaki, ki so prehiteli socialdemokrate.
        PARK CITY - Veliko nagrado žirije na filmskem festivalu Sundance je prejela ameriška socialna drama A Thousand and One režiserke A. V. Rockwell. Glavno nagrado občinstva si je prislužil film Radical, posnet po resnični zgodbi učitelja, ki je poučeval v obubožani mehiški šoli.

PONEDELJEK, 30. januarja
        BALTIMORE - Ameriški predsednik Joe Biden je zavrnil možnost, da bi ZDA Ukrajini poslale lovska letala F-16. Podobno je to 29. 1. izključil tudi nemški kancler Olaf Scholz, medtem ko francoski predsednik Emmanuel Macron dobave bojnih letal načeloma ne izključuje.
        PEŠAVAR - V mošeji je med opoldansko molitvijo odjeknila silovita eksplozija, ki je zahtevala 84 smrtnih žrtev. Samomorilski napadalec je imel med napadom oblečeno policijsko uniformo.
        PRIŠTINA - Albanski in kosovski mediji so poročali o novem non-paperju, v katerem neimenovani zahodni diplomat izpostavlja negativne posledice za obe državi, če ne bosta sprejeli najnovejšega predloga EU o normalizaciji odnosov.
        LONDON - Nekdanji britanski premier Boris Johnson je izjavil, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin v nenavadnem telefonskem pogovoru tik pred napadom Rusije na Ukrajino zagrozil z raketnim napadom. V Kremlju so Johnsonove navedbe označili za laž.
        ŽENEVA - Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je sporočil, da Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še ne bo odpravila izrednih razmer, razglašenih zaradi pandemije. Opozoril je, da pandemije še ni konec.
        VATIKAN - Papež Frančišek je imenoval novega prefekta vplivnega dikasterija za škofe, Roberta Francisa Prevosta, ki je zamenjal kardinala Marca Ouelleta. Ta je papežu podal svoj odstop, potem ko je bil soočen z obtožbami o spolnem napadu. Obtožbe sicer zanika.

TOREK, 31. januarja
        KIJEV - Ukrajina bo od zahodnih zaveznic prejela med 120 in 140 bojnih tankov, je dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, pri čemer pa ni navedel časovnega okvira njihove dobave. Gre za nemške tanke leopard 2, britanske challenger 2 in ameriške M1 abrams.
        KIJEV/MOSKVA - Ruske sile so zavzele vas Blahodatne, ki se nahaja severno od mesta Bahmut v ukrajinski regiji Doneck, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ukrajinska stran izjave ministrstva ni komentirala, je pa pred tem poročala o intenzivnih spopadih v okolici Blahodatnega.
        PARIZ - V številnih francoskih mestih so spet potekali protesti proti načrtovani pokojninski reformi in stavke, ki naj bi se jih udeležilo okoli 1,2 milijona ljudi. Delo so med drugim prekinili zaposleni v javnem prometu, zdravstvu in šolstvu.
        RAMALA - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je med obiskom Zahodnega brega potrdil zavezanost ZDA rešitvi dveh držav in strani vnovič pozval k umiritvi napetosti v času, ko se izraelsko-palestinski konflikt nevarno zaostruje.
        WASHINGTON - ZDA so očitale Rusiji, da zavrača nadaljevanje inšpekcijskih pregledov na terenu, ki jih zahteva pogodba o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start in režim nadzora oborožitve med državama na splošno.
        KINŠASA - Papež Frančišek je prispel v DR Kongo, prvo postajo afriške turneje. 1. 2. se je njegove maše na prostem udeležilo več kot milijon vernikov. Srečal se je tudi z žrtvami nasilja in številnimi predstavniki humanitarnih organizacij.
        WASHINGTON - Mednarodni denarni sklad (IMF) je v dopolnjenem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih (WEO) izboljšal napoved za letošnjo svetovno gospodarsko rast, in sicer glede na zadnje redno poročilo jeseni lani za 0,2 odstotne točke na 2,9 odstotka.
        LJUBLJANA - V boju proti korupciji je skoraj tretjina držav v Zahodni Evropi in EU dosegla zgodovinsko nizke rezultate, ugotavlja nevladna organizacija Transparency International (TI) ob objavi indeksa zaznave korupcije v javnem sektorju (CPI) za leto 2022.
        SEATTLE - Ameriški proizvajalec letal Boeing se je poslovil od ikone, dostavil je namreč svoje zadnje veliko letalo 747, ki ga je izdeloval 55 let. Skupaj z zadnjim jih je Boeing izdelal 1574.
        LOS ANGELES - Ameriški igralec in producent Alec Baldwin je bil uradno obtožen nenamernega uboja zaradi nenamerne ustrelitve snemalke na snemanju vesterna Rust oktobra 2021.

SREDA, 1. februarja
        BRUSELJ - Evropska komisija je napovedala zakonodajna predloga na področjih okolju prijaznih tehnologij in kritičnih surovin, poenostavila bo tudi evropska pravila za državne pomoči, da bi se zoperstavili grožnji, ki jo evropski industriji predstavljajo subvencije v ZDA.
        LONDON - V Veliki Britaniji je potekala največja stavka zaposlenih v javnem sektorju v zadnjem desetletju, ki naj bi se je udeležilo okoli pol milijona zaposlenih v šolah, javnem prometu in drugih službah. Zahtevali so višje plače in boljše delovne pogoje.
        PRIŠTINA - Vzpostavitev skupnosti srbskih občin ni mogoča, ker je protiustavna, je dejal kosovski premier Albin Kurti. Napovedal je, da Priština ne bo popustila pritiskom Zahoda, da na podlagi predloga EU do marca sklene sporazum o normalizaciji odnosov z Beogradom.
        MOSKVA - Rusko sodišče je v odsotnosti obsodilo novinarja Aleksandra Nevzorova na osem let zapora zaradi domnevnega širjenja lažnih informacij o ruski vojaški ofenzivi v Ukrajini. Nevzorov je sicer že pred časom zapustil Rusijo.
        PERTH - V Avstraliji so po več dneh iskanja našli majhno, a nevarno radioaktivno kapsulo, ki je januarja med prevozom iz rudnika v skladišče padla s tovornjaka na oddaljenem odseku puščavske avtoceste v Zahodni Avstraliji.

ČETRTEK, 2. februarja
        KIJEV - Evropska komisija je bila na obisku v Ukrajini. Predsednica Ursula von der Leyen je po srečanju s predsednikom Volodmirjem Zelenskim napovedala, da bo EU do 24. 2., ko bo minilo eno leto od ruske invazije na Ukrajino, uvedla deseti sveženj sankcij proti Rusiji.
        VOLGOGRAD - Rusijo ponovno ogrožajo nemški tanki, tako kot med drugo svetovno vojno, je ob 80. obletnici zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v bitki za Stalingrad dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Zahod je obtožil protiruske nastrojenosti.
        FRANKFURT - Svet Evropske centralne banke (ECB) je petič zapored zvišal osrednje obrestne mere v območju evra, in sicer za 0,5 odstotne točke. Od julija lani jih je skupno zvišal za tri odstotne točke, tako da je glavna evrska obrestna mera na najvišji ravni po novembru 2008.
        BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v parlamentu predstavil predlog EU o normalizaciji odnosov s Prištino. Dejal je, da je za Srbijo najhujša točka predloga, da Srbija ne bo nasprotovala članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah. Ob tem so v parlamentu izbruhnili neredi.
        OMAGH - V Veliki Britaniji so ponovno odprli preiskavo bombnega napada v Omaghu na Severnem Irskem leta 1998. Sodnik je namreč zahteval razjasnitev okoliščin napada, v katerem je umrlo 29 ljudi, saj da obstajajo dokazi, da bi ga lahko preprečili.
        DUNAJ - Avstrija je izgnala štiri ruske diplomate, ki delajo na Dunaju, ker so izvajali aktivnosti, ki niso združljive z njihovim diplomatskim statusom. Državo morajo zapustiti do 8. 2.
        DUNAJ - Sodišče štiri moške spoznalo za krive, da so Kujtimu Fejzulaiju novembra 2020 pomagali pri izvedbi terorističnega napada na Dunaju, v katerem so umrli štirje ljudje. Dva izmed njih sta prejela dosmrtno kazen, še dva pa po 19 in 20 let zapora. Dva je sodišče oprostilo obtožb.
        SOFIJA - Predsednik Bolgarije Rumen Radev je razpustil parlament ter za 2. 4. razpisal predčasne parlamentarne volitve, saj so propadli vsi trije ustavni poskusi za sestavo nove vlade. To bodo že pete predčasne volitve v dveh letih.
        BRUSELJ - Evropski parlament je potrdil odvzem imunitete dvema evroposlancema, Belgijcu Marcu Tarabelli in Italijanu Andrei Cozollinu, ki sta bila tarča belgijske preiskave domnevnega podkupovanja s strani Katarja in Maroka.
        MANILA - ZDA so si v okviru novega dogovora s filipinskimi oblastmi zagotovile dostop do dodatnih štirih oporišč na Filipinih. Obrambni minister Lloyd Austin je Filipine označil za ključno zaveznico ZDA, sploh v luči kitajskega delovanja v regiji.

snk/spo/mc/vr/rp/rbi/sk/np/vb/rpe/msc/sg/zc/jb/mlu/tib/blm/bg/lkr/mrn/jhl/jes/lkr
© STA, 2023