Pregled - šport, 24. 1. (torek)

Ljubljana, 24. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 24. januarja.

KRONPLATZ - Mikaela Shiffrin je postala prva alpska smučarka v zgodovini, ki je na tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju osvojila 83 zmag. Američanka se je novega podviga veselila na veleslalomu na Kronplatzu. Sedemindvajsetletnica je zmagala na svoji še deveti tekmi to sezono, četrti veleslalomski. Na Kronplatzu je zmagala še drugič po letu 2019. Edini smučar z več zmagami v svetovnem pokalu v absolutni žensko-moški konkurenci je Šved Ingemar Stenmark, ki je od leta 1974 do 1989 zbral 86 zmag.Od treh Slovenk se je v finale uvrstila le Ana Bucik, ki je v finalu za tri mesta izboljšala svojo uvrstitev, prvega od dveh veleslalomov na tem prizorišču je sklenila na 14. mestu. Tina Robnik in Neja Dvornik sta ostali pred vrati finala.
Drugo mesto je osvojila Švicarka Lara Gut-Behrami, tretja je bila domačinka Federica Brignone.

SCHLADMING - Clement Noel je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Schladmingu. Francoz je slavil pred Švicarjem Ramonom Zenhäusernom in Norvežanom Lucasom Braathenom. Slovenca Štefan Hadalin in Tijan Marovt se nista uvrstila v finale.Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je dosegel najboljši čas prve vožnje slaloma, je v finalu zapravil boj za finale in stopničke ter tekmo končal na 11. mestu. Osemindvajsetletnik ostaja izenačen z Benjaminom Raichom s štirimi zmagami na slalomih v Schladmingu.

LJUBLJANA - Hokejisti Olimpije so na zaostali tekmi 31. kroga lige ICEHL v Ljubljani izgubili proti Salzburgu z 1:5 (0:2, 0:0, 1:3). S tem so nadaljevali neuspešno serijo, v zadnjih 14 tekmah so zmagali le enkrat in so vse dlje od uvrstitve v končnico. Črnega niza ni prekinila niti poteza trenerja Mitje Šivica, ki je pred začetkom dvoboja odtopil, ker naj bi spoznal, da ekipi ne more več pomagati. Vprašanje pred tekmo je bilo, kako bodo na to reagirali igralci, ki jih je vodil Šivičev pomočnik Matic Kralj. Trdili so, da imajo pravo energijo, toda ne rezultat ne igra tega nista pokazala.

MARIBOR - Odbojkarice Nove KBM Branika so na tretjem turnirju srednjeevropske lige v Mariboru premagale svoje največje rivalke, igralke Calcita Volleyja, s 3:2 (19, -20, 18, -21, 13). Za Mariborčanke je to ob treh porazih druga zmaga v ligi, za Kamničanke pa na drugi tekmi prvi poraz.

LJUBLJANA - Najboljši športniki leta 2022 med invalidi so gluha atletinja Leja Glojnarič, gluhi teniški igralec Marino Kegl, moška reprezentanca gluhih v košarki tri na tri ter ženska ekipa v odbojki sede. Priznanja za preteklo leto so pri krovni organizaciji, Zvezi za šport invalidov - Paralimpijskem komiteju Slovenije podelili danes na Brdu.Za Kegla je to drugo takšno priznanje, za Glojnarič pa prvo.
V košarkarski ekipi, ki je osvojila naslov svetovnih prvakov, so bili Miha Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik in Jaka Markovič.

TRBIŽ/FORNI AVOLTRI - Slovenska reprezentanca je na Olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem) 2023 v italijanski Furlaniji Julijski Krajini osvojila drugo zlato medaljo. Biatlonec Pavel Trojer je v posamičnem sprintu na razdalji 7,5 km za več kot 20 sekund ugnal najbližjega zasledovalca, Poljaka Jakuba Potonieca, tretji je bil Francoz Judicael Perrillat Bottonet.To je druga medalja za Slovenijo na letošnjem zimskem Ofemu. V ponedeljek je bila Nika Prevc zlata na posamični tekmi smučarskih skakalk na srednji skakalnici v Planici.

VARŠAVA - Fernanda Santosa, do prejšnjega meseca selektorja portugalske nogometne reprezentance, so danes ustoličili za novega glavnega stratega stratega Poljske. Oseminšestdesetletni Portugalec je nasledil Czeslawa Michniewicza, ki so ga odpustili po porazu v osmini finala svetovnega prvenstva v Katarju.

MELBOURNE - Grški teniški zvezdnik Stefanos Cicipas se je zanesljivo uvrstil v polfinale odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V četrtfinalu je po dveh urah in 17 minutah ustavil pohod mladega Čeha Jirija Lehečke in ga premagal s 6:3, 7:6, 6:4.Štiriindvajsetletni Atenčan se je četrtič in tretjič zapovrstjo uvrstil med štiri najboljše na OP Avstralije, za prvi finale pa se bo v petek pomeril proti Rusu Karenu Hačanovu. Dve leti starejši Rus je napredoval po predaji Američana Sebastiana Korde pri vodstvu prvega s 7:6, 6:3, 3:0. V ženski konkurenci sta si polfinalni nastop zagotovili Kazahstanka Jelena Ribakina in Belorusinja Viktorija Azarenka. Prva je premagala latvijsko soimenjakinjo Jeleno Ostapenko, druga pa je izločila tretjo nosilko Jessico Pegula iz ZDA.

ic/am/lr/alz/ag/tb/nem/ic
© STA, 2023