Pregled - Slovenija, 24. 1. (torek)

Ljubljana, 24. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 24. januarja.

LJUBLJANA - DZ je s 55 glasovi za in 29 glasovi proti imenoval devet ministrov 15. slovenske vlade, ki jo vodi Robert Golob. Glasovanje je bilo potrebno zaradi reorganizacije vlade, ki jo je prinesla novela zakona o vladi. Ta predvideva 20-člansko ministrsko ekipo in tri povsem nova ministrstva. Na prvi seji je nova ministrska ekipa imenovala nekatere državne sekretarje na novoustanovljenih ministrstvih in ministrstvih s spremenjenimi delovnimi področji. Premier je po potrditvi ministrskih kandidatov poudaril, da koalicija kljub marsikdaj različnim pogledom deluje enotno. Ta enotnost izhaja iz skupnih vrednot in ciljev, kar je tudi po osmih mesecih od nastopa mandata najboljša popotnica za nadaljnje delo vlade, je prepričan.

LJUBLJANA - Vlada je izdala uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja, s katero je najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote določila pri 98,70 evra na megavatno uro. Ukrep bo znižal cene v 18 sistemih daljinskega ogrevanja od skupno 59, kjer se distribucija toplote izvaja kot gospodarska javna služba. Uredba velja od 1. januarja do 30. aprila.

LJUBLJANA - DZ je po odložilnem vetu državnega sveta znova podprl novelo zakona o finančni upravi. Glede na napovedi je bilo sicer pričakovati nasprotno, a so poleg poslancev Svobode glasove prispevali tudi v Levici. Dogovorili so se namreč, da bodo domnevno sporni člen o tajnem sledenju sami poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje.

LJUBLJANA - DZ je s 53 glasovi za in 32 glasovi proti za predsednika vrhovnega sodišča imenoval Miodraga Đorđevića. Predlog za njegovo imenovanje je na podlagi pozitivnih mnenj vrhovnega sodišča in Sodnega sveta v DZ posredovala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Sodni svet je izpostavil njegove strokovne kvalifikacije in dolgoletne sodniške izkušnje. Dejstvo, da zaradi starosti ne bo dokončal mandata, pa jih ni odvrnilo od podpore.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela vladni projekt za plačno skupino J v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva, ki omogoča izplačevanje delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Javnemu uslužbencu se lahko za posamezni mesec od januarja izplača dodatek v višini do 150 evrov bruto za polni delovni čas. Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije pa je odločil, da napovedanega protestnega shoda sindikalnih zaupnikov pred vlado v sredo ne bo. Premier Robert Golob je na seji DZ v odgovoru na poslansko vprašanje sicer ocenil, da plačni sistem ne deluje zaradi vseh parcialnih dogovorov, ki so jih v preteklosti sprejemale vse dosedanje vlade.

LJUBLJANA - Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, ki nasprotuje vladnemu sklepu glede Muzeja slovenske osamosvojitve, bo po besedah predsednika združenja Lojzeta Peterleta začelo izvajati načrt v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve, če vlada ne bo spremenila odločitve. Ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki ji zaradi dogajanja grozi interpelacija, je ponovila, da se muzej osamosvojitve ne ukinja, pač pa gre za združevanje dveh javnih zavodov v enega. Ob vladnem sklepu sta nestrinjanje izrazila svet muzeja osamosvojitve in direktor Muzeja novejše zgodovine Jože Dežman, zaposleni v muzeju pa so opozorili, da pred sprejetjem vladnega sklepa ni bilo javne razprave niti analize združevanja in njenih posledic.

LJUBLJANA - Prešernova nagrada Svetlani Makarovič se lahko izroči, je sporočila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Na ministrstvu so v Arhivu RS preverili, da je umetnica ni prevzela, zato je v skladu z zakonom to mogoče. Umetnica je nagrado zavrnila, ker jo je istega leta prejel tudi pater Marko Rupnik. Ministrica je še pojasnila, da ni zakonskih zadržkov, da ji nagrade ne bi vrnili, če je to njena želja. Glede finančnega vidika nagrade je pojasnila, da je o tem treba še presoditi.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je srečala s predsednico SD Tanjo Fajon in vodjo poslanske skupine Janijem Prednikom. Spregovorili so o izzivih zdravstvene reforme, morebitnih spremembah ustave, predvsem v luči imenovanja funkcionarjev s strani predsednice republike, dotaknili pa so se tudi vprašanj političnega sistema in pokrajin.

LJUBLJANA - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je lani nemoteno financiral pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, a s primanjkljajem v višini okoli 133 milijonov evrov, ki ga je pokril z lastnimi viri iz presežkov minulih let. Tudi za letos načrtovani primanjkljaj v višini 48,4 milijona evrov bo po načrtih pokrit z lastnimi viri ZZZS. V finančni načrt za letošnje leto sicer še niso vključeni finančni učinki dogovorov o višjih plačah v zdravstvu ter uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih in obsegu sredstev za leto 2023, ki je začela veljati danes.

LJUBLJANA - Najustreznejši način zagotovitve dvotirnosti železniške proge Divača-Koper je gradnja dodatnega levega tira ob že umeščenem drugem tiru ter ukinitev obstoječe proge med Koprom in Prešnico, je sklenila vlada. Sledi priprava državnega prostorskega načrta, ki bo omogočil pridobitev gradbenega dovoljenja. Zaradi preusmeritve prometa na drugi tir bodo traso obstoječe proge med Prešnico in Koprom namenili kolesarjem.

LJUBLJANA - Poslovni direktor družbe Gen energija Danijel Levičar je glede postavitve morebitnega drugega bloka krške nuklearke povedal, da bi ta lahko začel delovati leta 2035, če bi vsi postopki tekli neprekinjeno. Sedaj dopolnjujejo pobudo za izdelavo državnega prostorskega načrta. Skupina Gen je lani ustvarila 4,1 milijarde evrov prihodkov in okoli 23 milijonov evrov čistega dobička.

LUXEMBOURG - Evropsko javno tožilstvo je v okviru preiskave čezmejne prevare pri davku na dodano vrednost v desetih članicah EU, med njimi Sloveniji, izvedlo 61 preiskav. Pet ljudi so pridržali. Osumljenci so s prevaro po prvih ocenah pridobili za 32 milijonov evrov koristi.

CELJE - Celjski kriminalisti so zaključili večmesečno preiskavo kriminalne združbe. V zaključni akciji so odvzeli prostost šestim osebam, osumljenim storitve 40 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z drogami. Preiskovalni sodnik je za dve osebi odredil pripor, štiri pa so po preiskavi spustili na prostost, so danes sporočili s policije.

LJUBLJANA - Ljubljansko okrožno sodišče je Aleša Zupančiča spoznalo krivega neupravičene proizvodnje in prometa z mamili. Obsodilo ga je na 12 let in šest mesecev zapora, stransko denarno kazen v višini 50.000 evrov in vrnitev okoli 150.000 evrov premoženjske koristi, ki naj bi izhajala iz trgovine z drogo, je poročal Večer.

LJUBLJANA - Policija je lani obravnavala 32.042 nezakonitih prehodov državne meje, kar je več kot trikrat toliko kot v letu pred tem, ko so jih skupaj našteli 10.198 oziroma dvakrat več kot leta 2019. Kot izhaja iz statistike, so se decembra na prvo mesto po številu spet prebili prebežniki iz Afganistana, na vrhu ostajajo tudi državljani Burundija in Indije.

np/moz/bg/mlj/np
© STA, 2023