Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 24. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

KRONPLATZ - Mikaela Shiffrin vodi po prvi vožnji prvega od dveh veleslalomov za svetovni pokal alpskih smučark na Kronplatzu v Italiji. Švicarka Lara Gut-Behrami na drugem mestu zaostaja 13 stotink sekunde, zaostanek Italijanke Federice Brignone na tretjem mestu znaša 27 stotink sekunde. Slovenka Ana Bucik se je v drugo vožnjo uvrstila s 17. časom (+2,03). Tina Robnik in Neja Dvornik sta ostali brez finala.

Ameriška šampionka Shiffrin lahko že danes s 83. osvojeno zmago postavi nov ženski mejnik po številu zmag v svetovnem pokalu.

LJUBLJANA - Judoisti konec tedna v Almadi z veliko nagrado Portugalske začenjajo sezono 2023. V polnem teku je nabiranje točk za svetovno lestvico, ki je kvalifikacijsko sito za olimpijske igre 2024 v Parizu. Na prvi tekmi bo tako nastopilo kar osem slovenskih borcev. V ženki konkurenci bodo nastopile Anka Pogačnik v kategoriji do 70 kg ter Patricija Brolih in Metka Lobnik v kategoriji do 78 kg. Med moškimi se bo v najlažji kategoriji do 60 kg predstavil David Štarkel, Martin Hojak in Nace Herkovič bosta tekmovala v kategoriji do 73 kg, Enej Marinič in Vito Dragič pa v kategoriji nad 100 kg.

MELBOURNE - Beloruska teniška igralka Viktorija Azarenka je druga polfinalistka odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V četrtfinalu je s 6:4, 6:1 po uri in 37 minutah ugnala tretjo nosilko Jessico Pegula iz ZDA. Nekdanja dvakratna zmagovalka OP Avstralije v letih 2012 in 2013 se bo v polfinalu pomerila s Kazahstanko Jeleno Ribakino. Ta je v prvem današnjem dvoboju ugnala Latvijko Jeleno Ostapenko s 6:2, 6:4.

MELBOURNE - Ruski teniški igralec Karen Hačanov je prvi polfinalist odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Napredovanje med štiri najboljše si je zagotovil predčasno, saj je moral pri vodstvu Rusa s 7:6, 6:3, 3:0 zaradi poškodbe zapestja dvoboj predati Američan Sebastian Korda. V polfinalu se bo Hačanov pomeril z boljšim iz obračuna med Grkom Stefanosom Cicipasom in Čehom Jirijem Lehečko.

NYON - Evropska nogometna zveza Uefa in Združenje navijačev Evrope sta v ponedeljek v Nyonu podpisala sploh prvi memorandum o soglasju. Ta formalizira sodelovanje med obema stranema in določa prednostne naloge do leta 2026. Med njimi sta tudi ohranjanje obstoječe nogometne piramide in nadgradnja navijaške izkušnje, je v izjavi zapisala Uefa.

DALLAS - Hokejisti Buffala so davi v severnoameriški hokejski ligi NHL presenetili vodilno ekipo zahoda Dallas in se v Teksasu veselili zmage po podaljšku s 3:2. Po podaljšku je do zmage prišel tudi Calgary, ki je s 4:3 premagal Columbus. Po 2:25 minute dodatnega dela je gostiteljem obe točki priigral Dillon Dube. Toronto je s 5:2 premagal New York Islanders, zmago pa je dosegla druga ekipa iz New Yorka. Rangers so bili s 6:2 boljši od Floride.

CHICAGO - Košarkarji Chicaga so ponoči v severnoameriški ligi NBA premagali Atlanta Hawks s 111:100. Zaradi bolezni v ekipi tokrat ni bilo slovenskega košarkarja Gorana Dragića. Atlanta kljub porazu ostaja osma na vzhodu, Chicago zdaj zaostaja za dve zmagi.

alz/ag/alz
© STA, 2023