Tedenski pregled - Slovenija od 20. do 26. 1.

Ljubljana, 27. januarja - Vlada, ki je s potrjenimi spremembami zakona o vladi v DZ vendarle dobila tri nova ministrstva, je javnost seznanila z analizo in prvimi osnutki zdravstvene reforme. Pripravlja tudi izhodišča za plačno reformo javnega sektorja, kjer se zahteve poklicnih skupin po višjih plačah kar vrstijo. Sodni epilog je končno dobila zadeva Balkanski bojevnik.

PETEK, 20. januarja

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je predstavil prve osnutke zdravstvene reforme. Vlada bo sledila zgledu Finske in Estonije s ciljem vzpostavitve digitaliziranega in finančno vzdržnega zdravstvenega sistema. Z letom 2025 naj bi bil ukinjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ključni cilj je vrnitev temeljne obravnave pacientov specialistom družinske medicine oz. pediatrov na primarni ravni. Minister je izpostavil tudi izsledke analize, da zdravstveni izdatki na prebivalca rastejo hitreje kot povprečna plača in BDP, brez ukrepov pa bo denarja za zdravstvo zmanjkalo v 15 letih.

LJUBLJANA - Zdravniška zbornica Slovenije je napoved reforme ocenila kot pozitivno, pri tem je pripravljena pomagati in sodelovati po strokovni plati. V civilni iniciativi Glas ljudstva so ogorčeni in zaskrbljeni, rešitve naj ne bi naslovile ključnih problemov, kot so dvoživke in finančna neravnovesja.

LJUBLJANA - Na območju Viča je v streljanju umrla ena oseba. Moški, ki je bil hudo ranjen, je umrl kmalu po prihodu policistov. Storilca še niso našli. Po poročanju medijev naj bi bila 34-letna žrtev, ki je že imela policijsko kartoteko, povezana s slovensko celico črnogorskega Kavaškega klana.

DAVOS - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je od 17. januarja kot prva slovenska zunanja ministrica mudila na Svetovnem gospodarskem forumu, kjer je sodelovala v več razpravah, v luči iskanja podpore za kandidaturo Slovenije za članico VS ZN 2024-2025 pa opravila številna dvostranska srečanja.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sprejela evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, s katerim sta govorila o humanitarni pomoči v kriznih situacijah in civilni zaščiti EU.

LJUBLJANA - Skupina Petrol je po preliminarni nerevidirani oceni lani ustvarila rekordnih 9,4 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 56 odstotkov nad planom. Za leto 2022 je skupina načrtovala 158,3 milijona evrov čistega dobička, na koncu je beležila 12,1 milijona evrov izgube.

LJUBLJANA - Sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo SODO je pridobil soglasje Agencije za energijo za desetletni razvojni načrt, ki opredeljuje vlaganja v skupni višini 3,5 milijarde evrov.

LJUBLJANA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je glede vladne odločitve o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve (MSO) in Muzeja novejše zgodovine Slovenije (MNSZ) v eno muzejsko ustanovo, Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, pojasnila, da so pri odločitvi o združitvi sledili dejstvu, da se ustanovi pokrivata pri obravnavi teme. V NSi so napovedali pripravo interpelacije, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve bo po besedah predsednika združenja Lojzeta Peterleta začelo izvajati akcijski načrt v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve, predsednik SDS Janez Janša pa je odločitev označil za "izdajalsko potezo" vlade.

LJUBLJANA - Beseda leta 2022 v izboru SAZU je gasilec, kretnja leta pa je postala Vse je v naših rokah.

LJUBLJANA - Na protestnem shodu proti množičnemu turizmu 19. januarja pri nekdanji tovarni Rog so nekateri protestniki v policiste metali kepe in jih stisnili ob ograjo, ti pa so uporabili prisilna sredstva.

SOBOTA, 21. januarja

LJUBLJANA - Na plačna nesorazmerja so opozorili tudi ravnatelji šol. Od vlade pričakujejo, da jim do plačne reforme dodeli dodatek v višini 600 evrov bruto mesečno in finančno ovrednoti strokovne nazive.

LJUBLJANA - Začela je veljati nova višina minimalne bruto postavke za študentsko in dijaško delo v višini 6,92 evra.

PTUJ - V Termah Ptuj se je zgodila tragična nesreča, v kateri se je med rojstnodnevno zabavo med plavanjem poškodoval otrok in kljub zdravstveni pomoči kasneje v bolnišnici umrl. Policisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti.

CORTINA D'AMPEZZO - Alpska smučarka Ilka Štuhec je zmagala na smuku za svetovni pokal. To je bila njena deseta zmaga v karieri in prva po decembru 2018. Dan prej je na progi Olympia delle Tofane v isti disciplini osvojila drugo mesto.

NEDELJA, 22. januarja

LJUBLJANA - Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je v organizaciji Zveze združenje borcev za vrednote NOB Slovenije potekala spominska slovesnost. Govornica, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, je poudarila, da si je treba prizadevati za zajezitev kulture sovraštva, saj ta lahko privede do najhujšega nasilja in zla.

KRAKOV - Slovenski rokometaši so po porazu proti Špancem 20. januarja na svoji zadnji tekmi na svetovnem prvenstvu na Švedskem in Poljskem premagali Črno goro ter osvojili končno deseto mesto, s čimer imajo možnosti za uvrstitev na nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za poletne olimpijske igre v Parizu 2024.

PONEDELJEK, 23. januarja

BRUSELJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je udeležila zasedanja zunanjih ministrov EU. Kot je dejala, so se strinjali, da je treba nadaljevati izvajanje pritiska na Črno goro, da bi imenovala manjkajoče ustavne sodnike. Z italijanskim kolegom Antoniem Tajanijem sta ob robu zasedanja govorila o sodelovanju pri upravljanju migracij na zahodnobalkanski migracijski poti po vstopu Hrvaške v schengen.

LJUBLJANA - Večji del države so zajele obilnejše padavine, težave je povzročal tudi močan veter. Burja, ki je v Vipavski dolini mestoma dosegala hitrost do 140 kilometrov na uro, in sneženje sta ponekod povzročila izpade elektrike. Pristaniška kapitanija Koper je zaradi močnega vetra zjutraj priprla koprsko pristanišče. V olimpijskem centru v Češči vasi pri Novem mestu je preobilen moker sneg zrušil napihljivo streho tamkajšnjega velodroma.

LJUBLJANA - Vseh 53 poslancev Gibanja Svoboda, SD in Levice je uskladilo in podpisalo zavezo za sodelovanje in podporo pri izvedbi zdravstvene reforme.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zavrnilo zahtevo za začasno zadržanje zadnje novele zakona o dohodnini, ki jo je skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti konec 2021 vložila skupina poslancev SDS in NSi. Bo pa zadevo obravnavalo absolutno prednostno.

LJUBLJANA - Vladna stran je predstavnikom 45 sindikatov javnega sektorja predstavila analizo stanja na področju plačnega sistema v javnem sektorju, dogovorili so se o časovnici in poteku priprave reforme. Ta naj bi zaživela z letom 2024, lestvica naj bi bila vezana na povprečno plačo v zasebnem sektorju, razmerje med najvišjo in najnižjo plačo pa naj bi bilo ena proti sedem. Koalicija naj bi se z izhodišči za plačno reformo seznanila 1. februarja, sindikati pa so napovedali pripravo pripomb.

LJUBLJANA - Delničarji Petrola na skupščini niso sledili predlogu SDH, naj se odpokliče člana nadzornega sveta Aleksandra Zupančiča. Seznanili so se s poslovanjem Geoplina, čista izguba poslovnega leta 2022 je ocenjena na 27,9 milijona evrov.

LJUBLJANA - Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) je skladno z napovedmi zaradi domnevnega oškodovanja naročnikov v ocenjeni vrednosti 52,3 milijona evrov vložilo kolektivno tožbo zoper operaterja A1 Slovenije.

LJUBLJANA - Generalno vodstvo stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS je začasno preložilo za 24. januar napovedano zaostritev stavke, ki sicer traja od 23. maja lani. V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough je pogajalski skupini namreč predlagal nadaljevanje pogajanj in nov stavkovni sporazum, ki vključuje umik 38 pisnih opozoril pred odpovedjo. Programski svet RTVS pa je sklenil, da se postopek razrešitve Grah Whatmougha, ki jezdaj v. d. generalnega direktorja zavoda, ustavi.

KRANJ - Okrožno sodišče je v obravnavi odškodninske tožbe, ki jo je predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša vložil zaradi zadeve Patria, z delno sodbo zavrnilo tožbeni zahtevek zoper nekdanjo tožilko in sodnike. Rok za pritožbo se izteče 21. februarja.

BLED - Začelo se je svetovno prvenstvo v zimskem plavanju, ki bo potekalo do 28. januarja, udeležuje se ga okoli 1000 udeležencev iz 31 držav. Temperatura vode v jezeru je okoli štiri stopinje Celzija.

TOREK, 24. januarja

LJUBLJANA - DZ je imenoval devet ministrov 15. slovenske vlade, ki jo vodi Robert Golob. Glasovanje je bilo potrebno zaradi reorganizacije vlade, ki jo je prinesla na referendumu novembra lani izglasovana novela zakona o vladi. Po novem ima vlada 19 ministrstev in en vladni urad. Premier je po potrditvi ministrskih kandidatov poudaril, da koalicija kljub marsikdaj različnim pogledom deluje enotno.

LJUBLJANA - Vlada je izdala uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanjaa. Uredba velja od 1. januarja do 30. aprila. S tem bo rast stroškov ogrevanja v najbolj prizadetih občinah precej nižja, je prepričana vlada.

LJUBLJANA - Potem ko je DS zaradi določbe, da bodo lahko finančni inšpektorji ob sumu davčnih kršitev brez sodne odredbe na vozilih namestili sledilne naprave, izglasoval veto na novelo zakona o finančni upravi, so v DZ novelo znova izglasovali ob podpori Gibanja Svobode in Levice. Slednji so novelo podprli ob obljubi, da bodo domnevno sporni člen v presojo poslali ustavnemu sodišču. Ustavno presojo je 26. januarja nato vložil varuh človekovih pravic.

LJUBLJANA - DZ je za predsednika vrhovnega sodišča imenoval Miodraga Đorđevića. Vrhovno sodišče bo vodil do upokojitve konec leta 2025 in ne poln šestletni mandat, v programu pa je napovedal krepitev samostojnosti in neodvisnosti sodstva ter prizadevanja za čim večjo finančno avtonomnost sodne veje.

LJUBLJANA - Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je sklenil, da za 25. januarja napovedanega protestnega shoda pred vlado ne bo. Vlada je namreč 23. januarja pripravila uradni predlog glede odprave zaostankov pri plačah zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Pogajanja se bodo nadaljevala.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela sklep, da bodo do dodatka v višini do 150 evrov upravičeni tudi v plačni skupini J v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva, predvsem zaradi preobremenitev.

LJUBLJANA - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je leta 2022 ustvaril primanjkljaj v višini okoli 133 milijonov evrov, za letos načrtuje primanjkljaj v višini 48,4 milijona evrov. Oba bo po načrtih pokril z lastnimi viri ZZZS. a v finančni načrt niso vključeni finančni učinki dogovorov o višjih plačah v zdravstvu in drugi, ocenjeni na 150 milijonov evrov. Glede načrtov o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa na ZZZS poudarjajo, da bo ta vir financiranja v višini okoli 600 milijonov evrov treba nadomestiti.

LJUBLJANA - Poslovni direktor družbe Gen energija Danijel Levičar je glede postavitve morebitnega drugega bloka krške nuklearke povedal, da bi ta lahko začel delovati leta 2035, če bi vsi postopki tekli neprekinjeno. Sedaj dopolnjujejo pobudo za izdelavo državnega prostorskega načrta. Skupina Gen je lani ustvarila 4,1 milijarde evrov prihodkov in okoli 23 milijonov evrov čistega dobička.

LJUBLJANA - Okrožno sodišče je Aleša Zupančiča spoznalo krivega neupravičene proizvodnje in prometa z mamili. Obsodilo ga je na 12 let in šest mesecev zapora, stransko denarno kazen v višini 50.000 evrov in vrnitev okoli 150.000 evrov premoženjske koristi. Vključno s kaznijo, ki mu jo je leta 2018 zaradi trgovanja z drogo izreklo celjsko okrožno sodišče, je enotna kazen 14 let in štiri mesece zapora. Sodba še ni pravnomočna.

LJUBLJANA - Policija je v letu 2022 obravnavala 32.042 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za 214 odstotkov več kot leta 2021, ko so jih skupaj našteli 10.198. Največ je bilo prebežnikov iz Afganistana, v vrhu ostajajo tudi državljani Burundija, Pakistana in Indije.

SREDA, 25. januarja

BRDO PRI KRANJU - Začel se je dvodnevni letni posvet diplomacije, namenjen predvsem spremembi zunanjepolitične strategije Slovenije, ki državo vrača v jedro EU. Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta poudarila, da mora Slovenija razmišljati o globalnih vprašanjih, sploh v luči kandidature za nestalno članico Varnostnega sveta ZN, ki je v tem trenutku prvi cilj diplomacije. Drugi dan sta diplomate nagovorili predsednici države in državnega zbora, Nataša Pirc Musar in Urška Klakočar Zupančič. Pirc Musar je v svojem prvem nagovoru diplomatom poudarila pomen odlične diplomacije, ki temelji na timskem delu.

BRDO PRI KRANJU - Premier Robert Golob je pozdravil odločitev Nemčije, ki je odobrila dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini, a ob tem poudaril, da gre za izrazito nemško notranjepolitično vprašanje. Premier tudi ne verjame, da bo to imelo odločilen vojaški vpliv, odločitev vidi predvsem kot zelo močno simbolno sporočilo.

LJUBLJANA - DZ je na izredni seji obravnaval predlog priporočila SDS za takojšnje reševanje razmer v zdravstvu, ki jih v SDS vidijo kot katastrofalne.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je članom odbora DZ za zdravstvo predstavil analizo stanja na področju zdravstva in časovnico načrtovanih sprememb. Poslanci menijo, da bo pri uveljavljanju sprememb ključen širši konsenz, opozicija pa je ob dobrih rešitvah pripravljena sodelovati.

LJUBLJANA - Svet UKC Ljubljana je za generalnega direktorja s polnim štiriletnim mandatom imenoval Marka Juga, ki bolnišnico kot v. d. vodi od lanskega septembra. Soglasje k njegovemu imenovanju mora podati še vlada.

LJUBLJANA - Analiza plač v javnem sektorju, ki jo je pripravila vlada, kaže, da je število zaposlenih leta 2015 znašalo 167.458, v prvi polovici leta 2022 pa v povprečju 188.814. Povprečna bruto plača se je v omenjeni primerjavi dvignila s 1756 na 2264 evrov.

LJUBLJANA - Združenje direktorjev socialnovarstvenih zavodov v okviru Skupnosti socialnih zavodov Slovenije od vlade zahteva uvedbo 700 evrov bruto dodatka mesečno na plače direktorjev in ostalih vodilnih delavcev iz plačne skupine B.

LJUBLJANA - V Lekarniški zbornici Slovenije so opozorili na pomanjkanje kadra tako v javnih kot bolnišničnih lekarnah. Razlogi so nizko vrednotenje njihovega dela in vedno večje obremenitve, pa tudi vedno večji pritiski in zahteve pacientov.

LJUBLJANA - Banka Slovenije ocenjuje, da so v evrskem območju konec leta 2022 prevladovali znaki šibkejše gospodarske aktivnosti, obeti za letos pa se izboljšujejo. Kot še ugotavlja centralna banka, se je obseg BDP lani povečal za 4,7 odstotka.

VATIKAN - Papež Frančišek se je v pogovoru za ameriško tiskovno agencijo AP odzval tudi na zadevo Rupnik. Dejal je, da ga je zadeva presenetila in prizadela, zagotovil je tudi, da ni imel nobene vloge pri obravnavi primera. O domnevnih zlorabah patra sta za italijanski časnik Domani spregovorili še dve nekdanji redovnici.

LJUBLJANA - Nadzorni svet RTVS je sprejel finančni načrt zavoda za leto 2023. Zavod bo tako lahko normalno posloval in izvrševal poslovne načrte, saj je bil sredi decembra, ko programsko-produkcijski načrt še ni bil potrjen, sprejet sklep o financiranju po dvanajstinah.

VELENJE - Na skupščini Združenja mestnih občin Slovenije je bil za novega predsednika izvoljen velenjski župan Peter Dermol, za podpredsednika pa župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel.

LJUBLJANA - Člani Združenja Manager so priznanje za življenjsko delo na področju menedžmenta podelili direktorju podjetja Pipistrel Ivu Boscarolu. Mladi manager leta 2022 je postal direktor podjetja Chipolo Primož Zelenšek, nagradi artemida pa sta prejeli generalna direktorica romunske družbe Euroins Asigurare Tanja Blatnik in poslovodna direktorica družbe Fraport Slovenija Babett Stapel.

LJUBLJANA/PARIZ - Animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje Urške Djukić je nominiran za cezarja, francosko filmsko nagrado, v kategoriji za najboljši animirani kratki film, je za STA potrdila režiserka. Cezarje bodo podelili 24. februarja.

LJUBLJANA - V turističnih nastanitvenih obratih so leta 2022 zabeležili 5,87 milijona prihodov turistov, kar je 46,6 odstotka več kot v letu prej. Turističnih prenočitev je bilo 15,59 milijona in s tem 38,5 odstotka več.

ČETRTEK, 26. januarja

LJUBLJANA - Na okrožnem sodišču se je skoraj 13 let po aretacijah končalo sojenje v zadevi Balkanski bojevnik, enem najbolj odmevnih primerov v zgodovini Slovenije. V tretjem sojenju je 17 obtoženih priznalo krivdo, sodišče pa jih je zaradi neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami obsodilo na že prestane zaporne kazni. Sodišče je sledilo predlogu tožilstva, ki je obtoženim z Draganom Tošićem na čelu očitalo, da so v letih 2008 in 2009 trgovali s kokainom in organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike v Evropo. Povezani naj bi bili tudi s srbskim narkokraljem Darkom Šarićem.

LJUBLJANA - Vlada je določila najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno zemeljskega plina v sistemih daljinskega ogrevanja tudi za zaščitene odjemalce, kamor sodijo socialne službe, vrtci, osnovne šole in zdravstveni domovi. Ta velja od 1. januarja.

BRDO PRI KRANJU - Slovenija in Španija imata odlične odnose in se strinjata, da je v trenutni krizi ključna enotnost Evrope, sta poudarila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon in njen španski kolega Jose Manuel Albares, ki je bil gost posveta slovenskih diplomatov. Albares, ki se je sestal z državnim vrhom, je izrazil podporo Sloveniji za članstvo v VS ZN.

STOCKHOLM - Ministrica za javno upravo v funkciji notranje ministrice Sanja Ajanović Hovnik se je na srečanju notranjih ministrov EU glede vračanja migrantov zavzela za manj zapleteno in hitrejšo uporabo dela vizumskega zakonika, ki omogoča uvedbo določenih omejitev pri vizumski politiki v odnosu do države, ki ne sodeluje v zadovoljivi meri. Brez učinkovitega vračanja po njenih besedah ne bomo postavili temeljev za učinkovito migracijsko politiko.

STOCKHOLM - Slovenija bo v Rim februarja poslala policijskega atašeja, da bi še izboljšala izmenjavo informacij z Italijo, so po srečanju notranje ministrice Sanje Ajanović Hovnik z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem sporočili z notranjega ministrstva.

LJUBLJANA - Stranka Gibanje Svoboda je ob prvi obletnici delovanja izpostavila pogled na projekte in reforme, ki jih še morajo izpeljati, da bo Slovenija vrnjena na pot razvoja. Prvak stranke in premier Robert Golob je ob tem ocenil, da so od ustanovitve prehodili "ogromno pot", največji uspeh pa naj bi bila spremenjena družbena klima.

LJUBLJANA - Vlada je dala soglasje k finančnemu načrtu ZPIZ za letos, po katerem bo februarja izvedena redna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov v višini 4,9 odstotka, marca pa uskladitev dodatka za pomoč in postrežbo in invalidnin za telesno okvaro v višini 9,8 odstotka. Načrtovano je tudi izplačilo letnega dodatka, so sporočili z vlade.

LJUBLJANA - Vlada je dala pozitivno mnenje h kandidaturi aktualnega generalnega državnega tožilca Draga Škete za nov mandat.

LJUBLJANA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je za v.d. direktorice novega Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije imenovala Natašo Robežnik, umetnostno zgodovinarko in dosedanjo vodjo pedagoškega oddelka v MNZS.

LJUBLJANA - Vlada je na seji potrdila pogodbo o opravljanju javne službe STA za letos, ki za približno deset odstotkov zvišuje nadomestilo. Predstavniki zaposlenih na STA pogodbo ocenjujejo kot pomemben korak naprej v smeri zagotavljanja finančne in uredniške avtonomije, a pričakujejo, da bo vlada poskrbela tudi za ustrezno nadgradnjo zakona o STA.

NOVO MESTO - Skupina Krka je leta 2022 ustvarila rekordnih 1,7 milijarde evrov prihodkov, kar je deset odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček je bil s 361,1 milijona evrov za 17 odstotkov večji kot leta 2021, kažejo predhodni nerevidirani izkazi.

MEŽICA - Tovarna akumulatorskih baterij (Tab) Mežica bo februarjah začela izdelovati litij-ionske baterije, je napovedal glavni izvršni direktor Taba Roman Burja.

LJUBLJANA - Pesnica Svetlana Makarovič bo sprejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki jo je pred 23 leti zavrnila, saj jo je prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik. Ta se je v zadnjem obdobju znašel v središču pozornosti zaradi navedb redovnic o domnevnih spolnih in čustvenih zlorabah. Pesnici bodo nagrado izročili na letošnji podelitvi Prešernovih nagrad.

mva/apo/bst/ase/mo/bst
© STA, 2023