Tedenski pregled - svet od 20. do 26. 1.

Ljubljana, 27. januarja - Po številnih pritiskih je Nemčija pristala na dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini, ZDA pa ji bodo poslale tanke abrams. V Kijevu so zaradi domnevne korupcije odstavili več visokih predstavnikov oblasti. V ZDA so našli nove tajne dokumente pri predsedniku Joeju Bidnu in nekdanjem podpredsedniku Miku Penceu. Nova Zelandija ima novega premierja.

PETEK, 20. januarja
        WASHINGTON - ZDA so rusko najemniško skupino Wagner označile za mednarodno kriminalno organizacijo, ki izvaja obsežna grozodejstva in krši človekove pravice. 26. 1. so proti njej uvedle sankcije.
        SOFIJA - V Bolgariji je propadel tudi tretji in zadnji poskus oblikovanja nove vlade po volitvah oktobra 2022. Socialistični stranki namreč ni uspelo pridobiti potrebne parlamentarne večine. Bolgari se bodo tako spomladi podali na nove predčasne volitve, že pete v dveh letih.
        NEW YORK - V starosti 81 let je umrl ameriški pevec, kitarist in tekstopisec David Crosby. Ustvarjal je za skupini The Byrds ter Crosby, Stills, Nash and Young, ki ju je tudi soustanovil in z njima razširil tedanje dojemanje rock glasbe.

SOBOTA, 21. januarja
        WASHINGTON - Na domu ameriškega predsednika Joeja Bidna v zvezni državi Delaware so med skoraj 13 ur dolgo preiskavo našli še šest zaupnih dokumentov, je sporočil Bidnov odvetnik Bob Bauer. Gre za dokumente iz časa, ko je bil Biden senator in nato podpredsednik ZDA.
        ZAPOROŽJE - Ruska vojska je sporočila, da so njene sile začele z ofenzivo v ukrajinski regiji Zaporožje, ki si jo je Rusija septembra lani enostransko priključila.
        ANKARA - Turčija je odpovedala načrtovani obisk švedskega obrambnega ministra Pala Jonsona v Ankari, potem ko je desničarski skrajnež, znan po protiislamskih stališčih, dobil dovoljenje za protest pred turškim veleposlaništvom v Stockholmu med katerim je zažgal Koran.
        BRATISLAVA - Na Slovaškem je zaradi prenizke udeležbe propadel referendum o spremembi ustave, ki bi omogočila razpustitev parlamenta pred koncem mandata. 25. 1. je nato parlament izglasoval spremembo ustave, ki bo omogočila predčasno razpustitev parlamenta.
        LIMA - Zaradi nadaljevanja nasilnih protestov privržencev odstavljenega perujskega predsednika Pedra Castilla so oblasti za nedoločen čas zaprle turistično znamenitost Machu Picchu. Okoli 400 domačih in tujih turistov so evakuirali iz mesta.
        LOS ANGELES - Na praznovanju kitajskega novega leta v Kaliforniji je prišlo do streljanja. Umrlo je deset ljudi, še najmanj deset drugih je bilo ranjenih. Storilec, 72-letni Američan azijskega rodu, je zbežal, nato si je sodil sam.
        TALLINN - Estonsko glavno mesto je uradno prevzelo naziv Zelena prestolnica Evrope 2023. Mesto si je naziv prislužilo zaradi sistemskega pristopa k zelenemu upravljanju in povezovanju različnih strategij s ciljem postati bolj zeleno.

NEDELJA, 22. januarja
        PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz sta na slovesnosti ob 60-letnici elizejske pogodbe poudarila pomen sodelovanja med državama za Evropo. Na skupni seji sta sestali tudi vladi obeh držav ter predstavniki parlamentov.
        JERUZALEM - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odstavil ministra za notranje zadeve in zdravje Arja Derija iz ultraortodoksne stranke Šas. To je storil po tistem, ko je vrhovno sodišče pred dnevi razsodilo proti imenovanju Derija, ker je bil obsojen v povezavi z utajo davkov.
        WELLINGTON - Novozelandska laburistična stranka je za svojega novega vodjo imenovala 44-letnega poslanca in ministra Chrisa Hipkinsa. Na čelu stranke je nasledil Jacindo Ardern, ki je odstopila. 25. 1. je Hipkins prevzel še vodenje vlade.
        ZAGREB - Zaradi snega, poledice in orkanskega vetra je bil v velikem delu Hrvaške oviran promet. Snežilo je tudi v višjih delih Dalmacije. Sneg je težave povzročal tudi v zahodnem delu Bosne in Hercegovine, kjer je v zametih ostalo več vozil, ter v Črni gori, kjer je obstal vlak.

PONEDELJEK, 23. januarja
        BRUSELJ - Zunanji ministri članic EU so se dogovorili o dodatnih 500 milijonih evrov za vojaško podporo Ukrajini. Sprejeli so četrti sveženj sankcij proti Iranu zaradi nasilnega zatiranja protestov ter se dogovorili o vzpostavitvi civilne misije EU v Armeniji.
        PRETORIA - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je bil med obiskom med obiskom v Južni Afriki oster do Zahoda, češ da ni več v hibridni vojni z Rusijo, ampak skoraj v pravi vojni.
        BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nagovoru državljanom dejal, da je načrt za Kosovo, ki sta ga predstavila Washington in Bruselj in predvideva normalizacijo odnosov, ne pa tudi srbskega priznanja Kosova, postal de facto pogajalski okvir za vstop Srbije v EU.
        PARIZ - Francoska vlada je predstavila predlog pokojninske reforme, ki je v državi sprožila številne kritike in proteste. Minister za delo Olivier Dussopt je dejal, da bi z opustitvijo načrta za zvišanje upokojitvene starosti reforma izgubila smisel.
        ALŽIR - Italijanska premierka Giorgia Meloni je podpisala sporazum o krepitvi sodelovanja z Alžirijo na področju energetike. Italijanska družba Eni pa je z alžirskim državnim energetskim podjetjem Sonatrach podpisala dva sporazuma o dobavi plina.
        MOSKVA - Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je izgnalo estonskega veleposlanika in znižalo raven diplomatskih odnosov med državama. Estonijo je obtožilo rusofobije. V odziv na ta ukrep sta Estonija in Latvija izgnali ruska veleposlanika.

TOREK, 24. januarja
        KIJEV - Več visokih uradnikov v Ukrajini je po razkritju domnevnih nepravilnosti in korupcije napovedalo odstop. Med njimi so mestnik vodje kabineta predsednika Kirilo Timošenko, namestnik generalnega tožilca Oleksij Simonenko, štirje namestniki ministrov in guvernerji petih ukrajinskih regij. Še več razrešitev je sledilo 25. 1. Nekateri predstavniki oblasti naj bi okoristili s finančno pomočjo Zahoda.
        TRST - Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je na konferenci o Zahodnem Balkanu dejal, da se Italija zavzema za pospešitev pristopanja držav regije k EU. Dodal je, da mora biti Italija bolj prisotna v tej regiji.
        HELSINKI - Finska mora razmisliti o vstopu v Nato brez Švedske, je izjavil finski zunanji minister Pekka Haavisto. Turčija je sicer preložila nov krog pogovorov s Švedsko in Finsko glede njunega članstva v Natu.
        BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila predlog operativne strategije za bolj učinkovito vračanje migrantov, ki so jim članice EU zavrnile prošnjo za mednarodno zaščito.
        NEW YORK - Odvetnik nekdanjega podpredsednika ZDA Mika Pencea je prejšnji teden na njegovem domu v Indiani odkril nekaj več kot deset dokumentov z oznako zaupno in jih predal zvezni policiji FBI. Pence je doslej zagotavljal, da nima nobenih zaupnih dokumentov.
        HAAG - Mehanizem za mednarodna kazenska sodišča je začel prizivni postopek v primeru nekdanjih vodilnih mož srbske varnostne službe Franka Simatovića in Jovice Stanišića, ki sta bila poleti 2021 obsojena na po 12 let zapora zaradi sodelovanja pri vojnih zločinih med vojno v BiH.

SREDA, 25. januarja
        BERLIN/WASHINGTON - Nemčija je po večmesečnem oklevanju odobrila dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini ter kot proizvajalka izdala dovoljenje drugim državam za dobavo. Sama se je zavezala, da bo dostavila 14 leopardov, dobavo pa so napovedale še Poljska, Finska, Španija in Norveška. ZDA pa so napovedale dobavo 31 bojnih tankov M1 abrams.
        MOSKVA - Sodišče je odredilo ukinitev najstarejše ruske organizacije za človekove pravice, Moskovske helsinške skupine. To je zadnji v vrsti pravnih ukrepov proti organizacijam, ki so kritične do Kremlja.
        STRASBOURG - Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo, da bo obravnavalo tožbi Nizozemske in Ukrajine proti Rusiji zaradi sestrelitve malezijskega potniškega letala nad Ukrajino leta 2014. Svojo odločitev je utemeljilo s tem, da je dovolj dokazov za obravnavo tožb.
        PRIŠTINA - Kosovske oblasti so pripravljene izpolniti vse obveznosti iz prej sprejetih sporazumov, je sporočil posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak.
        SARAJEVO - Predstavniški dom parlamenta Bosne in Hercegovine je potrdil imenovanje novega sveta ministrov. V novi vladi pod vodstvom Borjane Krišto iz HDZ BiH ni največje bošnjaške stranke SDA.
        ALGECIRAS - Moški je z mačeto napadel vernike v dveh cerkvah na jugu Španije, pri čemer je ubil cerkovnika in ranil še štiri ljudi. 25-letni Maročan je nezakonito bival v Španiji in naj bi čakal na izgon.
        SEOGWIPO - V morju med Južno Korejo in Japonsko je potonila tovorna ladja, ki je plula pod hongkonško zastavo. Umrlo je osem članov posadke od 13, ki so jih potegnili iz morja.

ČETRTEK, 26. januarja
        KIJEV - V novih ruskih napadih z raketami in droni je bilo v Ukrajini ubitih skupno najmanj enajst ljudi, prav toliko je bilo ranjenih. Ruske sile naj bi izstrelile 55 raket in 24 dronov kamikaz na cilje po vsej Ukrajini. V eksplozij naj bi odjeknilo v bližini nuklearke v Zaporožju.
        KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po obljubi dobave bojnih tankov zahodne države zaprosil tudi za rakete dolgega dosega in bojna letala.
        RAMALA - V izraelski raciji v begunskem taborišču Dženin na zasedenem Zahodnem bregu je bilo ubitih devet Palestincev. Palestinske oblasti so kasneje prekinile varnostno sodelovanje z Izraelom.
        WASHINGTON - Ameriški BDP se je lani okrepil za 2,1 odstotka, kar je precej manj kot leto prej, ko je rast znašala 5,9 odstotka, je sporočilo ameriško ministrstvo za trgovino.

mva/mc/vb/blm/sg/msc/las/tib/mlu/spo/sk/rp/rpe/mc
© STA, 2023