Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 9. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRASILIA - Množica pristašev nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara je v nedeljo v glavnem mestu Brasilia vdrla v osrednje državne institucije - v poslopja kongresa, vrhovnega sodišča in predsedniško palačo. Bolsonaro je nemire obsodil, a zanikal, da bi bil odgovoren zanje. Prizorišče napada je že obiskal predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki je napadalce na uradna poslopja ostro kritiziral. "Ti fašistični fanatiki so storili nekaj, česar v zgodovini te države še ni bilo," je dejal 77-letni levičarski politik in dodal, da bodo vandale polovili ter ugotovili, kdo jih financira. Dogajanje v brazilski prestolnici so obsodile številne države in Združeni narodi.

ŽENEVA - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je na mednarodni konferenci v švicarski Ženevi pozval k naložbam za pomoč Pakistanu pri okrevanju po uničujočih poplavah, ki so to državo prizadele poleti. Kot je dejal, je ta država žrtev podnebnih sprememb in "moralno propadlega svetovnega finančnega sistema". Pakistan bo za okrevanje predvidoma potreboval 16,3 milijarde dolarjev. Predsednica Evropske komisije je Ursula von der Leyen je dejala, da bo Bruselj državi pomagal s 500 milijoni evrov.

PRAGA - Milijarder in nekdanji češki premier Andrej Babiš je bil oproščen vpletenosti v dva milijona evrov vredno goljufijo pri pridobivanju subvencij Evropske unije. Do izreka sodbe v Pragi je prišlo le štiri dni pred predsedniškimi volitvami, na katerih velja za glavnega favorita. Prvi krog predsedniških volitev bo na Češkem potekal v petek in soboto. V kolikor nobeden od kandidatov ne bo prejel več kot 50 odstotkov glasov, bo dva tedna pozneje sledil še drugi krog.

KIJEV - Kljub hudim spopadom na vzhodu Ukrajine je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v nedeljskem videonagovoru zagotovil, da se ruski napadalci ne bodo prebili, obrambi pa obljubil okrepitve. Bahmut se drži, prav tako Soledar, čeprav je tam uničenje še večje in razmere zelo težke, je dejal Zelenski.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v nedeljo prvič v funkciji predsednika obiskal južno mejo ZDA, kjer se je ustavil med potjo proti Mehiki. Tam se bo udeležil vrha s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem in gostiteljem ter mehiškim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem. Biden je pod velikim političnim pritiskom zaradi naraščajočega števila nezakonitih prehodov meje in prošenj za azil ljudi iz Latinske Amerike.

TEL AVIV - Novi izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir je v nedeljo policiji naročil, naj z javnih površin odstrani vse palestinske zastave, saj bi te po njegovem mnenju lahko spodbujale k terorističnim dejanjem. Odredba ministra je sledila izpustitvi palestinskega zapornika, ki je bil leta 1983 obsojen za ugrabitev in uboj izraelskega vojaka in je prejšnji teden mahal s palestinsko zastavo, ko je bil v svoji vasi sprejet kot junak.

KAOLACK - V trčenju dveh avtobusov v kraju Gnibi v Senegalu je po zadnjih podatkih umrlo 39 ljudi, več kot sto pa je ranjenih. Senegalski predsednik Macky Sall je razglasil tridnevno žalovanje. Po podatkih senegalskega tožilstva je eden od avtobusov zaradi počene pnevmatike zapeljal s poti in čelno trčil v nasproti vozeče vozilo.

TEHERAN - Iranske oblasti so na smrt obsodile tri ljudi, obtožene uboja treh pripadnikov varnostnih sil na protivladnih protestih novembra lani, je sporočila iranska sodna tiskovna agencija Mizan. S tem se je število ljudi, obsojenih na smrt zaradi udeležbe na protestih, povečalo na 17. Množični protesti v Iranu potekajo od sredine septembra, ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini.

ZAGREB - Okoli 311.000 hrvaških osnovnošolcev bo danes prvič dobilo brezplačen obrok v šoli. Vlada je za ukrep, po katerem osnovne šole morajo zagotoviti učencem po en brezplačen obrok na dan, namenila 544,2 milijona kun ali 72 milijonov evrov. Večina šol na Hrvaškem je na to pripravljena, ne pa vse. Novi model prehrane v osnovnih šolah so na Hrvaškem uvedli na pobudo profesoric zagrebške pravne fakultete. Raziskava, ki so jo opravile, je pokazala, da 45 odstotkov otrok na Hrvaškem v šoli ne poje ničesar.

SUEZ - V Sueškem prekopu je zaradi okvare za krajši čas nasedla norveška tovorna ladja, ki so jo nato odvlekli z vlačilci. Promet je bil oviran, ne pa tudi blokiran, zato so nastale le manjše zamude.

LONDON - Princ Harry je v nedeljo v dveh intervjujih nanizal nove podrobnosti zadnjih let, ki jih je zaznamoval njegov razhod z družino. Zanikal je, da bi z Meghan njene člane obtožila rasizma in povedal, da trenutno ne govori z bratom in očetom. Spomine je napisal, da bi se branil pred sprevračanji resnice v medijih, je še dejal. Knjiga bo uradno prišla na police v torek, a podrobnosti iz nje so v zadnjih dneh intenzivno curljale v javnost, saj so jo v Španiji za kratek čas v nasprotju z dogovorom že predčasno ponudili kupcem.

WASHINGTON - Republikanska večina v predstavniškem domu ameriškega kongresa je prejšnji teden s težavo izvolila predsednika, sedaj pa mora potrditi pravila delovanja za naslednji dve leti, kjer pa lahko pride do upora bolj zmernih republikancev. Da je to šele začetek motenj v delovanju kongresa, je v nedeljo bil prepričan vodja kongresnih demokratov Hakeem Jeffries.

ZÜRICH - Švicarska centralna banka je lani po prvih ocenah ustvarila 132 milijard švicarskih frankov (143 milijard dolarjev oz. 136 milijard evrov) izgube, kar je največ doslej. Glavni krivec je bil padec vrednosti naložb v tujih valutah, so sporočili iz banke.

akt/akt
© STA, 2023