Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 7. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

SAPPORO - Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec (256,3 točke) je na prvi tekmi za svetovni pokal v japonskem Sapporu zasedla drugo mesto. Zmagala je Nemka Katharina Althaus (263,8), tretja pa je bila vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Avstrijka Eva Pinkelnig (249,7). To so bile prve stopničke za 24-letnico iz Poljan nad Škofjo Loko po nemškem Oberhofu ob koncu pretekle sezone. Skupno je 22. stala na odru za zmagovalke. Do točk so prišle še tri Slovenke. Nekoliko razočarana je končno osmo mesto v izteku skakalnice Okurayama pospremila Nika Križnar (237,5). Kar 12 mest je v finalu izgubila Nika Prevc (198,1), ki je preizkušnjo končala na 24. mestu. Eno točko za svetovni pokal pa je s 30. mestom ujela še Maja Vtič (143,8). Do točk so prišle še tri Slovenke. V finale se ni uspelo uvrstiti le Katri Komar (70,3), ki je prvo od dveh tekem v Sapporu končala na 33. mestu.

KRANJSKA GORA - Kanadčanka Valerie Grenier vodi po prvi vožnji veleslaloma za svetovni pokala alpskih smučark za 59. Zlato lisico v Kranjski Gori. Druga je Švicarka Lara Gut-Behrami, tretja pa Italijanka Federica Brignone. Odlično se je v prvi vožnji odrezala Ana Bucik, ki je z zaostankom 76 stotink sekunde deveta. Novogoričanka bo edina Slovenka v finalu. Špela Robnik, ki se vrača po poškodbi, je bila zelo blizu uvrstitvi v svoj prvi finale v tej sezoni. Za 30. mestom, ki še vodi v drugo vožnjo, je zaostala 37 stotink, njen skupni zaostanek pa je znašal 2,78 sekunde za končno 38. mesto. Neja Dvornik je zasedla j55. mesto med 58 tekmovalkami, ki so prvo vožnjo končale v cilju.

DENVER - Ekipa Denver Nuggets je v severnoameriški košarkarski ligi NBA doma premagala Cleveland Cavaliers s 121:108. Slovenski reprezentant Vlatko Čančar je v 18 minutah prišel do petih točk, treh podaj, skoka in ukradene žoge, a je v tem času imel tudi že pet osebnih napak. Chicago Bulls je v Philadelphii s 126:112 premagal 76ers, Goran Dragić je v 11 minutah dosegel pet točk, tri podaje in skok.

HOBART - V Hobartu sta v kvalifikacijah prvo nalogo uspešno opravili slovenki teniški igralki Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Prva je v prvem krogu pričakovano ugnala povabljeno domačinko Zaro Larke s 6:0, 6:1. Tudi Juvan je na Tasmaniji uspešno prestala prvo nalogo, Avstrijko Julio Grabher je premagala s 6:2, 6:1. Za nastop v glavnem delu turnirja se bo Zidanšek pomerila s Francozinjo Diane Parry, Juvan pa s Čehinjo Terezo Martincovo.

PARIZ - Didier Deschamps je uradno podaljšal pogodbo na selektorskem mestu francoske nogometne reprezentance do konca svetovnega prvenstva leta 2026, je sporočila francoska zveza. Galske peteline uspešno vodi od leta 2012, med drugim je leta 2018 osvojil naslov svetovnega prvaka, decembra lani na SP v Katarju pa po finalnem porazu z Argentino podprvaka. Odkar vodi Francijo je ta postala velesila v svetovnem nogometu: poleg dveh finalov svetovnega prvenstva je ekipa trikolorov zaigrala tudi v finalu EP leta 2016. Njegov nekdanji soigralec Zinedine Zidane je pred to odločitvijo veljal za njegovega možnega naslednika, potem ko je Real Madrid popeljal do treh zmag v ligi prvakov.

SYDNEY - Ameriška in italijanska teniška reprezentanca sta prvi finalistki novustanovljenega pokala United pod okriljem ATP in WTA. Na turnirju z nagradnim skladom 14 milijonov evrov so Američani premagali Poljsko, Italijani pa so bili boljši od Grčije. Američani so od začetka tekmovanja izgubili vsega dva obračuna, preostalih 18 pa dobili in se zasluženo uvrstili v finale. Tam se bodo pomerili z Italijo, ki je po posamičnih dvobojih dosegla potrebne tri zmage za uvrstitev v finale tekmovanja, ki se je začelo 29. decembra, končalo bo v nedeljo z začetkom ob 3. uri zjutraj po slovenskem času.

ADELAIDE - Belorusinja Arina Sabalenka in Čehinja Linda Noskova sta finalistki prvega od dveh teniških turnirjev v avstralskem mestu Adelaide z nagradnim skladom 775.400 evrov. Štiriindvajsetletna Sabalenka bo v finalu lovila enajsto lovoriko, Osemnajstletna Noskova pa bo prvič igrala za zmago na turnirjih najvišje ravni. Noskova je pripravila veliko presenečenje, potem ko je v polfinalu s 6:3, 1:6, 6:3 premagala drugo igralko lestvice WTA in prvo nosilko iz Tunizije Ons Jabeur. V polfinalu je Belorusinja ugnala Romunko Irina-Camelio Begu s 6:3, 6:2.

AUCKLAND - Američanka Coco Gauff in Španka Rebeka Masarova sta finalistki teniškega turnirja v novozelandskem Aucklandu z nagradnim skladom 243.000 evrov. Gauff bo četrtič igrala v finalih turnirjev serije WTA, Masarova pa sploh prvič.

MELBOURNE - Španski teniški zvezdnik in številka ena lestvice ATP Španec Carlos Alcaraz ne bo nastopil na prihajajočem odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. Devetnajstletnik iz Murcie si je namreč na enem od treningov poškodoval stegensko mišico in odpovedal sodelovanje na prvem grand slamu sezone, je sporočil na Twitterju. Tudi Ameriška teniška zvezdnica Venus Williams je morala zaradi poškodbe odpovedati nastop na prihajajočem odprtem prvenstvu Avstralije. Dvainštiridesetletnica se je poškodovala na pripravljalnem turnirju v Aucklandu, poroča britanski BBC. Williams je sicer za nastop na prvem grand slamu sezone v Melbournu prejela posebno povabilo organizatorja, na turnir pa se je pripravljala v novozelandskem Aucklandu. Nastop na pripravljalnem turnirju v Adelaide naslednji teden pa je odpovedala prva igralka lestvice WTA, Poljakinja Iga Swiatek, ki toži nad bolečinami v rami. Glede njenega nastopa v Melbournu informacij še ni. Vprašljiva pa je za OP Avstralije zmagovalka OP ZDA leta 2021, Emma Raducanu. Na turnirju v Auckalndu si je namreč Britanka zvila gleženj.

jz/alz/am/jz
© STA, 2023