Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 7. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Predstavniški dom kongresa je po veliki drami, med katero je pred 15. krogom volitev skoraj prišlo do pretepa, zgodaj zjutraj le uspel izvoliti republikanca Kevina McCarthyja iz Kalifornije na položaj predsednika. Pred tem je upornikom v vrstah republikancev obljubil več dodatnih ugodnosti, do kateri so kritični demokrati. Predsednik ZDA Joe Biden je že izrazil pripravljenost na sodelovanje z republikanci.

MOSKVA/KIJEV - Pravoslavni božič verniki praznujejo tudi v Rusiji in Ukrajini, kjer ruska enostranska razglasitev prekinitve ognja za praznike ni prinesla miru. Ruski predsednik Vladimir Putin se je v petek opolnoči udeležil maše v katedrali v Moskvi, v čestitki vernikom pa hvalil podporo pravoslavne cerkve ofenzivi v Ukrajini. Tam je leta 2018 ustanovljena Pravoslavna cerkev Ukrajine osrednjo mašo priredila v katedrali v kijevskem jamskem samostanu.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je po zadnjih obljubah dodatne oborožitve, vključno z oklepnimi vozili, v petek zahvalil ZDA in Nemčiji in menil, da so s tem sodelovanje s partnerskimi državami na področju obrambnih zmogljivosti dvignili na novo raven. Odslej bo imela Ukrajina po njegovih besedah več zračne obrambe, več oklepnih vozil, prvič tudi zahodne tanke, več orožja in izstrelkov.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je drugo obletnico napadov privržencev Donalda Trumpa na zvezni kongres v petek počastil z izročitvijo odlikovanj kongresnim policistom in volilnim uradnikom po ZDA, ki so zavrnili Trumpove laži o volilnih prevarah, zaradi katerih je prišlo do napada. Na slovesnosti v Beli hiši je 6. januar 2021 označil za enega najtemnejših dni in obdobij v zgodovini ZDA.

WASHINGTON - ZDA so v petek napovedale dodatno vojaško pomoč Ukrajini v vrednosti treh milijard dolarjev. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je povedala, da pomoč vključuje pehotna bojna vozila bradley, vozila MRAP in druge transporterje za prevoz osebja ter samovozne havbice. Nekaj manj kot 700 milijonov dolarjev bo namenjenih tudi evropskim zaveznicam, prizadetim zaradi vojne v Ukrajini.

TEHERAN - V Iranu so usmrtili še dva moška, povezana z jesenskim valom protestov, saj naj bi takrat ubila pripadnika paravojaških sil. S tem se je število s protesti povezanih usmrtitev povečalo na štiri. Organizacija Amnesty International je v zadnjem primeru kritizirala "skupno sojenje po hitrem postopku", ki da ni bilo v ničemer podobno ustreznim sodnim postopkom.

PRIŠTINA/BRUSELJ - Evropska unija ostro obsoja streljanje, v katerem sta bila v petek na severu Kosovu ranjena otrok in mlad moški, je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik visokega
zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano. Tudi v Srbiji se vrstijo številni odzivi na streljanje, ki so ga prav tako obsodili v Prištini. Storilca so že prijeli.

RICHMOND - V ameriški zvezni državi Virginija je v petek šestletni deček v šoli s pištolo streljal na učiteljico in jo hudo ranil, je sporočila lokalna policija. Šestletnika so že pridržali in sporočili, da ni šlo za nenamerno streljanje. Incident se je zgodil na osnovni šoli Richneck v obalnem mestu Newport News, v njem pa ni bil poškodovan noben učenec.

DARWIN - Rekordne poplave so v zadnjih dneh v zvezni državi Zahodna Avstralija povzročile opustošenje in imele uničujoč vpliv na nekatera tamkajšnja mesta, je sporočil dejal avstralski premier Anthony Albanese. Službe za ukrepanje ob izrednih dogodkih so jih označile za najhujše poplave, ki jih je doživela ta zvezna država. Nekatera poplavljena območja so še vedno težko dostopna.

LONDON - S pomanjkanjem delovne sile se sooča skoraj tretjina britanskih podjetij, je ta teden objavil britanski statistični urad ONS. Glede na raziskavo, ki jo je izvedel, je posebej velik kadrovski manko v dejavnosti zdravstva in socialnega skrbstva. Po podatkih britanskih statistikov delavcev primanjkuje 32 odstotkom sodelujočih podjetij z več kot 10 zaposlenimi.

spo/spo
© STA, 2023