Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 26. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

DALLAS - Košarkarji Dallas Mavericks so v eni od božičnih tekem v ligi NBA v svoji dvorani gostili Los Angeles Lakers in zmagali s 124:115. Slovenski zvezdnik domače zasedbe Luka Dončić je k zmagi prispeval 32 točk ter po devet skokov in asistenc. Medtem ko je imel Dončić znova zelo pomembno vlogo pri zmagi svojega moštva, pa Vlatko Čančar ni dobil priložnosti za igro na zadnji tekmi na božični dan. Čančarjeva ekipa Denver Nuggets je sicer izkoristila priložnost in se povzpela na vrh lestvice zahodnega dela lige. V izenačenem dvoboju s Phoenix Suns so po podaljšku zmagali s 128:125. Srb Nikola Jokič je za zmagovalce vpisal kar 41 točk ter po 15 skokov in podaj. Boston Celtics je v derbiju vodilnih moštev sezone prepričljivo premagal Milwaukee Bucks s 139:118. Branilci naslova prvaka, Golden State, so brez poškodovanega prvega strelca Stephena Curryja s 123:109 premagali Memphis Grizzlies, ki je sedaj na drugem mestu zahodnega dela lige.

PALMA DE MALLORCA - Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal je danes uradno zbral 900 tednov zapovrstjo med najboljšo deseterico na lestvici ATP, poročajo svetovni mediji, med njimi tudi Eurosport. Šestintridesetletnik z Majorke, sicer drugi igralec lestvice ATP, je pretekli ponedeljek začel 900. teden med desetimi najboljšimi na teniški lestvici, prvič pa se je tja zavihtel 25. aprila 2005 in nato vselej ostal v njej. Od skupno 900 tednov jih je na vrhu preživel 209. Rekorder je v tem pogledu Srb Novak Đoković s 373. Pred Nadalom so še Švicar Roger Federer (310), Američan Pete Sampras (286), Čeh Ivan Lendl (270) in še en Američan Jimmy Connors (268). V ženski konkurenci je bila dlje zapovrstjo med najboljšimi desetimi Martina Navratilova z natanko 1000 tedni.

VARŠAVA - Poljska teniška igralka Iga Swiatek je bila izbrana za najboljšo športnico Evrope v letu 2022 v izboru poljske tiskovne agencije PAP. Na seznamu najboljših športnikov Evrope je tudi slovenski kolesar Tadej Pogačar, ki je zasedel 47. mesto. Swiatek je v tem izboru zbrala 118 točk, na drugem mestu je švedski atlet Armand Duplantis (106 točk), tretji je dirkač formule 1 Nizozemec Max Verstappen (82 točk). Pogačar je prejel tri točke. V glasovanju so sodelovali novinarji 20 evropskih tiskovnih agencij, tudi Slovenske tiskovne agencije (STA).

TORINO - Nekdanji urugvajski reprezentant Fabian O'Neill, ki je igral tudi za torinski Juventus, je umrl v nedeljo v starosti 49 let zaradi ciroze jeter, sporočilo njegovega nekdanjega kluba National Montevideo povzema francoska tiskovna agencija AFP. "Zbogom čarovnik," so na Twitterju objavili pri Nacionalu, kjer je O'Neill leta 1992 pri 18 letih debitiral v prvi ligi. O'Neill se je športno upokojil leta 2003, star komaj 30 let. Po koncu športne poti se je soočal s težavami z alkoholizmom. V sobote so ga zaradi krvavitve hospitalizirali v bolnišnici v Montevideu, kjer je v nedeljo umrl.

WASHINGTON - Ameriška igralka golfa Kathy Whitworth, ki je na turnirjih LPGA osvojila rekordnih 88 naslovov, je umrla v starosti 83 let, je objavilo vodstvo LPGA. Njen niz zmag je daljši, kot sta ga dosegla med golfisti Sam Snead in Tiger Woods, ki sta se ustavila pri številki 82.

jz/am/alz/tb/lr/jz
© STA, 2022