Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 26. decembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - V napadu ukrajinskega brezpilotnega letala na vojaško letališče Engels na jugu Rusije, več sto kilometrov od meje z Ukrajino, so po navedbah ruskih virov umrli trije ruski vojaki. Ruska zračna obramba je sestrelila ukrajinsko brezpilotno letalo, ki se je približalo letalskemu oporišču Engels, pri tem pa so po navedbah ruskih virov umrli trije vojaki, ki so jih zadele razbitine, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. V Engelsu so nameščeni strateški bombniki, s katerimi Rusija uničuje ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Mesto ob reki Volgi je od ukrajinske meje oddaljeno več kot 500 kilometrov.

WASHINGTON - V ZDA je zaradi hudega zimskega neurja, ki je v minulih dneh zajelo večji del države, po zadnjih podatkih umrlo najmanj 34 ljudi. Najbolj prizadeto je mesto Buffalo v zvezni državi New York. Oblasti opozarjajo, da bi število žrtev lahko še naraslo. Žrtve so potrdili v devetih zveznih državah, od tega 13 v okrožju Erie v zvezni državi New York, ki vključuje mesto Buffalo, kjer so bili snežni meteži ponekod visoki do tri metre. O žrtvah so poročali tudi v Vermontu, Ohiu, Missouriju, Wisconsinu, Kansasu in Koloradu.

LECH - Reševalci so rešili deset smučarjev, ki jih je v nedeljo zasul snežni plaz na območju Lecha v zvezni deželi Predarlsko na zahodu Avstrije. Štiri osebe so poškodovane, od tega ena huje, po zadnjih podatkih pa ni pogrešanih, je sporočila avstrijska policija. V reševalni akciji je sodelovalo približno 200 pripadnikov različnih služb, več iskalnih psov in helikopterjev.

BEOGRAD - Na jugovzhodu Srbije se je v nedeljo zvečer po iztirjenju vlaka, ki je prevažal amonijak, zastrupilo 51 ljudi, so sporočile tamkajšnje oblasti. Vlak se je iztiril med mestoma Pirot in Stanićenje v bližini kraja Sopotski Han. V mestu Pirot so razglasili izredne razmere, oblasti pa so prebivalce pozvale, naj ostanejo v svojih domovih. Iztirjenje vlaka z 20 vagoni je povzročilo uhajanje amoniaka in razpršitev velike količine plina v ozračje, je sporočilo srbsko notranje ministrstvo.

LONDON/KIJEV - Po podatkih britanske obveščevalne službe Rusija nima ustreznega osebja za učinkovit nadzor minskih polj, ki jih je postavila v Ukrajini. Ruske sile so se v zadnjih mesecih osredotočile na širjenje svojih obrambnih položajev z minami, ki pa jih niso zmožni nadzorovati, je v poročilu zapisalo britansko obrambno ministrstvo. Glavni izziv za ruske sile bo verjetno pomanjkanje sredstev za nadzor in usposabljanje osebja za učinkovito spremljanje velikih območij novih minskih polj, so zapisali.

SEUL - Oblasti v Seulu so Severno Korejo obtožile, da je čez mejo poslala več brezpilotnih letal. Južna Koreja je zato napotila več vojaških letal, ki so izstrelila opozorilne strele. Eno od južnokorejskih vojaških letal je kasneje strmoglavilo v okrožju Hoengseong v središču države. Za približno eno uro so začasno prekinili lete na mednarodnih letališčih Gimpo in Incheon v bližini prestolnice.

TOKIO - Zaradi obilnega sneženja v večjem delu Japonske je v zadnjih desetih dneh umrlo 17 ljudi, več deset pa je poškodovanih, so sporočile japonske oblasti. Na tisoče domov po vsej državi je ostalo brez električne energije. V zadnjih dneh je močno snežilo na otokih Honšu in Hokaido. Japonska meteorološka agencija je prebivalce na prizadetih območjih opozorila, naj ne potujejo po cestah, kjer so v snegu obtičala številna vozila.

MANILA - V silovitih poplavah v pokrajini Mindanao na jugu Filipinov je v nedeljo umrlo vsaj osem ljudi, okoli 46.000 pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Po tednu dni močnega sezonskega deževja trenutno pogrešajo še 19 ljudi, so sporočile filipinske oblasti.

SEUL - Južna Koreja namerava do leta 2025 za približno štiri odstotke zmanjšati število delovnih mest v podjetjih in organizacijah v lasti države. Kot so danes pojasnili na tamkajšnjem ministrstvu za finance, gre za še enega od ukrepov zategovanja pasu sredi gospodarske krize. V skladu z načrtom bo država ukinila 17.230 delovnih mest v javnem sektorju, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo in finance. To je prva shema za ukinitev delovnih mest za tovrstne ustanove po letu 2009.

vb/vb
© STA, 2022