Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 23. decembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Odbor za preiskavo napada privržencev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na kongres 6. januarja lani je v četrtek predstavil končno 845-stransko poročilo, iz katerega izhaja, da je Trump namerno širil neresnice o ukradenih predsedniških volitvah in s tem sprožil vstajo svojih podpornikov. Vsebina poročila odbora predstavniškega doma kongresa temelji na predhodnih javnih zaslišanjih, tako da predstavljene ugotovitve javnosti niso nove, lahko pa služijo kot gradivo ob morebitnem kazenskem pregonu Trumpa ali njegovih sodelavcev.

WASHINGTON - Ameriški senat je v četrtek z 68 glasovi proti 29 potrdil 1700 milijard dolarjev vredno zakonodajo o porabi v proračunskem letu 2023, ki teče od 1. oktobra. S potrjevanjem hitijo tudi v predstavniškem domu kongresa, na koncu pa mora slediti še podpis predsednika Joeja Bidna. Vse to se mora zgoditi do polnoči nocoj po lokalnem času, saj se takrat izteče rok trajanja zadnjemu začasnemu zakonu za nadaljevanje proračunske porabe za delovanje vladnih agencij.

KABUL - Afganistanke ne smejo več študirati, ker študentke niso upoštevale islamskih pravil oblačenja in niso nosile hidžaba, ki je po islamu obvezen. Prav tako niso upoštevale obveznega spremstva moškega sorodnika na poti do univerze, je v četrtek dejal talibanski minister za visoko šolstvo Neda Mohamad Nadim. Prepoved univerzitetnega izobraževanja je sicer sprožila ogorčenje po vsem svetu. Države skupine sedmih najrazvitejših držav sveta G7 so v četrtek ocenile, da bi prepoved lahko bila "zločin proti človečnosti".

TOKIO - Japonska vlada je potrdila 114.000 milijard jenov oziroma 839 milijard dolarjev vreden proračun za prihodnje leto. Vključuje tudi pred kratkim napovedane rekordne izdatke za obrambo, ki bodo s 6800 milijardami jenov oziroma 51 milijardami dolarjev za 30 odstotkov višji kot letos.

WASHINGTON - Američani se soočajo z redko videnim vdorom izrazito hladne fronte, zaradi česar so se temperature marsikje v izjemno kratkem času močno spustile, ljudem pa preglavice povzročajo tudi padavine in močan veter. V predprazničnem času je bilo tako odpovedanih že na tisoče letov, marsikje so zaprte sicer zelo prometne ceste. Skoraj 177 milijonov Američanov živi na območjih, za katera te dni velja vremenski alarm. Hladna fronta bo dosegla tudi sever Mehike. K previdnosti pozivajo tudi kanadski vremenoslovci.

TOKIO - Zaradi silovitega sneženja je na Japonskem v zadnjih dneh umrlo najmanj osem ljudi, še okoli 45 jih je utrpelo različne poškodbe. Do številnih težav in blokad prihaja tudi v prometu. Samo danes so po poročanju japonskih medijev odpovedali več kot sto letov. Pristojni svarijo, da sneženje tudi v prihodnjih dneh še ne bo ponehalo.

NEW YORK - Zvezni sodnik na newyorškem Manhattnu je ustanovitelju bankrotirane kriptoborze FTX Samu Bankman-Friedu v četrtek po plačilu 250 milijonov dolarjev varščine odobril izpust iz zapora. Bankman-Fried bo do konca sojenja ostal v hišnem priporu na domu svojih staršev v kalifornijskem Palo Altu. Varščino sta položila njegova starša.

WASHINGTON - Plačanci iz ruske skupine Wagner, ki pomagajo ruski vojski na bojiščih v Ukrajini, dobivajo orožje od Severne Koreje, je v četrtek dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. ZDA sicer ocenjujejo, da to, kar so Wagnerjevi plačanci že dobili iz Severne Koreje, ne bo spremenilo dinamike na bojiščih v Ukrajini. Jih pa skrbi, da namerava Severna Koreja dostaviti še več vojaške opreme. Kirby je še povedal, da ima Wagner po ocenah ameriških obveščevalcev v Ukrajini 50.000 borcev, med njimi 40.000 kaznjencev iz ruskih zaporov.

WASHINGTON - ZDA so v četrtek uvedle sankcije proti desetim ruskim organizacijam zaradi sodelovanja v vojni proti Ukrajini, je sporočil State Department. Državni sekretar Antony Blinken je sporočil, da so sankcije uvedli zaradi ruskih pomorskih operacij proti ukrajinskim pristaniščem, tudi tistim, ki zagotavljajo hrano svetu.

LONDON - Na šestih britanskih letališčih so nastale dolge čakalne vrste, saj uslužbenci mejnih organov zaradi nezadovoljstva s plačami stavkajo. Vlada je namesto njih vpoklicala vojake in nekatere druge javne uslužbence. Gre za še eno v vrsti številnih stavk javnih uslužbencev, ki zahtevajo zvišanje plač.

BERN - Umrl je švicarski slikar in grafik Franz Gertsch, ki je veljal za enega najbolj pomembnih sodobnih umetnikov v Švici. Star je bil 92 let. Najbolj znan je bil po slikah velikega formata, na katerih je prikazal ameriško rock pevko Patti Smith.

KIJEV - V Ukrajini bodo v skladu z odločitvijo Pravoslavne cerkve Ukrajine verniki letos prvič lahko praznovali božič 25. decembra. Pravoslavni Ukrajinci tradicionalno sicer sledijo julijanskem koledarju in ta praznik slavijo 7. januarja. Do odmika od tradicije prihaja v času ruske invazije in krhanja rusko-ukrajinskih vezi tudi na verskem področju.

KATMANDU - Charles Sobhraj, francoski serijski morilec, čigar zgodba je bila lani prikazana v Netflixovi seriji Kača, je v skladu z odločitvijo nepalskega vrhovnega sodišča zapustil zapor, kjer je od leta 2003 služil dosmrtno kazen zaradi dvojnega umora, so sporočili iz Katmanduja.

jav/akt/mlu/vr/mrn/kb/rp/jav
© STA, 2022