Tedenski pregled - Slovenija od 23. do 29. 12.

Ljubljana, 30. decembra - Nova predsednica Nataša Pirc Musar je prevzela predsedniške posle, začeli so veljati na novembrskih referendumih potrjeni zakoni o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTVS, nove člane uprave sta dobila Dars in SID banka, košarkarju Luki Dončiću je uspel zgodovinski mejnik, konec tedna pa je minil v znamenju božiča ter dneva samostojnosti in enotnosti.

PETEK, 23. decembra

LJUBLJANA - Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar je dan po zaprisegi v DZ v predsedniški palači prevzela predsedniške posle od zdaj že nekdanjega predsednika Boruta Pahorja. Pirc Musarjeva je tako začela svoj petletni mandat, Pahor pa se je po dveh mandatih na čelu države s te funkcije poslovil še z vojaškimi častmi.

LJUBLJANA - Na državni proslavi pred državnim praznikom, dnevom samostojnosti in enotnosti, je slavnostni govornik, predsednik vlade Robert Golob, izpostavil pomen solidarnosti in enotnosti pri iskanju rešitev za domače in globalne izzive. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je pred tem v DZ sprejela svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe RS, ministrstva za notranje zadeve ter civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo.

LJUBLJANA - DZ je na izredni seji, ki so jo zaradi nasprotovanja skrajšanju postopkov ugotavljanja izidov referendumov obstruirali poslanci SDS, razglasil rezultate novembrskih referendumov o zakonih o RTVS, o vladi in o dolgotrajni oskrbi, ki so jih 27. novembra potrdili volivci.

LJUBLJANA - Poslanci Gibanja Svoboda so v DZ vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, ki bi ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vplivanja na delo policije in drugih avtonomnih državnih organov. Zajela bi obdobje od nastopa tretje vlade Janeza Janša do dneva odreditve preiskave.

LJUBLJANA - DZ se je seznanil s sklepom občinskega sveta Občine Lendava o potrditvi mandata Janeza Magyarja za lendavskega župana. Zaradi nezdružljivosti funkcij mu je s tem prenehal mandat poslanca. Magyarja bo v parlamentu predvidoma nadomestil Andrej Kosi, o čemer pa mandatno-volilna komisija DZ še ni odločala.

LJUBLJANA/VATIKAN - Na ljubljanski nadškofiji so potrdili pisanje portala Necenzurirano, da v nadškofiji poteka apostolska vizitacija, ki jo izvaja odposlanec Vatikana. Kot so navedli, se je v zadnjem obdobju pojavljalo več ugibanj in očitkov glede preglednosti poslovanja nadškofije in ker si Zore že od začetka škofovske službe prizadeva za preglednost, je pred meseci sam zaprosil za vizitacijo.

LJUBLJANA - Država je na skupščini Darsa Pavleta Hevko odpoklicala iz nadzornega sveta upravljalca avtocest in hitrih cest. Odpoklic sledi septembrski menjavi štirih nadzornikov in odhodu treh članov Darsove uprave v začetku meseca.

LJUBLJANA - Nadzorni svet SID banke je v upravo banke imenoval Boruta Jamnika, ki vodi Modro zavarovalnico. V upravi se bo po pridobitvi dovoljenja regulatorja pridružil predsedniku Damijanu Dolinarju in članici Stanki Šarc Majdič.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje in prostor je ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport izdalo gradbeno dovoljenje za gradnjo Narodne in univerzitetne knjižnice - NUK II, so sporočili iz ministrstva za izobraževanje. Projekt je ocenjen na 100 milijonov evrov, gradbena dela pa se bodo začela predvidoma konec leta 2023 oziroma v začetku leta 2024.

LJUBLJANA - Vodstvo Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa se je v izjavi za javnost izreklo proti opustitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in pozvalo k ponovnemu premisleku. Muzej bi po njihovi oceni moral biti "izpostavljeni ohranjevalec in utrjevalec" slovenske osamosvojitve. Na ministrstvu za kulturo sicer ostajajo pri nameri o združitvi muzeja z Muzejem za novejšo zgodovino v nov javni zavod.

LJUBLJANA - Okrožno sodišče je tehničnega preglednika Florijana Gašperina zaradi prejemanja podkupnin in ponarejanja listin pri tehničnih pregledih obsodilo na enotno kazen pet let zapora in 6000 evrov stranske denarne kazni. Gašperin pet let po pravnomočnosti sodbe ne sme opravljati svojega poklica. Sodba še ni pravnomočna.

SOBOTA, 24. decembra

LJUBLJANA/MURSKA SOBOTA - Na predvečer božiča so po številnih cerkvah potekale polnočnice. Slovenski škofje so v poslanici pred božičem vsem zaželeli blagoslovljene praznike, ob tem pa izpostavili upanje, ki ga prinaša Jezusovo rojstvo. Vsem so zaželeli, naj jim božič utrdi vero, prinese mir, veselje in novo upanje. Evangeličanski škof Leon Novak pa je v poslanici izpostavil, da se svet podobno kot za časa Jezusa tudi danes nahaja v kritičnih razmerah. Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić je ob božičnih praznikih katoliškim vernikom in Slovenski škofovski konferenci zaželel blagoslovljen božič ter obilo zdravja, sreče in miru.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela povedala, da funkcijo razume kot funkcijo vrhovnega branika ustavnosti. Naklonjena je uvedbi nove pristojnosti, po kateri bi lahko zahtevala presojo ustavnosti zakona, saj predsednica ne more biti zgolj pismonoša med državnim zborom in uradnim listom. Pri zunanji politiki je kot težavo izpostavila hitro spreminjanje strategije, ki za državo ni dobro, zato želi biti dejaven akter. Takoj po prevzemu funkcije se bo vključila tudi v lobiranje za nestalno članstvo Slovenije v varnostnem svetu.

LJUBLJANA - Začela je veljati novela zakona o trgovini. Z njo se izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno do konca letošnjega leta uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavljajo kot trajne.

NEDELJA, 25. decembra

LJUBLJANA - Kristjani so s polnočnicami pričakali božič. Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je polnočnico daroval v novomeški stolnici, ob tem pa dejal, da je božič priložnost za razmislek o smislu življenja, o ciljih, ki jih imamo, in o naših medsebojnih odnosih. Tako kot tudi drugi škofje je pozval k življenju z Bogom in po njem. Božične maše bodo zaznamovale tudi današnji, božični dan. Osrednje evangeličansko božično bogoslužje je v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani vodil Geza Filo.

PEKING - Kitajski predsednik Xi Jinping je 22. decembra poslal čestitko Nataši Pirc Musar ob nastopu funkcije predsednice Republike Slovenije. Xi je poudaril, da kitajsko-slovenski odnosi v zadnjih letih ohranjajo stabilno rast in dodal, da je pripravljen sodelovati s predsednico Pirc Musar pri utrjevanju prijateljstva med državama, poglabljanju izmenjav in sodelovanja na različnih področjih.

PONEDELJEK, 26. decembra

LJUBLJANA - V Sloveniji smo zaznamovali dan samostojnosti in enotnosti. Na ta dan leta 1990 so v slovenski skupščini razglasili rezultate plebiscita, na katerem je za samostojno državo glasovalo okoli 95 odstotkov volivcev. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici spomnila na pogum in enotnost državljanov, ki so leta 1990 glasovali za samostojno Slovenijo, ter tedanjega vodstva. Državljanom je čestital tudi predsednik vlade Robert Golob.

ŠKOFJA LOKA - V 56. letu starosti je umrl slikar, oblikovalec in kipar Domen Slana.

TOREK, 27. decembra

LJUBLJANA - Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je sporočila, da Slovenija podpira pravico afganistanskih deklic in žena do izobraževanja, zato se tudi sama pridružuje pozivu Združenih narodov, da morajo afganistanske oblasti nemudoma odpraviti politiko, usmerjeno k omejevanju pravic žensk in deklic. Kot je dodala v zapisu na Twitterju, Slovenija v ta namen nudi tudi razvojno pomoč.

LJUBLJANA - Ministrstvo za delo je v enomesečno javno razpravo poslalo predlog pokojninske novele, ki za prejemnike invalidskih nadomestil in delnih invalidskih pokojnin s krajšim delovnim časom določa spremenjen način izračuna pokojninske osnove pri upokojitvi. Po mnenju vlade so namreč po veljavni ureditvi v slabšem položaju od ostalih zavarovancev.

LJUBLJANA - Delničarji Petrola so se na skupščini seznanili z informacijo, da je regulacija cen naftnih derivatov podjetju na vseh trgih, kjer je navzoče, povzročila za 194,1 milijona evrov škode, skupna škoda zaradi regulacije vseh energentov pa znaša 210 milijonov evrov. Uprava se zato pripravlja na vložitev odškodninskih tožb tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Petrol je dan kasneje za eno uro zaprl večino svojih prodajnih mest na Hrvaškem, s čimer želi hrvaško vlado opozoriti na nujnost oblikovanja drugačne rešitve za regulacijo.

LJUBLJANA - Potem ko so socialni partnerji ta mesec uskladili besedilo zakona o čezmejnem izvajanju storitev, je predlogu zeleno luč prižgala še vlada. Med osrednjimi rešitvami je črtanje določbe, po kateri se zdaj za delavce, napotene v tujino, kot osnova za plačilo prispevkov upošteva plača za enako delo v Sloveniji, ne pa dejanska plača, kar v praksi pomeni nižje prilive v pokojninsko blagajno, za delavce pa nižje pokojnine. Ob očitku zlasti Avstrije in Nemčije, da takšen sistem povzroča nelojalno konkurenco, Sloveniji grozi tudi tožba Evropske komisije.

KRŠKO - Kljub letošnjim ekstremnim okoliščinam je Nuklearna elektrarna krško (Nek) delovala stabilno in ob polni moči, je ob koncu leta poudarilo vodstvo Neka. Sedmič v obratovalni dobi je elektrarna neprekinjeno obratovala od remonta do remonta, v tem primeru 513 dni. Kot so spomnili, je elektrarna zdaj pripravljena na dolgoročno obratovanje do leta 2043. Aprila 2023 se bo po 34 letih z mesta predsednika uprave družbe poslovil Stane Rožman, nasledil ga bo dosedanji vodja proizvodnje Gorazd Pfeifer.

KRŠKO - Okrožno sodišče v Krškem je potrdilo prisilno poravnavo v papirnici Vipap Videm Krško, ki je bila do zdaj v češki lasti. Na podlagi poravnave, katere del je bila tudi pretvorba terjatev v kapital, ima papirnica nove lastnike. Največji so s skupno 54 odstotki družbi Astra Invest in Kompas Shop, za katerima stoji podjetnik Aleksander Jereb, in s skoraj 26 odstotki komunalno-gradbeno podjetje Kostak.

LJUBLJANA - V Klubu slovenskih podjetnikov so nekdanjemu predsedniku države Borutu Pahorju v zahvalo za doprinos k prepoznavnosti in ugledu slovenskega podjetništva izročili zlati ključ.

LJUBLJANA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je pozvala patra Marka Ivana Rupnika k vrnitvi Prešernovega nagrade, ki jo je dobil leta 2000 za mozaično poslikavo kapele Redemptoris Mater, ki se nahaja v papeževih zasebnih prostorih v Vatikanu. Kot je dejala ministrica, bi bilo to prav glede na očitke o domnevnih zlorabah. Spomnila je, da je bila Prešernova nagrada Rupniku podeljena po postopku, ki gotovo ni bil ustaljen, na kar je že takrat opozarjala strokovna javnost.

LJUBLJANA - V Slovenijo sta na zdravljenje prispela dva ranjenca iz Ukrajine s spremljevalcem. Kot so sporočili iz Ukoma, se s tem Slovenija v duhu solidarnost pridružuje 18 državam EU pri oskrbi ranjencev in obolelih z vojnega območja.

LJUBLJANA - Na okrožnem sodišču je bil prvi predobravnavni narok v zadevi Kavaški klan. Pred sodnika Tomaža Bromšeta je kot prvi izmed 22 obtoženih stopil Mišo Krčić, ki pa krivde ni priznal.

SREDA, 28. decembra

LJUBLJANA - Začeli so veljati na novembrskih referendumih potrjeni zakoni o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTVS. Stekli so že prvi postopki v zvezi s preoblikovanjem vlade, štirim aktualnim ministrom - za gospodarski razvoj, za okolje, za digitalno preobrazbo in za razvoj in kohezijo - so prenehale funkcije, veljati sta začeli odstopni izjavi ministrov Igorja Papiča in Bojana Kumra. Premier Robert Golob bo listo ministrskih kandidatov v luči preoblikovanja ministrskega zbora v DZ poslal v začetku januarja, sledila bodo zaslišanja kandidatov pred pristojnimi delovnimi telesi DZ, glede na zastavljene roke bo postopek reorganizacije vlade zaključen v drugi polovici januarja 2023.

LJUBLJANA - Z dnem uveljavitve novele zakona o RTVS je prenehal mandat članom programskega in nadzornega sveta zavoda ter generalnemu direktorju in direktorjev radia in televizije. Programski in nadzorni svet RTVS bosta nadaljevala delo do konstituiranja novega, 17-članskega sveta zavoda, generalni direktor Andrej Grah Whatmough pa bo opravljal funkcijo do imenovanja nove, štiričlanske uprave zavoda kot vršilec dolžnosti.

LJUBLJANA - Na ustavno sodišče je bila medtem vložena pobuda za ustavno presojo novele zakona o RTVS, v kateri pobudniki s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta RTVS Petrom Gregorčičem predlagajo absolutno prednostno obravnavo in začasno zadržanje novele. Če izvajanje novele ne bo začasno zadržano, bi lahko nastale povsem nepopravljive posledice, menijo pobudniki. Na ministrstvu za kulturo in v vladi so prepričani, da je zakon dober in da bo prestal očitke pobudnikov ustavne presoje. Vložitev pobude na ministrstvu sicer razumejo kot še en zavlačevalni manever predlagateljev, je dejala ministrica Asta Vrečko.

LJUBLJANA - V skladu s spremembami zakona o dolgotrajni oskrbi se datum uveljavitve zamika za leto dni, torej na 1. januar 2024. V tem času naj bi rešili odprta vprašanja, ki se nanašajo na kadre in financiranje ter pripravili podzakonske predpise za tisti del izvajanja, za katerega bo zadolžen zavod za zdravstveno zavarovanje.

LJUBLJANA - Trinajst gospodarskih in kmetijskih organizacij je poslanske skupine pozvalo k vložitvi zahteve za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini, ki se bo začela uporabljati s 1. januarjem. Kot trdijo, novela v časih negotovih gospodarskih razmer in rastoče inflacije prinaša nerazumno ostro davčno politiko do delovno aktivnih, še posebej do srednjega razreda. Novela po njihovih ocenah med drugim brez prepričljivih razlogov v javnem interesu na nesorazmeren in pravno nedoločen način poslabšuje položaj številnih pravnih subjektov in uvaja tudi pretiran poseg v jamstvo lastnine. Od poslancev pričakujejo, da bodo zagotovili potrebnih 30 podpisov in sprožili ustavno presojo novele zakona.

LJUBLJANA - V Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so pojasnili, da so specializiranemu državnemu tožilstvu in policiji odstopili del prijave, vložene zoper vodjo poslanske skupine Svoboda in nekdanjega župana Tržiča Boruta Sajovica, ki se nanaša na zlorabo položaja na županskem mestu. KPK kršitev protikorupcijskega zakona sicer ni ugotovila. Sajovic pa dogajanje pripisuje političnemu boju.

NOVA GORICA - Pogajalski skupini Sindikata igralniških delavcev Slovenije SIDS v novogoriškem Hitu in vodstva družbe sta na nadaljevanju pogajanj dosegli dogovor o stavkovnih zahtevah. Stavka, ki se je začela 9. decembra, je tako tik pred napovedano zaostritvijo zaključena.

LJUBLJANA - Vodji svetniških skupin Liste Zorana Jankovića Aleš Čerin in Gibanja Svoboda Samo Logar sta po besedah slednjega parafirala koalicijski sporazum o sodelovanju v ljubljanskem mestnem svetu.

DALLAS - Slovenski košarkarski as Luka Dončić je kot prvi igralec v zgodovini severnoameriške lige NBA dosegel trojni dvojček s 60 točkami in najmanj 20 skoki. Ob tem je imel še odločilno vlogo pri izjemnem preobratu in zmagi njegovih Dallas Mavericks proti New York Knicks. Presegel je še številne druge tako osebne kot ekipne mejnike.

BELJAK - Slovenska smučarska skakalka Nika Križnar je na uvodni tekmi silvestrske turneje v Beljaku zasedla tretje mesto. Zmagala je domačinka Eva Pinkelnig, ki je v svetovnem pokalu to zimo slavila drugo zmago.

ČETRTEK, 29. decembra

LJUBLJANA - Na ljubljanski urgenci so pojasnili, da v času sezone respiratornih obolenj te dni beležijo povečan naval bolnikov. Obremenjena je tako internistična prva pomoč Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana kot služba nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. Slednji povečane obremenitve pripisujejo tudi pomanjkanju družinskih zdravnikov, zaradi česar bolniki pomoč iščejo na urgenci. Velik naval bolnikov zaradi respiratornih obolenj beležijo tudi v Kliniki Golnik in v UKC Maribor.

LJUBLJANA - Nadzorniki Darsa so popolnili upravo. Petletni mandat bodo z novim letom začeli Andrej Ribič, David Skornšek in Lidija Kegljevič Zagorc. Predsednik uprave kljub ugibanjem nekaterih medijev ostaja Valentin Hajdinjak. V upravi Darsa bo poleg novih treh članov in Hajdinjaka še delavski direktor Rožle Podboršek.

LJUBLJANA - V največjem slovenskem trgovcu z naftnimi derivati Petrol, ki je tudi eden najmočnejših igralcev na Hrvaškem in je tam zaradi nezadovoljstva z regulacijo cen pogonskih goriv v sredo za eno uro protestno zaprl bencinske servise, so zavrnili očitke hrvaškega ministra za gospodarstvo Davorja Filipovića o neupravičenosti takšne poteze. Ta je med drugim dejal, da sistem marž na Hrvaškem ni bistveno drugačen od slovenskega, kar so v Petrolu zanikali in izpostavili, da je regulacija v Sloveniji zanje precej ugodnejša.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je v reviziji devetih odločitev višjega delovnega sodišča v Kopru odločilo, da delavci, ki so v koprskem pristanišču delali prek izvajalcev pristaniških storitev oziroma IPS, lahko uveljavljajo obstoj delovnega razmerja pri Luki Koper in za nazaj zahtevajo razliko v plačah in drugih prejemkih. Niso pa jim vrhovni sodniki za nazaj priznali tudi delovnega razmerja pri Luki. Odločitev je precedenčnega pomena in je pomembna za razvoj prava in odločitev v nekaterih podobnih primerih, ki še niso zaključeni, so sporočili z vrhovnega sodišča. Sindikati so ob tem pozvali k povračilu škode vsem oškodovanim delavcem.

LJUBLJANA - Upokojenci so prejeli decembrske pokojnine. Tako kot že novembra bodo za 4,5 odstotka višje, enako pa velja tudi za invalidska nadomestila. Vlada želi prejemnikom na ta način pomagati v času draginje.

LJUBLJANA - Predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič je sporočil, da so člani programskega sveta na dopisni seji sprejeli programsko-produkcijski načrt (PPN) zavoda za leto 2023. Po tistem, ko so ga na seji 19. decembra zavrnili, ga je tokrat podprlo 16 članov, dva sta bila proti, trije vzdržani, sedem pa jih ni glasovalo. Po njegovih besedah so še enkrat pretehtali, kako lahko dodatno ugodijo vsebinskim zahtevam sveta delavcev. Na podlagi teh pogovorov so poleg oddaje Globus, ki je bila vključena že v zavrnjeno besedilo PPN, dodali še rubriko Politično.

LJUBLJANA - Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na podlagi mnenj občne seje vrhovnega sodišča in Sodnega sveta v državni zbor poslala predlog za imenovanje Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča. Aktualnemu predsedniku vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču mandat poteče februarja.

LJUBLJANA - Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran se je ob odhodu enega od tovornjakov s pomočjo slovenskih elektro podjetij Ukrajini v državnem logističnem centru Roje Sloveniji zahvalil za pomoč. Odpremi pomoči je prisostvoval tudi infrastrukturni minister Bojan Kumer, ki je poudaril, da bodo še naprej iskali načine, kako pomagati Ukrajini.

LJUBLJANA - Prvi slovenski božični celovečerec Kapa režiserja Slobodana Maksimovića si je v slovenskih kinih ogledalo že več kot 50.000 gledalcev, s čimer si je prislužil drugo zlato rolo.

BELJAK - Slovenska smučarska skakalka Nika Križnar se je tudi na drugi tekmi silvestrske turneje v Beljaku zavihtela na zmagovalni oder. Tako kot na sredini tekmi je zasedla tretje mesto. V boju za zlato sovo je še drugič zmagala domačinka Eva Pinkelnig.

mva/apo/arh
© STA, 2022