Tedenski pregled - svet od 23. 12. do 29. 12.

Ljubljana, 30. decembra - Tudi prazniki niso prinesli prekinitve spopadov v Ukrajini, Rusija še stopnjuje napade na ukrajinsko kritično infrastrukturo. K miru je v božičnem nagovoru pozval tudi papež Frančišek. Velik del ZDA sta zajela mraz in sneženje. Razmere na Kosovu so se znova zaostrile. V Parizu so bili tarča strelskega napada Kurdi.

PETEK, 23. decembra
        PARIZ - V streljanju so bili ubiti trije ljudje, še štirje so bili ranjeni. Tarča je bil kurdski kulturni center, 69-letnega strelca, čigar motiv naj bi bilo sovraštvo do tujcev, so kmalu prijeli. 24. 12. so v Parizu zaradi napada izbruhnili nasilni protesti, protestniki so zahtevali boljšo zaščito Kurdov.
        WASHINGTON - Številna območja v ZDA z okoli 250 milijoni ljudi je zajela mrzla fronta z obilnim sneženjem, ki se je spustila z Arktike. Temperature so ponekod padle pod minus 40 stopinj, do 28. 12. je umrlo več kot 60 ljudi, največ v Buffalu.
        MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je rusko invazijo na Ukrajino 22. 12. prvič v javnosti označil za vojno. Izraz je sicer v Rusiji že od začetka ruskega napada v februarju prepovedan, vojna se uradno imenuje "posebna vojaška operacija".
        RIM - Italijanska vlada je v poslanski zbornici dobila zaupnico, ki jo je vezala na sprejetje predloga zakona o proračunu za leto 2023. V njem je zvišala napoved primanjkljaja na 4,5 odstotka BDP in potrdila več kot 20 milijard evrov pomoči za podjetja in gospodinjstva.
        WASHINGTON - Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil predlog 1700 milijard dolarjev vredne zakonodaje o porabi v proračunskem letu 2023. Senat je predlog podprl 22. 12.
        KATMANDU - Charles Sobhraj, francoski serijski morilec, čigar zgodba je bila lani prikazana v Netflixovi seriji Kača, je v skladu z odločitvijo nepalskega vrhovnega sodišča zapustil zapor, kjer je od leta 2003 služil dosmrtno kazen zaradi dvojnega umora.

SOBOTA, 24. decembra
        KABUL - Afganistanske oblasti so vsem nevladnim organizacijam v državi odredile, naj do nadaljnjega suspendirajo zaposlitve žensk. Kot razlog za to odločitev so navedle neupoštevanje pravil o oblačenju. Tri tuje humanitarne organizacije so 25. 12. sporočile, da bodo prekinile dejavnosti v Afganistanu.
        NOVOSIBIRSK - V požaru, ki je zajel zavetišče za brezdomce na zahodu Sibirije, je umrlo 22 ljudi.
        LONDON - V Veliki Britaniji se je nadaljeval stavkovni val. Še naprej so stavkali uslužbenci mejnih organov na letališčih, stavko so začeli železniški delavci, zaradi česar so zaprli nekatere železniške proge.
        PONTEVEDRA - V Galiciji na severozahodu Španije je avtobus zapeljal z mostu in padel 75 metrov globoko v reko Lerez. V nesreči je umrlo šest potnikov.

NEDELJA, 25. decembra
        VATIKAN - Papež Frančišek je v božičnem nagovoru pozval h koncu nesmiselne vojne v Ukrajini ter k miru v Siriji, na Bližnjem vzhodu in drugih konfliktnih območjih. Vernike je pozval, naj se dvignejo nad plehek praznični blišč in naj ne odvrnejo pogleda od ljudi, ki trpijo.
        KIJEV - V ruskem obstreljevanju Hersona je bilo v dveh dneh ubitih 16 ljudi, 64 pa poškodovanih. Ruske sile mesto, ki je v rokah Ukrajincev, na padajo iz drugih delov okupirane regije Herson.
        LONDON - Novi britanski kralj Karel III. se je v svojem prvem božičnem nagovoru poklonil posameznikom, dobrodelnim organizacijam in verskim skupinam, ki v Združenem kraljestvu z "iskreno solidarnostjo" pomagajo ljudem v stiski.
        BEOGRAD - Na jugovzhodu Srbije je iztiril vlak, ki je prevažal amonijak. Zastrupilo se je 51 ljudi, dva sta v povezavi z nesrečo umrla, več jih zdravijo v bolnišnici. V Pirotu so razglasili izredne razmere.

PONEDELJEK, 26. decembra
        MOSKVA - V napadu ukrajinskega brezpilotnega letala na vojaško letališče Engels na jugu Rusije, več sto kilometrov od meje z Ukrajino, so umrli trije ruski vojaki. V oporišču so nameščeni strateški bombniki, s katerimi Rusija uničuje ukrajinsko energetsko infrastrukturo.
        KIJEV/NEW YORK - Ukrajina je pozvala države članice ZN, naj Rusiji odvzamejo status stalne članice Varnostnega sveta ZN in jo izključijo iz ZN.
        BEOGRAD/PRIŠTINA - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je odredil najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti srbske vojske zaradi novih napetosti na severu Kosova. Kosovski notranji minister Xhelal Svecla je 27. 12. izjavil, da skuša Srbija pod vplivom Rusije destabilizirati Kosovo s podporo srbski manjšini na severu države. Razmere so se zaostrile po kosovski aretaciji nekdanjega srbskega policista, na kar so se Srbi odzvali s postavitvijo barikad.
        PEKING - Kitajski predsednik Xi Jinping je v prvem govoru o koronavirusu, odkar je Peking močno omilil stroge ukrepe, pozval k ukrepom za učinkovito zaščito življenj. Na Kitajskem bodo sicer 8. 1. odpravili obvezno karanteno ob vstopu v državo.

TOREK, 27. decembra
        MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je izdal odlok o prepovedi prodaje nafte državam in podjetjem, ki uporabljajo cenovno kapico 60 dolarjev za sod ruske nafte. Odlok bo veljal od 1. februarja do 1. julija.
        BRUSELJ - Pomanjkanje hrane po svetu je letos doseglo rekordno raven, saj je ogroženih že 220 milijonov ljudi, je razvidno iz poročila Evropske komisije. Lakota grozi predvsem Afganistanu, Etiopiji, Nigeriji, Južnemu Sudanu, Somaliji in Jemnu.
        ŽENEVA/KABUL - Afganistanske oblasti morajo nemudoma odpraviti politiko, usmerjeno k omejevanju pravic žensk, je v odzivu na odločitev talibanov, da ženskam v državi prepovejo delo v nevladnih organizacijah, poudaril visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk.
        MADRID - Španska vlada je sprejela nov, deset milijard evrov vreden sveženj ukrepov za spopadanje z inflacijo v prihodnjem letu. Sveženj med drugim vključuje odpravo DDV na osnovna živila.

SREDA, 28. decembra
        VATIKAN - Benedikt XVI. je zelo bolan, je sporočil papež Frančišek. Vernike je prosil za posebno molitev za 95-letnega zaslužnega papeža in ga nato obiskal v vatikanskem samostanu, kjer živi od svojega odstopa pred devetimi leti.
        SARAJEVO - Predstavniški dom parlamenta BiH je potrdil imenovanje Borjane Krišto za predsednico vlade. Krišto, ki je članica vodilne stranke Hrvatov v BiH HDZ BiH, ima mesec dni časa za imenovanje ministrov, ki jih mora nato potrditi predstavniški dom.
        ZAGREB - Ker mu regulacija cen naftnih derivatov na Hrvaškem povzroča škodo, je Petrol opozorilno za eno uro zaprl večino svojih prodajnih mest v tej državi.
        MOSKVA - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da ruska vojska pripravlja nove načrte za prekinitev dobave orožja in streliva za ukrajinsko vojsko iz tujine. Kremelj meni, da mora morebitni načrt o mirovnih pogajanjih za končanje vojne upoštevati rusko priključitev štirih ozemelj na vzhodu in jugu države.
        ŽENEVA/KIJEV - Po podatkih ZN je bilo v vojni v Ukrajini ubitih najmanj 6900 civilistov, ranjenih pa 11.000, je sporočil Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice. Ob tem je izpostavil, da je dejansko število žrtev precej višje.
        

ČETRTEK, 29. decembra
        PRIŠTINA/BEOGRAD - Na severu Kosova so kosovski Srbi začeli odstranjevati barikade, na katerih so vztrajali 20 dni. Kosovske oblasti so pred tem ponovno odprle največji mejni prehod s Srbijo Merdare, ki so ga zaradi blokad s srbske strani zaprle 28.12. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je odpravil odlok o najvišji stopnji pripravljenosti vojske.
        JERUZALEM - Skoraj dva meseca po izraelskih parlamentarnih volitvah je prisegla nova vlada premierja Benjamina Netanjahuja. Vlada velja za najbolj desno v zgodovini Izraela in je med drugim že sprožila strahove pred novo vojaško eskalacijo na palestinskem Zahodnem bregu.
        KIJEV - Rusija je z več kot 120 raketami znova napadla ukrajinsko kritično infrastrukturo v več mestih. V Kijevu so bile ranjene najmanj tri osebe.
        BREST - Raketa ukrajinskega obrambnega sistema je padla na ozemlje Belorusije, so sporočili iz Minska. Belorusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da je do incidenta prišlo nedaleč od meje z Ukrajino.
        SISAK - Dve leti po rušilnem potresu, ki je stresel hrvaško regijo Banovina, je več sto prebivalcev Petrinje protestiralo zaradi prepočasne popotresne obnove. Vlada je v dveh letih obnovila šest hiš.
        BANJALUKA - Parlament Republike Srbske je sprejel zakon o državnem premoženju te srbske entitete v BiH, čeprav ga je ustavno sodišče BiH septembra razveljavilo.
        JUBA - Zaradi spopadov med oboroženimi skupinami na vzhodu Južnega Sudana je moralo v zadnjem tednu svoje domove zapustiti okoli 30.000 ljudi, tudi ženske in otroci, so opozorili Združeni narodi.
        WASHINGTON - ZDA so sporočile, da bodo s 5.1. znova uvedle obvezne negativne teste na covid-19 za vse potnike iz Kitajske, starejše od dveh let, vključno z ameriškimi državljani.
        NEW YORK - Državno tožilstvo na newyorškem Long Islandu je v sredo uvedlo preiskavo proti novoizvoljenemu zveznemu kongresniku Georgeu Santosu zaradi laži, ki jih je izrekel pred vmesnimi volitvami.

mva/vb/sk/mc
© STA, 2022