Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 22. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

CHICAGO - Košarkarji Dallas Mavericks so v severnoameriški ligi NBA premagali ekipo Minnesota Timberwolves s 104:99. Luka Dončić je za zmagovite goste v 37 minutah zbral 25 točk, 10 podaj in devet skokov, ukradel je tri, izgubil pa štiri žoge ter je bil prvi strelec in igralec tekme. Dallas se je tokrat oddolžil Timberwolves za poraz pred dvema dnevoma, prav tako v Minneapolisu, ko sta bila izključena tako Dončić kot tudi njegov trener Jason Kidd, ki je moral plačati 25.000 ameriških dolarjev kazni. Ekipa Chicago Bulls, za katero Goran Dragić tokrat ni igral, je v Atlanti s 110:108 v napetem zaključku premagala Hawks. Chicago je dan prej zmagal v Miamiju, ko je Dragić proti svoji nekdanji ekipi dosegel osem točk in požel ovacije navijačev domačih ob vstopu v igro.

TOKIO - Japonsko računsko sodišče je po opravljeni reviziji ugotovilo, da so lanske poletne olimpijske igre v Tokiu stale 20 odstotkov več od končne številke, ki jo je v svojem poročilu navedel tokijski organizacijski odbor, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Igre v Tokiu so bile prestavljene zaradi pandemije novega koronavirusa. Najvišji organ kontrole državnih računov, državnega proračuna in javne porabe na Japonskem je v poročilu, izdanem pozno v sredo, ugotovil, da so olimpijske igre stale 1,7 bilijona jenov (12,1 milijarde evrov), kar je več od 1,42 bilijona jenov (10,1 milijarde evrov), kot so predstavniki organizacijskega odbora Tokia 2020 poročali v začetku tega leta. Japonski državni revizorji so ugotovili nepravilnosti pri navajanju izdatkov. Organizatorji iger v končno poročilo niso vključili izdatkov za protidopinške ukrepe, treninge športnikov, zagotovitev japonske hrane v olimpijski vasi in na olimpijskem stadionu v Tokiu. Po oceni revizorjev je šlo sicer za izdatke, ki so bili kriti iz državnega proračuna, so pa bili povezani z olimpijskimi igrami.

CHICAGO - Roman Josi je postal najboljši strelec Nashville Predators vseh časov. Dvaintridesetletni švicarski hokejski reprezentant je v sredo v severnoameriški ligi NHL dosegel gol in podajo pri zmagi s 4:2 v gosteh proti Chicago Blackhawks v United Centru v vetrovnem mestu. Josi je v NHL zbral vsega skupaj 567 točk (147 golov, 420 asistenc) na 791 tekmah in je prehitel Davida Legwanda, ki jih je pred njim zbral 566 (210 golov, 356 podaj) na 956 tekmah z Nashvillom. "To je vsekakor velika čast," je dejal Josi. "Mislim, da je to nekaj, o čemer si nisem upal niti sanjal, ko sem začel svojo pot v NHL."

DUNAJ - Nekdanji nogometaš Bayerna David Alaba je bil že tretjič zaporedoma izbran za avstrijskega nogometaša leta. Branilec Real Madrida je v izboru, ki ga je izpeljala avstrijska tiskovna agencija APA, premagal člana Bologne Marka Arnautovića ter Konrada Laimerja, člana Leipziga, in Gernota Traunerja (Feyenoord Rotterdam). Alaba, ki je bil rojen na Dunaju očetu iz Nigerije in materi s Filipinov, je devetič postal avstrijski nogometaš leta. "To me zelo veseli in je zame osebno zelo pomembno," je dejal 30-letni igralec. Branilec je z Real Madridom v minuli sezoni osvojil ligo prvakov in špansko prvenstvo.

MÜNCHEN - Po poročanju nemške revije Kicker bo nemški nogometni prvak Bayern München v tej sezoni prejel 90,2 milijona evrov ugolj od televizijskega trženja nemške nogometne lige, bundeslige, je poročala tiskovna agencija dpa. Münchensko moštvo je krepko pred ostalimi nemškimi klubi Borussio Dortmund (80,1 milijona), rdečimi biki iz Leipziga (78,3 milijona), Bayerjem iz Leverkusna (75,5 milijona) in Eintrachtom iz Frankfurta (73,5 milijona). V letošnji sezoni bo 18 nemškim prvoligaškim klubom iz državnega in mednarodnega trženja izplačanih skupno več kot 1,053 milijarde evrov. Končne številke pa bi se lahko še nekoliko spremenile. V sezoni 2020/21 je bilo prvoligaškim klubom razdeljenih 1,189 milijarde evrov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

jz/am/jz
© STA, 2022