Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 22. decembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo prispel v ZDA na svoj prvi obisk v tujini od začetka ruske invazije na njegovo državo v februarju. V Beli hiši se je na pogovorih sestal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom nato pa še nagovoril oba domova kongresa. Ob tej priložnosti so ZDA naznanile nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 1,85 milijarde dolarjev. Provokativna dejanja ZDA v Ukrajini bodo neizogibno vodila v stopnjevanje konflikta, katerega posledice bi lahko bile nepredvidljive, je v odzivu na napoved o dobavi sistema zračne obrambe patriot Kijevu opozoril ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov.

JERUZALEM - Izraelski politični veteran Benjamin Netanjahu je v sredo pozno zvečer sporočil, da je uspešno zaključil pogajanja o oblikovanju nove vlade. Tako se bo vrnil na čelo vladajoče koalicije v Izraelu, katere sestava je tokrat najbolj desna v zgodovini države. V izjavi je Netanjahu potrdil, da bo njegova desna stranka Likud vladala v partnerstvu z glavnimi judovskimi ultraortodoksnimi strankami in skrajno desnim blokom, ki deluje v okviru zavezništva Verski sionizem.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v sredo sprejel svojo prvo resolucijo glede Mjanmara v zgodovini, ki naslavlja problematične razmere v tej državi v jugovzhodni Aziji. V resoluciji med drugim pozivajo mjanmarsko vladajočo vojaško hunto, naj izpusti zaprto voditeljico Aung San Suu Kyi. Resolucija je bila potrjena z 12 glasovi, tri članice - Kitajska, Rusija in Indija - pa so se glasovanja vzdržale. Sprejetje resolucije je sicer pomenilo trenutek relativne enotnosti VS ZN v letu, v katerem so se delitve še povečale zaradi ruske invazije na Ukrajino.

STRASBOURG/EREVAN - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v sredo Azerbajdžanu naložilo, da mora sprostiti koridor Lačin, ki predstavlja edino povezavo med Armenijo in večinsko armensko separatistično pokrajino Gorski Karabah. Lačinski koridor je prejšnji teden blokirala skupina azerbajdžanskih državljanov, domnevno aktivistov. Armenija je pred dnevi opozorila na propad zdravstvenih storitev v Gorskem Karabahu, ki je že desetletja predmet spora med državama in periodičnih oboroženih spopadov med njima. Ob tem je armenski premier Nikol Pašinjan opozoril, da v regiji zaradi blokade koridorja primanjkuje tudi hrane.

DONECK - Nekdanji direktor ruske vesoljske agencije Roskozmos in vodja ruske skupine vojaških svetovalcev Dmitrij Rogozin je sporočil, da so ukrajinske oborožene sile izstrelile pet raket na hotel v Donecku, kjer je bil nastanjen, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Rogozin je bil ranjen, umrli pa sta dve osebi. Rogozin je bil sicer julija letos razrešen z mesta generalnega direktorja ruske vesoljske agencije, po ruski invaziji na Ukrajino pa je zaradi svojih izjav postal opažen kot zagret nacionalistični politik in eden izmed najbolj gorečih podpornikov ruske "posebne vojaške operacije" v Ukrajini.

PEKING - Kitajska in Rusija sta v sredo začeli skupne vojaške vaje v Vzhodnokitajskem morju, ki naj bi trajale do naslednjega torka. Manevri potekajo ob obali v bližini mesta Taizhou v provinci Zhejiang na vzhodu Kitajske, približno 500 kilometrov severno od Tajvana. Na vajah naj bi sodelovalo pet ladij kitajske mornarice, več podmornic, letal in helikopterjev. Na ruski strani sodeluje pet vojaških ladij.

PARIZ - Francoski regulator je ameriškemu tehnološkemu velikanu Microsoftu naložil 60 milijonov evrov kazni, ker je ta uporabnikom vsiljeval oglaševalske piškotke. Končna višina kazni je bila določena tudi na podlagi dobička, ki jih je podjetje ustvarilo iz tega naslova. Če Microsoft nepravilnosti ne bo odpravil, ga čakajo dodatne kazni. Francoski regulator je v preiskavi ugotovil, da so bili piškotki, ki so bili med drugim uporabljeni v oglaševalske namene, ob obisku strani uporabnikom naloženi brez njihovega soglasja.

WASHINGTON - Po več kot štirih letih se je zaključila misija InSight, v sklopu katere je ameriška vesoljska agencija Nasa na površje Marsa poslala vesoljsko plovilo, da bi preučevali seizmično valovanje. Plovilo je namreč prenehalo delovati, potem ko so odpovedale baterije na sončno energijo. InSight je na Mars prispel novembra 2018, da bi z njegovo pomočjo preučevali seizmično valovanje, kar naj bi znanstvenikom pomagalo bolje razumeti proces nastajanja planetov.

DUNAJ - Avstrijske letalske sile so v sredo v letalski bazi Brumowski blizu Dunaja prejele prvega od skupno 36 novih večnamenskih helikopterjev AW169M italijanskega proizvajalca Leonardo. Ministrica za obrambo Klaudia Tanner (ÖVP) je dobavo označila za simbol modernizacije letalskih sil. Pogodba za prvo tranšo 18 helikopterjev je vredna približno 346 milijonov evrov oziroma 446 milijonov, če se prištejejo še stroški, kot so potrebna prenova hangarja, deli in DDV. Za še 18 dodatnih helikopterjev bo Avstrija morala odšteti še 427 milijonov evrov.

SANTIAGO DE CHILE - Čilenski predsednik hrvaških korenin Gabriel Boric je v sredo dejal, da namerava njegova država odpreti "veleposlaništvo v Palestini". V Čilu sicer živi najštevilčnejša skupnost Palestincev izven območja Bližnjega vzhoda. Čile je leta 1998 odprl diplomatsko predstavništvo v Ramali, leta 2011 pa je priznal Palestino kot državo in podprl njen vstop v Unesco.

BRUSELJ - Bruseljsko sodišče bo odločilo, ali bodo nekdanji podpredsednici Evropskega parlamenta Evi Kaili, ki je v priporu zaradi suma korupcije, podaljšali pripor ali pa jo bodo izpustili pod določenimi pogoji oziroma brez njih. Kot je pred njenim prvim zaslišanjem na sodišču v belgijski prestolnici povedal njen odvetnik Mihalis Dimitrakopulos, je nedolžna, sam pa ima "zelo močne pravne argumente" za zagotovitev njene svobode.

LOS ANGELES - Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je v sredo objavila ožji seznam kandidatov za nagrado oskar v kategorijah mednarodni celovečerni film, dokumentarni celovečerni in kratki film in še nekaterih drugih. Za oskarja v kategoriji mednarodni celovečerni film je prijave poslalo 95 držav, med njimi Slovenija, vendar film Matevža Luzarja Orkester ni prišel v ožji izbor 15 filmov, izmed katerih jih bodo 24. januarja izbrali pet. Slovenija filme prijavlja že od leta 1993, a se doslej še ni uvrstila v ožji izbor.

WASHINGTON - Okrog 800 strani dolgo sklepno poročilo o napadu privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja lani bo objavljeno danes. Odbor, ki je prišel do Trumpovih davčnih napovedi pa je razkril, da je zvezna davkarija ustavila revizijo njega in njegovih podjetij, ko je bil na položaju predsednika. Trump je sicer v preteklosti na pozive, naj objavi svoje davčne napovedi, odgovarjal, da ne more, saj da poteka revizija. Demokrati zdaj lahko trdijo, da nekdanji predsednik ni govoril resnice.

LONDON - Britansko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju po drugi oceni tamkajšnjega statističnega urada skrčilo. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je med julijem in septembrom na četrtletni ravni zmanjšal za 0,3 odstotka. Po prvotni oceni se je BDP v tretjem četrtletju skrčil za 0,2 odstotka.

akt/akt
© STA, 2022