Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 21. decembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Bela hiša je potrdila, da na obisk v ZDA prihaja ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Da je na poti v ZDA, je v tvitu sporočil tudi sam. Napovedal je pogovore o krepitvi obrambnih zmogljivosti Ukrajine, ameriška stran pa izpostavlja pomembno sporočilo enotnosti Zahoda, ki ga njegov prvi obisk v tujini od ruske invazije pošilja Moskvi. Zelenski se bo glede na napovedi Bele hiše v Washingtonu danes srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in na skupni seji obeh domov nagovoril kongres. Biden naj bi glede na navedbe neimenovanega visokega predstavnika administracije ob tej priložnosti naznanil nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti dveh milijard dolarjev, ki naj bi vključeval tudi sisteme zračne obrambe Patriot.

MOSKVA - Morebitne nove dobave orožja Ukrajini bodo poslabšale konflikt, je pred današnjim obiskom ukrajinskega predsednika Volodmirja Zelenskega v ZDA posvaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Washington naj bi namreč ob tej priložnosti naznanil nov paket vojaške pomoči Kijevu, vključno s sistemi zračne obrambe patriot.

NEW YORK/WASHINGTON - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob odločitvi talibanov, da ženskam v Afganistanu prepovejo dostop do univerzitetnega izobraževanja, globoko zaskrbljen in poziva afganistanske oblasti, da vsem zagotovijo enak dostop do izobrazbe na vseh ravneh. Torkovo sporočilo talibanov so obsodili tudi v Washingtonu, kjer je ameriški državni sekretar Antony Blinken opozoril, da talibani ne morejo pričakovati, da bodo legitimen član mednarodne skupnosti, dokler ne bodo spoštovali pravic vseh.

SAN FRANCISCO - Ameriški milijarder Elon Musk je ponoči tvitnil, da bo odstopil s položaja glavnega izvršnega direktorja Twitterja - a šele po tem, ko bo našel nekoga dovolj "nespametnega", da ga nasledi. Kot je dodal, bo sam nato vodil le še ekipe za programsko opremo in strežnike. Potem ko se je pred tem v anketi za odhod Muska z vrha Twitterja izreklo 57,5 odstotka sodelujočih uporabnikov družbenega omrežja, je ta sicer v torek podvomil v zanesljivost te ankete, saj da naj bi izid priredili s pomočjo botov oziroma lažnih računov.

WASHINGTON - Odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa, pristojen za razdeljevanje proračunskih sredstev, je v torek zvečer z demokratsko večino glasoval za objavo davčnih napovedi bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Ni še jasno, kdaj naj bi do objave prišlo. Trump je prepričan, da je objava nezakonita, medtem ko republikanci opozarjajo, da je gre za izjemno nevaren presedan in novo politično orožje, ki da uničuje desetletja varovanja zasebnosti Američanov.

MOSKVA - Rusko pravosodno ministrstvo je zahtevalo zaprtje moskovske Helsinške skupine, je v torek sporočila ta najstarejša organizacija za zaščito človekovih pravic, ki deluje v državi. Po poročanju tujih medijev gre za še en poskus zatiranja kritičnih glasov v Rusiji. Ministrstvo je nevladno organizacijo obtožilo, da je kršila svoj pravni status z izvajanjem dejavnosti zunaj moskovske regije. Te med drugim vključujejo opazovanje sojenj in pritožbe regionalnim oblastem, so navedli.

PEKING - Na Kitajskem v torek in danes zaradi covida-19 uradno ni umrl nihče, so sporočili iz Pekinga, potem ko so spremenili merila za beleženje smrti zaradi virusa. V skladu s spremembami se v uradni evidenci navajajo le še primeri, ko bolnik umre neposredno zaradi respiratorne odpovedi, ki jo je povzročil virus. Pred tem so se kot smrtni primeri covida-19 šteli tudi tisti bolniki, ki so umrli zaradi drugih bolezni, medtem ko so bili okuženi z novim koronavirusom.

ZAGREB - Hrvaški kreditojemalci v švicarskih frankih, ki so svoja posojila pretvorili v evre, so upravičeni do izplačila zamudnih obresti na preplačane zneske, je v torek odločilo vrhovno sodišče. Gre za najmanj 55.000 od skupno 125.000 potrošnikov, ki so sklenili posojila v švicarskih frankih. Odločitev sodišča pomeni, da kreditojemalci, ki so svoja posojila pretvorili iz švicarskih frankov v evre, nimajo pravice do odškodnine, ki bi banke skupaj stale med 20 in 25 milijardami kun oziroma med 2,65 in 3,31 milijarde evrov. Znesek bo za banke zdaj veliko nižji.

WASHINGTON - Ameriški kongres je v torek zaključil pogajanja o svežnju zakonov za porabo v proračunskem letu 2023, ki se je sicer začelo že 1. oktobra. Pogajanja so potekala in se tudi končala brez republikancev v predstavniškem domu kongresa, ki bodo januarja prevzeli večino. Senat in predstavniški dom morata 1700 milijard dolarjev vreden sveženj zakonov potrditi do petka ob polnoči po krajevnem času, ko se izteče še zadnje, pred dnevi sprejeto začasno podaljšanje financiranja dela agencij zvezne vlade.

WASHINGTON - Ameriški kongres bo skupaj s proračunskimi zakoni za leto 2023 potrdil tudi reformo volilne zakonodaje, ki je odgovor na prizadevanja bivšega predsednika Donalda Trumpa, da kljub porazu ostane na oblasti. V novem zakonu bo tako izrecno navedeno, da ima podpredsednik le formalno vlogo pri potrjevanju izidov po državah. Sprememba bo tudi otežila vlaganje ugovorov na potrjene izide s strani posameznih članov zveznega kongresa.

WASHINGTON - Ministrstvo za finance ZDA je v torek objavilo sveženj splošnih dovolilnic, ki bodo temelj za avtorizacijo razdeljevanja humanitarne pomoči državljanom držav, ki so pod mednarodnimi in ameriškimi sankcijami.

LIMA - Parlament v Peruju je v torek v prizadevanjih za umiritev napetosti po odstavitvi in aretaciji predsednika Pedra Castilla odprl pot predčasnim volitvam. Te bodo namesto leta 2026 potekale aprila 2024. Ustavno spremembo mora sicer parlament z dvotretjinsko večino potrditi še na drugem glasovanju.

ŽENEVA - Svet ZN za človekove pravice je v torek na čelo misije za ugotavljanje dejstev v Iranu imenoval tri ženske. Te bodo vodile preiskavo domnevnih kršitev človekovih pravic med zatiranjem protestov, ki že več kot tri mesece pretresajo islamsko republiko. Tri ženske na čelu misije so odvetnica vrhovnega sodišča Bangladeša Sara Hosain, pakistanska profesorica prava Šahin Sardar Ali in aktivistka za človekove pravice Viviana Krstičević iz Argentine. Preiskavo pa bo vodila Hossain.

SPRINGFIELD - V ZDA so letos zasegli 379 milijonov potencialno smrtonosnih odmerkov droge fentanil, kar je dvakrat več kot lani in dovolj za smrt vseh Američanov, je sporočila zvezna agencija za boj proti drogam. Fentanil, ki je podoben heroinu, a precej močnejši, njegova proizvodnja pa je bistveno cenejša in hitrejša, v ZDA sicer večinoma pride iz Mehike.

NOVI SAD - Dva člana zagrebškega gledališča &TD je v torek napadla skupina mladeničev. Napadena gledališčnika sta za policijo izjavila, da so ju mladeniči prestregli na ulici in ju vprašali, ali sta iz Hrvaške, ter ju nato začeli pretepati. Incident v letošnji Evropski prestolnici kulture je ostro obsodila hrvaška ministrica za kulturo Nina Obuljen Koržinek.

BANGKOK - Reševalci so v iskalni akciji po nedeljski nesreči ladje tajske mornarice našli trupla šestih mornarjev, še 23 ljudi pa pogrešajo, je v torek dejal tiskovni predstavnik kraljeve mornarice. Iz Tajskega zaliva so doslej rešili 76 mornarjev s plovila HTMS Sukhothai, ki je potonilo 37 kilometrov od obale.

FRANKFURT - Razpoloženje nemških potrošnikov se je ob koncu leta izboljšalo, kaže kazalnik, ki ga nemški raziskovalni inštitut GfK izračunava za mesec vnaprej. Vrednost kazalnika za januar se je zvišala za 2,3 točke na -37,8 točke, kar je tretje zaporedno mesečno zvišanje.

MÜNCHEN - Zaposlitvene namere nemških podjetij ostajajo stabilne, kaže decembrski zaposlitveni barometer münchenskega ekonomskega inštituta Ifo. Kazalnik zaposlovanja se je v primerjavi z novembrom sicer znižal, a le za 0,1 točke na 99,5 točke, so sporočili iz Ifa.

NEW YORK - Ameriški proizvajalec športne opreme Nike je v drugem četrtletju poslovnega leta, od septembra do novembra, presegel pričakovanja analitikov. Ustvaril je 1,33 milijarde dolarjev dobička, kar je enako kot v primerljivem obdobju lani, medtem ko so prihodki poskočili za 17 odstotkov na 13,3 milijarde dolarjev.

SEUL - Gangnam Style, priljubljena pesem južnokorejskega raperja Psyja, obeležuje deset let, odkar je video posnetek pesmi postal prvi na YouTubu, ki je presegel milijardo ogledov. Videospot je bil sicer na YouTubu objavljen 15. julija 2012. Do danes je zabeležil več kot 4,6 milijarde ogledov.

jav/spo/msc/mlj/tib/uk/mlu/zc/rpe/rbi/rp/sk/akt/sg/jav
© STA, 2022