Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 21. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LONDON - Kapetan svetovnih prvakov v nogometu Argentinec Lionel Messi je svetovna športna zvezda leta 2022 po izboru britanske radiotelevizije BBC. Zmagovalca izbora BBC Sports Personality's World Sport Star of the Year so razglasili in objavili na spletnih straneh britanske medijske mreže. Petintridesetletni Messi je v Katarju popeljal Argentino do prvega naslova svetovnih prvakov v nogometu po 36 letih. BBC naziv "svetovne športne zvezde leta" podeli športniku, ki je med letom dosegel najvidnejši športni uspeh na svetovnem prizorišču.

BUENOS AIRES - V Buenos Airesu niso mogli izpeljati do konca načrtovanega slavja, zato se je Argentinska nogometna zveza opravičila. Nepregledna množica ljudi je ob slavju, ki se je sprevrglo v kaos, ustavila avtobus z nogometnimi svetovnimi prvaki, zaradi česar so morali nogometaše odpeljati s helikopterjem. Po ocenah argentinskih medijev se je na ulicah glavnega mesta zbralo med pet in šest milijonov ljudi, ki so si želeli videti Lionela Messija in soigralce od blizu.

LJUBLJANA - Košarkarski klub Cedevita Olimpija bo dlje časa igral brez Zorana Dragića. Član slovenske reprezentance ima težave z levim komolcem. Ljubljanski klub ni razkril, kako dolgo bo moral 33-letnik prisilno počivati. Mlajši od bratov Dragić se je letos poškodoval že na evropskem prvenstvu, smola pa ga spremlja tudi po decembrski vrnitvi na parket. Od takrat je igral na petih tekmah, treh v evropskem pokalu in dveh v regionalni ligi Aba.

LJUBLJANA - Umrla je Alenka Dermastia, nekdanja košarkarica Olimpije ter članica jugoslovanske reprezentance, s katero je na evropskem prvenstvu leta 1958 osvojila četrto mesto, so objavili na spletni strani košarkarske kluba iz Ljubljane Cedevita Olimpija. Alenka Dermastia je bila članica AŠK Olimpija med letoma 1952 in 1966, bila pa je tudi dolgoletna kapetanka ekipe. Igrala je na igralnem položaju centra in krila.

LOS ANGELES - Slovenski hokejski as Anže Kopitar je s podajo pri prvem golu pomagal Los Angeles Kings do zmage s 4:1 proti Anaheim Ducks v severnoameriški ligi NHL. Kralji so z 41 osvojenimi točkami četrti v zahodni konferenci, medtem ko njihovi divizijski tekmeci ostajajo pri dnu na 15.

MIAMI - Košarkarska ekipa Chicago Bulls je v severnoameriški ligi NBA zmagala v gosteh pri Miami Heat z izidom 113:103. Goran Dragić je v 20 minutah pod obročema za bike prišel do dveh skokov in osmih točk, od tega je dal dve trojki. Nekdanji igralec Miamija je kot vedno požel ovacije ob vstopu v igro še vedno hvaležnih navijačev Miamija. Zmagali so tudi košarkarji zasedbe iz Kolorada Denver Nuggets. Ti so v domači dvorani v derbiju najboljših ekip zahodne konference s 105:91 premagali gostujoče moštvo Memphis Grizzlies. V dresu Denverja je zaigral Vlatko Čančar. Koprčan je v 20 minutah igre dal eno trojko ter prispeval sedem skokov in dve asistenci.

am/am
© STA, 2022