Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 20. decembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Odbor za preiskavo napada privržencev Donalda Trumpa na ameriški kongres 6. januarja lani je v ponedeljek potrdil priporočila za kazenski pregon bivšega predsednika ZDA, med drugim zaradi spodbujanja upora proti državi. Ta je odboru v odzivu očital podajanje "lažnih obtožb" proti njemu, s katerimi da mu želijo preprečiti ponovno kandidaturo za Belo hišo.

BRESCIA - Sodišče v Brescii je v ponedeljek pristalo na izročitev Marie Dolores Colleoni, žene nekdanjega evropskega poslanca Piera Antonia Panzerija, vpletenega v korupcijski škandal glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta, Belgiji. Skupaj s hčerko je osumljena sodelovanja v kriminalni združbi, pranja denarja in korupcije.

WASHINGTON - Vrhovno sodišče ZDA je v ponedeljek začasno blokiralo odredbo, ki bi odpravila omejitve za prosilce za azil iz obdobja pandemije covida-19. Omejitve bi morale poteči v sredo, sodišče pa je sedaj pozvalo vlado predsednika Joeja Bidna, naj do danes odgovori na njegov ukrep.

HAMBURG - Nekdanjo tajnico nacističnega koncentracijskega taborišča, 97-letno Irmgard Furchner je sodišče v mestu Itzehoe na severu Nemčije obsodilo na dvoletno pogojno zaporno kazen. Sodišče jo je spoznalo za krivo, da je odgovornim v koncentracijskem taborišču Sztutowo (Stutthof) na Poljskem pomagala pri sistematičnem pobijanju zapornikov.

MINSK - Ruski predsednik Vladimir Putin je po pogovorih z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom v ponedeljek poudaril, da Rusija "nima interesa, da bi absorbirala Belorusijo", ki je sicer njena glavna zaveznica. Pogovore je označil za plodne in dodal, da sta se dogovorila o krepitvi sodelovanja med državama na vseh področjih.

MADRID - Špansko ustavno sodišče je v ponedeljek ugodilo zahtevi desne opozicije in začasno zadržalo pravosodno reformo vlade Pedra Sancheza, ki so jo poslanci v spodnjem domu parlamenta že podprli. Vlada je odločitev označila za "izjemno resno", spor glede imenovanja sodnikov in kazenskega zakonika pa bo verjetno še poglobil razkol med vlado in opozicijo.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je ruske varnostne službe v ponedeljek pozval k večji zavzetosti, saj da se "razmere v svetu dinamično spreminjajo, nova tveganja in grožnje pa prinašajo večje zahteve za celoten ruski varnostni sistem". Ena najpomembnejših nalog naj bi bila zaščita priključenih regij v Ukrajini. Pozval jih je tudi, naj odločneje ukrepajo proti dejavnostim tujih obveščevalnih služb.

LOS ANGELES - Porota v Los Angelesu je v ponedeljek bivšega filmskega producenta Harveyja Weinsteina spoznala za krivega posilstva in še dveh obtožb spolnega napada ene od štirih žensk, ki so ga tega obtoževale. Weinsteinu, ki je bil zaradi posilstva in spolnih napadov že v New Yorku leta 2020 obsojen na 23 let zaporne kazni, grozi dodatnih 24 let zapora.

ATENE/BRUSELJ - Nekdanji evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je v ponedeljek izjavil, da mu je nevladna organizacija Fight Impunity, ki je v središču korupcijskega škandala glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta, med februarjem 2021 in februarjem 2022 plačala 60.000 evrov, a da je od Evropske komisije prejel dovoljenje za prevzem funkcije v organizaciji.

LONDON - Medicinske sestre v Veliki Britaniji z zahtevo po višjih plačah znova stavkajo. Tako kot prejšnji četrtek, ko je potekala največja stavka v britanskem zdravstvenem sistemu doslej, tudi tokrat sodeluje do 100.000 članov sindikata RCN. S tem se nadaljuje širši val stavk in protestov nezadovoljnih uslužbencev v državi, ki se spopada z visoko inflacijo in vse višjimi življenjskimi stroški.

LONDON - Britanska centralna banka je predstavila bankovce s podobo novega kralja Karla III., ki jih bodo v obtok poslali v prvi polovici prihodnjega leta. Edina sprememba na bankovcih v vrednosti pet, 10, 20 in 50 funtov bo kraljeva podoba, so sporočili z banke in dodali, da bodo še naprej veljavni tudi tisti s podobo kraljice Elizabete II.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je ob sprejemu predsednika Ekvadorja Guillerma Lassa v Beli hiši v ponedeljekdejal, da si ZDA želijo razširiti in okrepiti odnose z Ekvadorjem. Gre za enega najzvestejših zaveznikov ZDA v Južni Ameriki in državo, ki ji veliko pozornosti namenja tudi Kitajska.

PEKING - Svetovna banka je Kitajski predvsem zaradi pandemije covida-19 in šibkega nepremičninskega sektorja občutno znižala napoved gospodarske rasti. Letos naj bi se drugo največje svetovno gospodarstvo okrepilo za 2,7 odstotka, potem ko so še junija napovedovali 4,3-odstotno rast.

NEW YORK - V ZDA so letos na podlagi zveznih zahtev za pomoč našteli približno 582.000 brezdomcev, kar je podobno kot prejšnja leta, je v ponedeljek sporočilo ameriško ministrstvo za stanovanja in urbani razvoj. Vlada je ob tem napovedala okrepljeno pomoč brezdomcem, saj novo zvezno poročilo potrjuje, da njihovo število kljub prizadevanjem lokalnih vlad ne upada.

WASHINGTON - Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je v ponedeljek opozoril na skokovit porast števila najstnikov, ki so tarča spletnih napadov in izsiljevanja, potem ko jih z zvijačo prisilijo v pošiljanje golih fotografij. Žrtev takih prevar je bilo letos najmanj 3000, več kot deset pa jih je naredilo samomor.

MÜNCHEN - Razpoloženje med nemškimi izvozniki se je ob koncu leta malenkost izboljšalo, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Kazalnik pričakovanj je decembra dosegel 1,6 točke, kar je 0,7 točke nad novembrsko vrednostjo, je sporočil Ifo.

DUBLIN - Irski letalski prevoznik Ryanair je po več mesecih pogajanj sklenil štiriletni dogovor z irskimi piloti, ki med drugim predvideva trikratno zvišanje plač do marca 2027. Zaradi spora okoli plač je Ryanairjevo kabinsko osebje poleti stavkalo.

spo/spo
© STA, 2022