Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 17. decembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PRIŠTINA - Poveljnik mirovnih sil pod vodstvom zveze Nato na Kosovu (Kfor), generalmajor Angelo Michele Ristuccia, je v petek zatrdil, da ima dovolj vojakov in zmogljivosti za zagotavljanje varnosti na Kosovu. Pri tem ni neposredno omenil zahteve Srbije, naj ji Kfor v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN 1244 iz leta 1999 omogoči napotitev do tisoč pripadnikov njene vojske in policije na Kosovo. Je pa izpostavil, da od vseh vpletenih v konflikt na Kosovu pričakujejo, da se bodo usklajevali s silami Kfor in se bodo vzdržali provokativne uporabe sile, da bi zagotovili varnost vseh skupnosti na območju.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin se je v petek sestal z vojaškim vrhom, ki vodi rusko invazijo v Ukrajini. Govorili so predvsem o morebitnih kratkoročnih in srednjeročnih ukrepih, povezanih z invazijo. Do srečanja prihaja po tem, ko je Rusija v petek s Kaspijskega in Črnega morja na objekte kritične infrastrukture v Ukrajini izstrelila 76 raket. Zaradi tega je več ukrajinskih mest ostalo v temi, začasno pa je bila prekinjena tudi oskrba z vodo in ogrevanjem.

KIJEV - Ukrajinske oblasti so po petkovih vnovičnih obsežnih ruskih napadih na ukrajinsko energetsko infrastrukturo danes sporočile, da so ponekod v državi že uspele deloma obnoviti dostop prebivalcev do elektrike, vode in ogrevanja. V Kijevu imajo tako vsi prebivalci sedaj zagotovljeno oskrbo z vodo, dve tretjini pa jih ima tudi dostop do elektrike.

LIMA - Perujski parlament je v petek zavrnil predlog predsednice Dine Boluarte o izvedbi predčasnih volitev. V novih spopadih med policijo in podporniki odstavljenega predsednika Pedra Castilla sta bila medtem ubita najmanj dva človeka, s čimer je število smrtnih žrtev protestov naraslo na 22. V državi pa je zaradi protestov obtičalo 5000 turistov.

NEW YORK/BRUSELJ - Lastnik twitterja Elon Musk je po ostrih kritikah v petek pozno zvečer sporočil, da bo na družbenem omrežju ponovno vzpostavil račune več novinarjev, ki so poročali o njegovem letalu. Musk se jer za to odločil, potem ko je večina sodelujočih v anketi na Twitterju podprla ponovno odprtje računov novinarjev.

TUNIS - V Tuniziji danes potekajo parlamentarne volitve, ki pa jih bojkotirajo skoraj vse politične stranke v državi. Volitve so mnoge stranke označile za nadaljevanje državnega udara predsednika Kaisa Saieda, končna sestava parlamenta pa bo verjetno znana šele marca prihodnje leto, ko bo končan morebitni drugi krog volitev.

WASHINGTON - Preiskovalni odbor napada na ameriški kongres 6. januarja lani namerava ob izdaji sklepnega poročila 21. decembra predlagati pravosodnemu ministrstvu, naj sproži kazenski pregon več oseb, med njimi bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, poročajo ameriški mediji.

WASHINGTON - Ameriški zvezni sodnik Timothy Kelly je v petek enega od napadalcev na ameriški kongres 6. januarja lani, Douglasa Jensena obsodil na pet let zapora, 36 mesecev nadzorovane prostosti in 2000 dolarjev kazni za škodo, ki jo je povzročil v kongresu. Po navedbah tožilstva je bil Jensen med prvimi, ki so prebili policijski kordon in vdrli v kongresno palačo. Aretirali so ga kmalu po napadu na kongres. Med drugim je bil obtožen oviranja uradnega postopka, napada na policista in uničevanja javne lastnine.

NEW YORK - Ameriška igralka Angelina Jolie je v petek sporočila, da ne bo več sodelovala z Visokim komisariatom ZN za begunce (UNHCR), ki ga je kot posebna odposlanka zastopala po svetu od leta 2012. Z UNHCR je sicer sodelovala že vse od leta 2001, in sicer kot ambasadorka dobre volje.

WASHINGTON - V ZDA so letos izvedli 18 usmrtitev obsojenih na smrt in izrekli 22 novih smrtnih kazni, kar je najmanj od leta 1991, je sporočil ameriški informacijski center o smrtni kazni (DPIC). Smrtno kazen pozna 27 od 50 ameriških zveznih držav, letos pa so jo izvrševali v Alabami, Arizoni, Oklahomi, Mississippiju, Missouriju in Teksasu. Po ugotovitvah DPIC je bilo 35 odstotkov od 20 poskusov usmrtitev problematičnih. Dve usmrtitvi so zaradi težav preložili za nedoločen čas.

WASHINGTON - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek v Washingtonu uradno odprl nov urad zvezne vlade za koordinacijo glede Kitajske. Urad, ki se ga je že prijel vzdevek Kitajska hiša, je namenjen boljšemu usklajevanju ameriške politike do rivalske velesile.

WASHINGTON - Ameriška finančna ministrica Janet Yellen bo od 17. do 28. januarja obiskala Afriko, kjer se bo ustavila v Južni Afriki, Zambiji in Senegalu. Gre za prvega v vrsti obiskov visokih predstavnikov vlade, ki jih je na vrhu ZDA-Afrika konec tedna naznanil predsednik ZDA Joe Biden. Tudi sam namerava obiskati Afriko, ni pa še znano kdaj in katere države.

DUNAJ - V Avstriji nameravajo s prihodnjim letom nameravajo zaostriti protikadilsko zakonodajo in prepoved kajenja razširiti na dodatne zunanje javne površine. Po novem bo predvidoma prepovedano kaditi med drugim v avtu, v katerem bodo otroci, na otroških igriščih ter rekreacijskih površinah za otroke in mladino. Po pisanju časnika Der Standard je sprememba zakona o zaščiti kadilcev in nekadilcev "v končnem usklajevanju". Načrte je potrdil tudi tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje.

ZAGREB - Sistemski operaterji plinskih prenosnih omrežij Slovenije, Avstrije in Hrvaške Plinovodi, Gas Connect Austria in Plinacro so v petek podpisali memorandum o sodelovanju, v katerem so se med drugim dogovorili o sodelovanju pri razvoju infrastrukture za prenos vodika, je objavil hrvaški Plinacro.

LONDON - Britanska vlada bo z junijem 2024 precej omilila pravila glede tekočin v ročni prtljagi. Po trenutnih pravilih je največja dovoljena količina sto mililitrov, po novem pa bo zgornja meja postavljena pri dveh litrih. Poleg tega bodo ukinili ločen pregled elektronskih naprav.

mc/rpe/rp/msc/jb/mlu/mc
© STA, 2022