Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 17. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

DOHA - Na svetovnem nogometnem prvenstvu bo danes padla odločitev o tretjem mestu. Pomerili se bosta reprezentanci Hrvaške in Maroka, za Hrvate bo to po letu 1998 drugi mali finale, pred štirimi leti so izgubili velikega. Maročani so prva afriška oziroma arabska država, ki se je uvrstila med najboljše štiri. Tekma se bo začela ob 16. uri.

BREST - Pred rokometašicami Krima Mercatorja je eden najbolj pomembnih dvobojev v evropski ligi prvakinj v sezoni 2022/23, ki bo vsaj posredno povečal možnosti Krima za nastop v izločilnih bojih. V Franciji se bodo v okviru devetega kroga v skupini B pomerile s tekmicami iz Bresta, njuna medsebojna tekma pa se bo pričela ob 18. uri. Črnogorski strokovnjak na klopi ljubljanske ekipe Dragan Adžić bo imel na zadnjem mednarodnem dvoboju v tem koledarskem letu na voljo vse svoje varovanke. Te so v tej sezoni dosegle le dve zmagi, v gosteh so premagale češki Banik iz Mosta, na domačem igrišču pa današnje tekmice iz Francije.

MELBOURNE - Plavalec kranjskega Triglava Peter John Stevens je na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Melbournu osvojil 13. mesto na 50 m prsno. S 26,33 je plaval skoraj identičen čas kot v kvalifikacijah, kjer je bil dve stotinki sekunde hitrejši. Soboto so plavalci zaznamovali tudi z vrsto svetovnih rekordov. Stevens je za osmim mestom in želenim finalom zaostal za 29 stotink sekunde. Tara Vovk je v isti disciplini med dekleti s 30,39 dosegla nov slovenski rekord in 19. mesto. Za polfinalom je zaostala šest stotink sekunde.

DAVOS - Slovenska smučarska tekačica Eva Urevc je bila tretja v kvalifikacijah tekme za svetovni pokal v švicarskem Davosu. Na sprintu v prosti tehniki je za domačinko Nadine Fähndrich, ki je bila najhitrejša, zaostala 1,82 sekunde. Anja Mandeljc, druga Slovenka, je bila 31. in je le za eno mesto in 42 stotink zgrešila izločilne boje. Med 67 tekači je bil v kvalifikacijah prvi Francoz Lucas Chanavat, Vili Črv je bil 40. (+7,34), Anže Gros pa 48. (+9,30).

BERN - Kolesar Eduard Žalar je na velodromu v švicarskem Grenchenu dosegel nov slovenski rekord v sprintu na 200-metrski razdalji. Z 10,762 je za 0,143 sekunde popravil 22 let star slovenski rekord, zasedel pa je 30. mesto.

BERLIN - Norveški teniški igralec Casper Ruud je dobitnik nagrade Stefana Edberga za najbolj športno obnašanje na igrišču. Vsako leto dobitnika nagrade izberejo tenisači sami, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nagrada Stefana Edberga se podeljuje za fair play, profesionalnost in integriteto igralca. Skoraj dve desetletji sta jo prejemala Španec Rafael Nadal in zdaj že upokojeni Švicar Roger Federer, ki sta na vrhu izbora končala vsakič od leta 2004. Španec je bil na vrhu petkrat, Federer pa jih je prejel kar 13.

DALLAS - Ponoči so v severnoameriški košarkarski ligi NBA nastopili vsi trije Slovenci. Luka Dončič se je z Dallasom veselil zmage nad Portlandom s 130:110. Chicago z Goranom Dragićem je doma izgubil proti New Yorku z 91:114, Vlatko Čančar pa je gostoval pri Los Angeles Lakers, ki so slavili s 126:108. Dončić je na tekmi s Portlandom dosegel 33 točk, devet podaj in šest skokov, ob 23-letnem Ljubljančanu pa je bil ključni igralec za novo zmago Christian Wood z 32 točkami in 12 skoki. Vlatko Čančar je v dresu Denverja v Los Angelesu odigral slabi dve minuti in pol ter v tem času zadel eno trojko. Goran Dragić je proti New York Knicks dosegel devet točk ter po dva skoka in podaji.

ST. PAUL - V severnoameriški hokejski ligi NHL so bile ponoči na sporedu tri tekme. Malo presenečenje je pripravila predzadnja ekipa centralne skupine Arizona, ki je na domačem letu s 5:4 ugnala New York Islanders. Minnesota je s 4:1 premagala Chicago, St. Louis se je s 5:2 veselil na gostovanju v Calgaryju.

ag/jz/ad/ic/zza/am/ag
© STA, 2022