Pregled - svet, 16. 12. (petek)

Ljubljana, 16. decembra - Pregled dogodkov v svetu v petek, 16. decembra.

KIJEV - Ruske sile so z raketami in droni napadle več ciljev po celotni Ukrajini. O eksplozijah so med drugim poročali iz mest Kijev, Harkov in Krivi Rog, novi napadi na kritično infrastrukturo pa so prekinili dobavo elektrike in vode številnim prebivalcem. Medtem naj bi v ukrajinskem obstreljevanju regije Lugansk umrlo osem ljudi. Po današnjih vnovičnih ruskih napadih na ukrajinsko ozemlje je tamkajšnje energetsko podjetje poročalo o izjemni škodi na infrastrukturi, ki jo z izpadi elektrike občutijo zlasti na severu, jugu in v osrednjih delih države.

BRUSELJ - Tako Evropska unija kot zveza Nato sta obsodili nove ruske napade na kritično infrastrukturo v Ukrajini in trpljenje, ki ga povzročajo ljudem. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je menil, da tovrstna bombardiranja predstavljajo vojni zločin, generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je prepričan, da bo ta ruska strategija propadla.

BRUSELJ - Članice EU so dokončno potrdile nov sveženj sankcij Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, ki vključuje nove izvozne omejitve, tudi za drone, in dodatne sankcije proti ruskim bankam in televizijam. Med sankcioniranimi pravnimi osebami je tudi ruska družba SBK ART, ki je posredna lastnica Mercatorja.

NEW YORK/BRUSELJ - Twitter je v četrtek zaprl račune več novinarjev, tudi ameriških časnikov Washington Post in New York Times ter televizije CNN, ki so nedavno poročali o lastniku tega družbenega omrežja Elonu Musku. Iz EU so danes opozorili, da bi zaradi zaskrbljujočega zaprtja računov novinarjev lahko uvedli sankcije proti Twitterju. Zaskrbljena je tudi Nemčija.

NEW DELHI/MOSKVA - Indijski premier Narendra Modi se je po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in ga pozval k dialogu kot rešitvi za vojno v Ukrajini. Glede na sporočila obeh strani sta voditelja govorila tudi o političnem in gospodarskem sodelovanju med državama.

VATIKAN - Papež Frančišek je v poslanici pred katoliškim svetovnim dnevom miru 1. januarja, ki jo je Vatikan objavil danes, vojno v Ukrajini označil kot "grozljivo nesrečo", za katero so krive človeške odločitve. Kot že večkrat od začetka vojne jo je znova označil tudi kot "poraz za celotno človeštvo". Svet je pozval je k bratstvu in solidarnosti.

AACHEN - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo skupaj z ukrajinskim narodom prejel nagrado Karla Velikega za zasluge za Evropo v letu 2023, sta sporočila vodstvo sklada Mednarodna nagrada Karla Velikega in nemško mesto Aachen, kjer bo potekala tudi podelitev nagrade.

BRATISLAVA - Potem ko so slovaški poslanci v četrtek izglasovali nezaupnico sredinski manjšinski vladi premiera Eduarda Hegerja, je slovaška predsednica Zuzana Čaputova začasno vlado pozvala, naj do konca januarja pripravi vse potrebno za izvedbo predčasnih volitev v prvi polovici prihodnjega leta.

PODGORICA - Črnogorski predsednik Milo Đukanović je podpisal sporni zakon o predsedniku, ki zmanjšuje njegove pristojnosti. Priprava zakona je v zadnjih tednih vodila v več protestov v državi. Đukanović je zaradi pomislekov glede ustavnosti zakon vrnil v parlament v ponovno obravnavo, a poslanci so ga v ponedeljek znova potrdili in predsednik ga je bil nato v skladu z ustavo dolžan podpisati, čeprav spričo politične krize v državi tudi on poziva k predčasnim volitvam.

ZAGREB - Hrvaška ne bo sodelovala v evropski misiji urjenja ukrajinskih vojakov (EUMAM), so na izredni seji sabora odločili hrvaški poslanci. Hrvaška vlada je predlog zakona o tem sodelovanju poslala v odločanje saboru, potem ko hrvaški predsednik Zoran Milanović ni želel dati soglasja. Za izglasovanje zakona bi bila potrebna dvotretjinska večina.

BRUSELJ - Evropska komisija je v odzivu na četrtkovo zahtevo avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja, naj EU financira gradnjo ograj na meji z Bolgarijo, sporočila, da se mora Bolgarija sama odločiti, kakšna sredstva potrebuje za zaščito svojih meja. Hkrati pa se je zavezala, da bo z veseljem zagotovila nadaljnjo podporo Bolgariji.

SARAJEVO - HDZ BiH, vodilna stranka Hrvatov v BiH, in blok osmih bošnjaških strank so v četrtek v Sarajevu z največjo stranko bosanskih Srbov SNSD podpisali koalicijski sporazum o skupni vzpostavitvi oblasti na ravni države. Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je vodilno bošnjaško stranko SDA pozval k odhodu v opozicijo.

WASHINGTON - Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek z 224 glasovi proti 201 potrdil predlog zakona za začasno proračunsko financiranje dela vlade do 23. decembra, kar je potem pozno zvečer storil še senat z 71 glasovi proti 19. Senat je potem potrdil še obrambni proračun, ki med drugim vključuje podporo za Tajvan in Ukrajino.

AMARILLO - Ameriški zvezni sodnik v teksaškem Amarillu Matthew Kacsmaryk je sklenil, da blokira odločitev predsednika ZDA Joeja Bidna o ukinitvi politike zadrževanja prosilcev za azil v Mehiki, ki jo je uvedel njegov predhodnik Donald Trump.

KUALA LUMPUR - V zemeljskem plazu, ki se je ponoči sprožil v kampu v kraju Batang Kali v bližini malezijske prestolnice Kuala Lumpur, je umrlo najmanj 21 ljudi, med njimi štirje otroci, je na novinarski konferenci dejal direktor gasilske in reševalne službe zvezne države Selangor Norazam Khamis. Vsaj sedem ljudi je bilo ranjenih, 14 pa jih še vedno pogrešajo.

lkr/spo/rp/rpe/akt/blm/tib/msc/jav/vr/lkr
© STA, 2022