Pregled - šport, 16. 12. (petek)

Ljubljana, 16. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 16. decembra.

LJUBLJANA - Franjo Bobinac je postal novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Na volilni skupščini nacionalnega olimpijskega gibanja je v drugem krogu prejel 53,93 odstotka glasov. Premagal je Tomaža Barado, ki je prejel 45,14 odstotka glasov. Janez Sodržnik je iz tekme izpadel v prvem krogu. V prvem krogu volitev je Bobinac prejel 36,89 odstotka glasov (110,64 glasov), Barada 32,97 odstotka (98,88), Sodržnik pa 30,15 odstotka (90,42). Za zmago v drugem krogu tajnih volitev sta Barada in Bobinac potrebovala večinsko podporo na volilni skupščini, ki jo sestavlja 117 delegatov. Gre za predstavnike različnih športnih zvez, ki so imeli različno število glasov glede na posebna kvorumska pravila. Ta dajejo olimpijskim športom vsaj 51 odstotkov glasov, delegatom lokalnih športnih zvez, zvez športa za vse in zamejskega športa pa tretjino glasov.

MELBOURNE - Slovenska plavalka Neža Klančar je na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Melbournu v polfinalu na 50 m prosto še drugič izboljšala slovenski rekord. S 24,13 je bila še tri stotinke sekunde hitrejša kot v predtekmovanju. Vnovič je pristala na nehvaležnem devetem mestu. Klančar je z današnjim dosežkom v Avstraliji tudi v svoji četrti disciplini dosegla osebni rekord in dokazala, da sta s trenerjem Tomažem Torkarjem odlično tempirala formo.

RAMSAU - Slovenska nordijska kombinatorka Ema Volavšek je na tretji tekmi sezone svetovnega pokala v avstrijskem Ramsauu zasedla šesto mesto. Po skoku je bila Slovenka deveta in se je na 5-kilometrski tek podala z 1:35 minute zaostanka za najboljšo po skoku, Norvežanko Gydo Westvold Hansen. Slednja je tudi po teku zadržala zmago. Poleg Volavšek na današnji tekmi nastopa tudi Silva Verbič, ki je bila po skoku 22., na koncu pa je zasedla 23. mesto. Gašper Brecl je na prvi od dveh tekem svetovnega pokala v Ramsauu ostal brez novih točk svetovnega pokala. Po skoku je sicer zasedal 20. mesto, v teku pa ni bil hiter, izgubil je 15 mest in končal na 35. mestu. Zmagal je najboljši kombinatorec zadnjih let Norvežan Jarl Magnus Riiber. Drugi slovenski predstavnik Erazem Stanonik je tekmo končal na 49. mestu (+4:45,1), že po skoku (46. mesto) je izgubil možnosti, da bi se približal prvim točkam v karieri.

ST. MORITZ - Italijanka Elena Curtoni je zmagovalka skrajšanega ženskega smuka za svetovni pokal v St. Moritzu. Slovenska smučarka Ilka Štuhec je v slabi vidljivosti zaradi megle iztržila uvrstitev v najboljšo petnajsterico. Mariborčanka je tekmo končala na 12. mestu. Za zmagovalko je zaostala 1,47 sekunde, od stopničk jo je ločilo 74 stotink. Na prvih dveh mestih sta bili Italijanki. Vodilna v smukaškem seštevku Sofia Goggia, ki je osvojila zmagi na obeh smukih v Kanadi, je za rojakinjo zaostala 29 stotink sekunde. Tretje mesto je pripadlo domačinki Corinne Suter (+0,73).

CHAMONIX - Švedinji Anna Magnusson in Linn Persson sta se veselili dvojne zmage na sprinterski tekmi svetovnega pokala v francoskem Le Grand Bornandu. Ločilo ju je 12,8 sekunde, Persson pa je enkrat obiskala kazenski krog. Edina Slovenka Polona Klemenčič je bila s puško nenatančna dvakrat in zasedla 32. mesto. Tekmo je odločilo drugo streljanje, na katerem so favoritinje po vrsti grešile. Po polovici tekme je bila 27-letna Švedinja še sedma.

VAIL - Slovenski deskar prostega sloga Naj Mekinc je v kvalifikacijah svetovnega pokala v akrobatskih skokih v Copper Mountainu zasedel 53. mesto in nastope že končal. Najboljša sta bila Italijan Ian Matteoli in Japonka Kokoma Murase, finale bo na sporedu v soboto. Potem ko sta bili prvi letošnji tekmi svetovnega pokala (Chur, Edmonton) v skokih za Mekinca uspešni z 19. in 24. mestom, se mu v tretje ni izšlo po pričakovanjih.

LOZANA - Mednarodni svet Arbitražnega razsodišča za šport (Icas), upravni organ te inštitucije, je na svoji seji 2. decembra za naslednico podpredsednice Tjaše Andree Prosenc, ki se je junija upokojila, izbral Elisabeth Steiner. Avstrijka bo Slovenko nadomestila tudi med člani upravnega odbora. V upravnem odboru Slovenija tako ne bo imela svojega predstavnika.

BOLOGNA - Srbski nogomet je danes zavit v črno. Gazetta dello sport je sporočila, da je po težki bolezni v 54. letu življenja umrl Siniša Mihajlović, nekdanji jugoslovanski reprezentant in evropski prvak s Crveno zvezdo, v zadnjem času pa tudi odličen trener. Novico je že potrdila tudi njegova družina. Mihajlović se je zadnje dve leti in pol zdravil zaradi levkemije, stanje se mu je ves čas menjalo, ko se je vrnil na klop italijanske Bologne, je bilo videti, da bo bolezen premagal. A zadnje dneve se mu je stanje poslabšalo.

BARCELONA - Sloviti španski nogometaš Sergio Busquets je danes sporočil, da je končal reprezentančno kariero. V dresu Španije je osvojil naslov svetovnega prvaka v Južnoafriški republiki 2010 in evropskega prvaka na Poljskem in v Ukrajini 2012. Nogometaš Barcelone je na večni lestvici nastopov v španski izbrani vrsti na tretjem mestu. Več tekem od njega sta odigrala le njegova dolgoletna reprezentančna soigralca Sergio Ramos in Iker Casillas. Prvi je zbral 180, drugi pa 167 tekem za Španijo.

DOHA - Naslednje klubsko svetovno prvenstvo v nogometu bo od 1. do 11. februarja 2023 v Maroku, je danes po seji sveta Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v Katarju sporočil predsednik Fife Gianni Infantino. Turnir bo prihodnje leto ostal v istem formatu kot doslej. Načrtovano širitev mini-turnirja naj bi uresničili šele kasneje, prva izvedba z 32 ekipami je predvidena za leto 2025, je dodal Infantino.

ad/ic/zzb/ag/tb/zza/am/zzb
© STA, 2022