Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 15. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Generalni pravobranilec pri sodišču EU, ki obravnava tožbo snovalcev superlige proti krovnima nogometnima zvezama Uefi in Fifi, je danes potrdil stališči zvez, da lahko ukrepata proti ustanoviteljem novih tekmovanj. Gre sicer za neobvezujoče mnenje, ki pa mu sodišče EU pogosto sledi.

BOLZANO - Deskarji na snegu v paralelnih disciplinah tekmujejo na drugi tekmi svetovnega pokala v italijanski Carezzi. Za njimi so kvalifikacije prvega paralelnega veleslaloma, v katerih so bili Slovenci tričetrtinsko uspešni. Žan Košir se je v finale uvrstil s šestim, Tim Mastnak z desetim časom, deseta je bila pri deskarkah tudi Gloria Kotnik. Izpadel je le Rok Marguč.

MELBOURNE - Slovenska plavalka Neža Klančar je na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Melbournu postala prva Slovenka, ki se je na 100 m mešano spustila globoko pod mejo minute. Klančar je že v kvalifikacijah plavala nov državni rekord 59,42 ter se uvrstila v polfinale. Tam je v eni od dveh polfinalnih skupin z novim državnim rekordom zasedla peto mesto (59,27) in ostala brez finala na devetem mestu.

LJUBLJANA - Čez točno pol leta se bo v Ljubljani začelo košarkarsko evropsko prvenstvo za ženske. Ambasadorja prvenstva sta vratar slovenske nogometne reprezentance Jan Oblak, njegova sestra Teja Oblak je namreč ena od nosilk igre slovenske reprezentance, ter kapetan zlate selekcije iz 2017 Goran Dragić.

CELJE - Rokometaši Celja Pivovarne Laško bodo drevi ob 18.45 igrali letošnjo zadnjo tekmo v skupinskem delu evropske lige prvakov. V gosteh se bodo pomerili z zvezdniško poljsko ekipo Kielce, ki jo vodi sloviti španski trener kirgiškega rodu Talant Dušebajev.

LJUBLJANA - Rokometašice Krima Mercatorja v soboto ob 18. uri čaka tekma 9. kroga lige prvakinj, povratno srečanje s francoskim Brestom. Pred slabima dvema mesecema so Ljubljančanke v Stožicah zmagale s 24:22, na zmago upajo tudi v Franciji. Krimovke bodo v zadnji evropski dvoboj tega koledarskega leta lahko vstopile z vsemi razpoložljivimi silami. In prav varovanke Pabla Morele so njihove neposredne tekmice v boju za tako želeno šesto mesto skupine A, ki še vodi v nadaljevanje tekmovanja. Zato bi bili točki vredni zlata, česar se zavedajo tudi rokometašice.

CASABLANCA - V Casablanci so sinoči dobro prenesli poraz Maroka v polfinalu nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju, večina navijačev pa se veseli sobotne tekme za tretje mesto proti Hrvaški. Zato pa je imela policija več težav v Bruslju, kjer je po izgredih aretirala približno 100 ljudi.

MONTPELLIER - V nekaterih francoskih mestih je navijaško slavje ušlo izpod nadzora po uvrstitvi nogometne reprezentance v finale svetovnega prvenstva. Čeprav je večina mirno slavila zmago proti Maroku z 2:0, so se na Elizejskih poljanah v Parizu po poročanju medijev na kratko spopadli izgredniki in policisti. V Montpellierju je med slavjem 14-letnika zbil avto in ga smrtno poškodoval, pri čemer je voznik pobegnil. Do izgredov je prišlo tudi v Lyonu, Nici in Cannesu.

DALLAS - Slovenska košarkarja v severnoameriški ligi NBA Luka Dončić in Goran Dragić sta danes ostala brez zmag. Dončić je z Dallas Mavericks doma z 90:105 izgubil proti Cleveland Cavaliers, Dragić pa je prav tako v domači dvorani s Chicago Bulls po podaljšku klonil proti New York Knicks. Denver, katerega član je tudi Slovenec Vlatko Čančar, pa je bil uspešen proti Washingtonu in zmagal s 141:128.

zza/am/zzb/lr/ad/zza
© STA, 2022