Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 15. decembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

LONDON - Na tisoče medicinskih sester v Združenem kraljestvu stavka za višje plače in boljše delovne pogoje. Gre za največjo tovrstno stavko v britanskem zdravstvenem sistemu doslej, uvršča pa se se v širši val stavk in protestov nezadovoljnih uslužbencev v državi, ki se spopada z visoko inflacijo in vse višjimi življenjskimi stroški. V enodnevni stavki sodeluje do 100.000 članov sindikata Royal College of Nursing (RCN) tako v Angliji, Walesu kot na Severnem Irskem. Sindikat, za katerega je to prva stavka v 106 letih obstoja, se je zanjo odločil po zavrnitvi vladne ponudbe glede plač. Stavka bo trajala od 8. do 20. ure po lokalnem času.

DONECK/KIJEV - Ukrajinske sile so po navedbah župana Donecka Alekseja Kulemzina davi izvedle največje obstreljevanje središča mesta od leta 2014, ko so oblast v mestu prevzeli proruski separatisti. V teh napadih bi naj umrla ena oseba, o dveh smrtnih žrtvah obstreljevanja pa Kijev poroča iz mesta Herson, ki je od nedavnega znova pod nadzorom ukrajinske vojske.

NEW YORK - Zaradi stalnih ruskih napadov na energetsko infrastrukturo v Ukrajini skoraj vsak otrok, približno sedem milijonov njih, nima stalnega dostopa do elektrike, ogrevanja in vode, je v sredo opozoril Sklad ZN za otroke (Unicef). Otroci niso izpostavljeni samo hudemu mrazu, ampak se tudi ne morejo učiti prek spleta. Spletni pouk namreč pomeni za mnoge otroke edini dostop do izobraževanja, saj je veliko šol poškodovanih ali uničenih. Zaradi pomanjkanja elektrike so omejeni tudi stiki otrok s prijatelji ali sorodniki, kar negativno vpliva na njihovo duševno stanje.

ZAGREB - V narasli Savi blizu Jasenovca na Hrvaškem se je v sredo prevrnil čoln, pri čemer sta dva človeka umrla, tretjega pa so uspeli rešiti. Naselje Mlaka, v bližini katerega se je zgodila nesreča, je sicer zaradi poplavljenih cest izolirano, zato prebivalci kot prevozno sredstvo uporabljajo čolne. Čoln se je na reki prevrnil nekaj pred 16. uro. Lokalnim prebivalcem je uspelo rešiti žensko, enega moškega so našli mrtvega, še enega pa so na območju iskali gasilci in pripadniki gorske reševalne službe.

BEJRUT - Irski pripadnik modrih čelad v Libanonu je umrl, še trije so bili ranjeni v strelskem napadu na konvoj dveh oklepnih vozil na jugu države v sredo. Irski vojak je bil razglašen za mrtvega ob prihodu v bolnišnico, enega od njegovih kolegov pa so operirali in je v kritičnem stanju, so sporočili iz irske vojske. Po zadnjih dostopnih podatkih na spletni strani Slovenske vojske v misiji ZN v Libanonu z enim pripadnikom sodelujejo tudi slovenske oborožene sile.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je na vrhu z afriškimi voditelji v sredo obljubil dolgoročno podporo ZDA in dejal, da z uspehom Afrike uspejo ZDA in uspe ves svet. Gostitelj vrha je v govoru v prestolnici ZDA orisal že prej napovedane naložbe, več podjetij z obeh celin pa je javnosti predstavilo svoje projekte.

WASHINGTON - Senat ZDA oziroma zgornji dom ameriškega kongresa je v sredo sprejel predlog zakona, ki zveznim uslužbencem prepoveduje uporabo aplikacije TikTok kitajskega podjetja ByteDance na napravah v vladni lasti. S to potezo želijo ameriške oblasti zatreti kitajska podjetja zaradi bojazni, povezanih z nacionalno varnostjo. Republikanski senator Marco Rubio je sicer v torek predstavil tudi zakon za popolno prepoved aplikacije v ZDA.

RIGA - Latvija je približno dva meseca in pol po volitvah v sredo dobila novo desnosredinsko vlado. Parlament je potrdil vladno ekipo Krišjanisa Karinša, ki položaj premierja zaseda že od januarja 2019. Vlada, ki jo sestavljajo tri stranke, je na glasovanju prejela podporo 54 od 100 poslancev. Volitve so potekale v senci vojne v Ukrajini in zaskrbljenosti številnih volivcev zaradi agresije in ekspanzionizma sosednje Rusije. Stranke, ki jih podpira rusko govoreča manjšina v državi, so utrpele velike izgube.

TBILISI - Nekdanji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, ki trenutno prestaja zaporno kazen v bolnišnici, je v sredo po nekaj urah prekinil gladovno stavko, ki jo je začel, ker se ni mogel udeležiti sodne obravnave glede svoje prošnje za izpustitev prek video povezave iz bolniške sobe. 54-letni Sakašvili je bil lani premeščen v bolnišnico po 50-dnevni gladovni stavki v znak protesta proti zaprtju, ki so ga skupine za človekove pravice obsodile kot politično motivirano.

PODGORICA - Več osnovnim in srednjim šolam v Črni gori je minule dni lažne grožnje o podtaknjenih bombah poslal mladoletnik iz Češke, ki nima povezav s Črno goro, je v sredo sporočila črnogorska policija. Zaradi lažnih groženj so v torek drugi dan zapored evakuirali šole v državi, zato je ministrstvo za šolstvo do konca tedna odredilo pouk na daljavo. Lažna sporočila o podtaknjenih bombah v treh srednjih šolah so medtem prejeli v srbskem mestu Kragujevac.

IRKUTSK - Dve osebi sta umrli, še pet pa je bilo ranjenih v požaru, ki je davi izbruhnil v rafineriji nafte v mestu Angarsk na vzhodu Sibirije. Po navedbah guvernerja regije Irkutsk Igorja Kobzeva se ena oseba zdravi v bolnišnici.

LONDON - Nekdanji britanski premier Boris Johnson od odhoda z vrha vlade služi velike vsote kot govornik. Kot izhaja iz novih podatkov o dodatnih zaslužkih britanskih poslancev, se mu je doslej s honorarji za govore na računu nabralo več kot milijon funtov (približno 1,12 milijona evrov). Johnson je v zadnjih mesecih med drugim nagovoril bankirje v New Yorku, zavarovalničarje v ZDA, srečanje, ki ga je na Portugalskem organizirala mreža CNN in še eno zasedanje v Indiji.

WASHINGTON - Pravosodno ministrstvo ZDA je v sredo vložilo obtožnico proti osmim osebam, ki so zaslužile več kot 100 milijonov dolarjev s tem, da so svoje sledilce na družbenih medijih prepričali v nakupe delnic, ki so jih potem po dvigu cen takoj prodali. Prevaranti so svoje sledilce zavajali od začetka leta 2020 do aprila letos. Skupaj so imeli 1,5 milijona sledilcev na Twitterju, kjer so se predstavljali kot dobro obveščeni strokovnjaki. Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je sporočila, da so se na Twitterju in Discordu predstavljali kot uspešni trgovci z vrednostnimi papirji ter prepričevali sledilce naj kupijo določene delnice.

akt/akt
© STA, 2022