Pregled - Slovenija, 12. 12. (ponedeljek)

Ljubljana, 12. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 12. decembra.

LJUBLJANA - Marta Kos je sporočila, da izstopa iz stranke Gibanje Svoboda. "To ni več moja stranka," je zapisala in dodala, da je o tem koraku razmišljala že nekaj časa. Okoliščine, zaradi katerih je predhodno odstopila od predsedniške kandidature, pozneje pa še z mesta podpredsednice stranke, se niso spremenile, ostajajo enake in se zaostrujejo, je še dodala. Svoj izstop iz stranke je Kos označila za podporo ministrici za notranje zadeve v odstopu Tatjani Bobnar, hkrati pa je svarilo, da "prihodnost spoštovanja demokratičnih standardov ne sme biti odvisna od nekaj posameznikov, temveč od kulture dialoga, ki temelji na vrednotah".

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je danes v DZ posredoval odstopno izjavo ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki je o odstopu premierja obvestila v petek. DZ se bo z njenim odstopom seznanil v sredo. Golob je ob tem DZ obvestil tudi, da bo notranje ministrstvo začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki sodi v premierjev ožji krog. Ta bo notranje ministrstvo začasno vodila največ tri mesece, oz. do imenovanja novega ministra ali ministrice, ki bo najverjetneje imenovan hkrati z rekonstrukcijo vlade po novem zakonu o vladi, ki mu volivci prižgali zeleno luč na referendumu pred dobrima dvema tednoma.

LJUBLJANA - Vlada načrtuje sprejem uredb o omejitvi cen elektrike in plina za javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije, javne sklade in občine. Glede na osnutek, objavljen na e-Demokraciji, bi bila najvišja cena elektrike za višjo dnevno tarifno postavko 207 evrov, za nižjo dnevno tarifno postavko 148,5 evra in za enotno tarifno postavko 186 evrov na megavatno uro brez DDV. Dobavitelji elektrike bi morali po tej ceni dobaviti 80 odstotkov količine odjema odjemalca v letu 2021. Cena plina pa bo glede na osnutek omejena na 95 evrov za megavatno uro, dobavitelji pa bodo morali po tej ceni dobaviti 80 odstotkov napovedanega odjema. Omejitve naj bi veljale v letu 2023. V obeh primerih dobavitelji ne bodo smeli prenehati dobavljati tem skupinam odjemalcev.

LJUBLJANA - Več kot 60 odstotkov podjetij po razpoložljivih podatkih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) še nima sklenjenih pogodb za dobavo elektrike in zemeljskega plina za leto 2023 oz. jih ima le v omejenem obsegu, so STA povedali v zbornici. Vladna uredba o mehanizmu določanja cen elektrike nima pravega učinka, so ocenili.

LJUBLJANA - Na obisku v Sloveniji se mudi namestnica pomočnika ameriškega ministra za energijo Aleshia Duncan, ki je zadolžena za področje jedrske energije. Tema njenega obiska naj bi bili tudi pogovori o možnosti gradnje drugega bloka jedrske elektrarne Krško. Obisk Duncanove je prejšnji teden v pogovoru za STA napovedala ameriška veleposlanica v Sloveniji Jamie L. Harpootlian. Ta je spomnila, da v Krškem že 47 let deluje reaktor ameriškega proizvajalca Westinghouse. Obisk Duncanove so potrdili tudi na ministrstvu za infrastrukturo. Drugi blok je sicer največji potencialni energetski projekt v državi v prihodnjih letih, a dokončna odločitev o njem še ni sprejeta.

BRUSELJ - Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je na zasedanju ministrov za zunanje zadeve članic Evropske unije ponudila konkretno pomoč Slovenije pri iskanju dolgotrajne rešitve za umiritev spora med Kosovom in Srbijo. "Ko bodo pogajanja stekla in steči morajo čim prej, sem ponudila konkretno pomoč, tudi z našim posebnim odposlancem Anžejem Frangešem, ki regijo zelo dobro pozna," je povedala Fajon. Obenem je menila, da so padle še zadnje ovire za podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini.

LJUBLJANA - Na prvi seji se je danes sestal sedmi sklic državnega sveta. Uvodoma sta novoizvoljene državne svetnice in svetnike nagovorila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in dosedanji predsednik DS Alojz Kovšca. Po potrditvi mandatov - potrdili so jih vseh 40 - so prešli na volitve predsednika DS. Kandidati so Jožef Školč, Bojan Kekec in Marko Lotrič. Do izvolitve predsednika bo sejo kot najstarejši svetnik vodil nekdanji rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik.

LJUBLJANA - V Slovenskem zdravniškem društvu so ostro obsodili izjavo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, da je zdravniška stavka neutemeljena in nesprejemljiva. Opozarjajo, da so zdravniki zaradi pomanjkljivosti zdravstvenega sistema prepogosto samo birokrati, za razmere v zdravstvu pa da je kriva politika.

LJUBLJANA - Delničarji NLB so na skupščini potrdili izplačilo drugega dela letošnje dividende. Prvih 50 milijonov evrov dividende je banka izplačala junija, po tokratnem sklepu bo izplačala še 50 milijonov evrov oz. 2,50 evra bruto na delnico. Kot je po skupščini v izjavi za medije povedal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, drugo izplačilo dividend potrjuje, da je banka v izjemno dobri kondiciji in da ima odgovore na zahtevne okoliščine.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje in prostor so konec novembra obiskali kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada, poroča spletni portal Necenzurirano. Po navedbah portala preiskujejo posle, ki jih je prejšnji minister Andrej Vizjak sklenil s podjetjem Sol.Lex.Sus, povezanim z nekdanjim ministrom za pravosodje Senkom Pličaničem. Za ministrstvo je pripravljal zakonodajo in druge predpise, vrednost poslov pa naj bi presegla 600.000 evrov. Ministrstvo naj bi s podjetjem sklenilo tudi pogodbo, ki mu bo v devetih letih prinesla 2,4 milijona evrov prihodkov. Po navedbah Necenzurirano je Pličaniču posle zagotavljal prav Vizjak z organizacijskimi spremembami na ministrstvu. Pličanič je v odzivu zapisal, da je podjetje Sol.Lex.Sus delo za ministrstvo opravilo strokovno ter da so njegove finance jasne in pregledne.

RAČE - Po dveh lanskih objavah iz farme Ljutomerčan in mariborske klavnice Košaki TMI so v društvu AETP tokrat objavili posnetke skritih kamer iz klavnice Kmetijske zadruge Rače. Na podlagi posnetkov zaposlenim očitajo malomarnost v odnosu do trpljenja živali. Zapisali so, da delavci rutinsko zlorabljajo živali z električnimi palicami in da je omama živali pred zakolom pomanjkljiva ali celo neizvedena. V zadrugi razlago aktivistov ostro zavračajo. So pa navedli, da bodo ne glede na to vnovič skrbno proučili vse postopke in v primeru kršenja internih pravil, načel dobrobiti živali in morebitnega kršenja zakonodaje ostro ukrepali. Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa so pojasnili, da so prejeli posnetek in da so veterinarji začeli inšpekcijske postopke.

LJUBLJANA - Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je s Sindikatom delavcev radiodifuzije Slovenije in Sindikatom kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija podpisalo aneks h kolektivni pogodbi javnega zavoda in odpravilo plačna nesorazmerja glede najnižje uvrščenih poklicev v plačnem sistemu, so sporočili iz RTVS. Na dnevnem redu današnje redne seje programskega sveta je bila med drugim pobuda za razrešitev generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, a so glasovanje prestavili. Programski svet bi moral odločati še o finančnem in programsko-produkcijskem načrtu, vendar je bila seja prekinjena zaradi odsotnosti.

LJUBLJANA - Na ustanovni seji se je danes sestal mestni svet Mestne občine Ljubljana. V 45-članskem mestnem svetu bo v naslednjih štirih letih 18 svetnikov liste Zorana Jankovića, osem Gibanja Svoboda in dva SD. Šest svetnikov ima SDS, Levica štiri, NSi dva, po enega pa Lista Šport za zdravje, SLS, Vesna, Glas za otroke in družine ter Piratska stranka. Janković je na seji tudi prisegel za nov štiriletni mandat na čelu občine.

DOBROVA/POLHOV GRADEC - V 61. letu starosti je po nenadni bolezni umrl dolgoletni župan občine Dobrova-Polhov Gradec Franc Setnikar, so zapisali na spletni strani občine. Setnikar je občino vodil tri mandate, in sicer do letošnjih županskih volitev, na katerih je sicer znova kandidiral, a ni bil izvoljen.

LJUBLJANA - V 85. letu starosti se je poslovil priznani pisatelj, literarni in gledališki kritik, teatrolog, dramaturg, urednik, prevajalec in profesor Lado Kralj. Podpisal se je pod številna dela, nazadnje pod roman Ne bom se več drsal na bajerju. V bogatih letih ustvarjanja je prejel številne nagrade, med drugim tudi nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov, ki mu je leta 2020 podelilo nagrado za življenjsko delo.

LJUBLJANA - Sneg, ki je v nedeljo pobelil del Slovenije, se bo glede na napovedi zadržal še nekaj dni. Največ snega je padlo na Notranjskem in Kočevskem, okoli 20 centimetrov. V Ljubljani pa so danes izmerili najpoznejši prvi minus v novi sezoni, bilo je minus štiri stopinje. Zelo hladna bo tudi noč na torek, temperature pod ničlo bodo tudi na Primorskem.

ako/lte/bkr/zc/npe/vi/lem/ako
© STA, 2022