Pregled - šport, 12. 12. (ponedeljek)

Ljubljana, 12. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 12. decembra.

LJUBLJANA - Selektor slovenske moške rokometne reprezentance Uroš Zorman je predstavil seznam igralcev za nastop na svetovnem prvenstvu med 11. in 29. januarjem prihodnje leto na Švedskem in Poljskem. Na njegovem seznamu manjkajo nekateri dolgoletni nosilci igre, kot so Gašper Marguč, Matej Gaber, Urh Kastelic, Staš Skube in Miha Zarabec. Slovenija se bo na bližnjem mundialu v skupinskem delu v Katovicah pomerila s Francijo, Poljsko in Savdsko Arabijo, napredovanje v glavni del tekmovanja pa si bodo izborile tri izbrane vrste iz skupine B. V Krakovu se bodo nato pomerile s tremi najboljšimi iz skupine A, v njej bodo nastopile Španija, Črna gora, Čile in Iran. Slovenska izbrana vrsta bo med 26. in 30. decembrom vadila v Zrečah, med 2. in 10. januarjem prihodnje leto pa v Ljutomeru.

LJUBLJANA - Slovenska košarkarska reprezentanca bo na svetovnem prvenstvu igrala na Japonskem v Okinavi, je v izjavi za javnost sporočila Mednarodna košarkarska zveza Fiba. Košarkarski mundial bo na sporedu med 25. avgustom in 10. septembrom prihodnje leto na Filipinih, Japonskem ter v Indoneziji. Vsaka izmed treh gostiteljic prvenstva si je namreč lahko po komercialnem ključu in pravilih Fibe izbrala reprezentanco za nastope v skupinskem delu. Japonska si je izbrala Slovenijo, ki jo bo po vsej verjetnosti v Okinawi na igrišču vodil Luka Dončić. Na Filipinih bo v skupinskem delu nastopila ZDA, v Indoneziji, ki sicer ne bo igrala na SP, pa bo nastopila reprezentanca Kanade, so še dodali pri Fibi. Vse odločitve gostiteljic je potrdil odbor Fibe. Slovenija in Kanada sta si že zagotovili nastop na SP, medtem ko nekaj dela še čaka Američane.

LJUBLJANA - Primož Feguš je bil na izredni volilni skupščini izvoljen za predsednika Atletske zveze Slovenije. Glasovanje je potekalo po tem, ko je Roman Dobnikar 25. oktobra na upravnem odboru zveze nepreklicno odstopil z mesta predsednika, Feguš pa je odtlej deloval kot v. d. predsednika. Na skupščini je bil edini kandidat in bo zvezo vodil še dve leti do rednih volitev. V glasovanju je dobil 41 glasov od 57 možnih.

MURSKA SOBOTA - Nogometaši Mure so v 20. krogu Prve lige Telemach na zadnji tekmi jesenskega dela izgubili proti Domžalam z 0:1. Prvenstvo se bo nadaljevalo februarja.

MURSKA SOBOTA - Slovenski nogometni prvoligaš Mura je podaljšal pogodbo z izkušenim branilcem Gregorjem Balažicem, poroča spletna stran kluba. Balažic, ki je v Mursko Soboto prišel pred enim letom in odigral 23 tekem, je sodelovanje podaljšal za eno leto.

CELJE - Hrvat Matko Obradović je novi član slovenskega nogometnega prvoligaša Celja, je klub sporočil na uradni spletni strani. Enaintridesetletni vratar je 20. oktobra prekinil pogodbo z Muro, po koncu jesenskega dela Prve lige Telemach pa bo okrepil Celje, s katerim je podpisal dolgoročno pogodbo. Dolžine pogodbe v klubu niso razkrili.

BELO HORIZONTE - Slovenski odbojkar Gregor Ropret se je z italijansko Perugio v nedeljo zvečer veselil naslova klubskih svetovnih prvakov v brazilskem Betimu. V finalu je italijanska zasedba ugnala še drugo italijansko ekipo Trentino s 3:1 v nizih. Ropret v finalu 17. klubskega SP ni dobil priložnosti na mestu organizatorja igre, saj ima glavno vlogo pri Perugii Simone Giannelli. Slednji je bil izbran za najkoristnejšega igralca klubskega SP.

LONDON - Združenje teniških igralk WTA je za najboljšo igralko leta izbralo Poljakinjo Igo Swiatek, tudi prvo na lestvici združenja, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Za Swiatkovo je to prvo tovrstno priznanje. Pri dvojicah sta bili najboljši Čehinji Barbora Krejčikova in Katerina Siniakova. Trener Američanke Jessice Pegula David Witt je postal trener leta, potem ko je svojo varovanko popeljal do tretjega mesta na lestvici WTA. Up leta je postala Kitajka Zheng Qinwen, ki se je na lestvici WTA povzpela za več kot sto mest na 25.

ATLANTA - Slovenski košarkarski as Goran Dragić je s Chicago Bulls v severnoameriški ligi NBA izgubil po razburljivih zadnjih sekundah podaljška proti Atlanta Hawks s 122:123. Ljubljančan je v 17:16 minute dosegel dve točki in šest podaj.

COLUMBUS - Hokejisti Los Angeles Kings so s kapetanom Anžetom Kopitarjem v severnoameriški ligi NHL tokrat gostovali v Ohiu. Slovenski zvezdnik je dosegel dva zadetka, vendar to ni bilo dovolj, da bi preprečil poraz kraljev, ki so po podaljšku proti Columbus Blue Jackets klonili s 5:6. Naslednja tekma kralje čaka v sredo, ko bodo gostovali pri eni slabših ekip vzhodne konference, Buffalo Sabres.

lr/jz/ad/alz/zza/lr
© STA, 2022